Oba is honderd geworden! Wie? De Openbare Bibliotheek Amsterdam, beter bekend als ‘de Bieb’. En wat zo mooi is: De 100jarige Bieb is altijd zichzelf gebleven én toch helemaal van deze tijd.

Vanaf het eerste begin wilde de Oba Amsterdammers leren lezen, want van leren word je wijs. Ze leende boeken uit. Dat doet ze nog steeds, twee keer per week komen nieuwe boeken binnen. Maar er zijn nieuwe manieren van wijs worden bijgekomen. Computers, kranten, tijdschriften, spelletjes, knutselen, lezingen. Amsterdammers zijn de afgelopen honderd jaar ook veranderd. Ze zijn mooier geworden. Ze spreken alle talen maar met een Amsterdams accent. Ze willen leren maar niet de les gelezen worden. Ze zoeken gezelschap of rust. Het kan allemaal in de Oba op het Javaplein. IJopener Magazine ging een week lang op verjaarsvisite. En dit is ons cadeau.

Maandag

Maandag is de drukste dag voor het team. Er worden veel boeken geruild. Er komt een nieuwe aanwinst boeken binnen. Nederlandse en Arabische kranten moeten op de leestafels. En na het weekend willen veel mensen even rust. Lekker chillen met een mooi tijdschrift.

Dinsdag

Dinsdag: Veel hulp bij leren vandaag. Nieuwkomers en taalmaatjes ontmoeten elkaar en gaan aan de grote tafels met elkaar in gesprek. De taalcoach houdt spreekuur. En kinderen krijgen huiswerkhulp van StudieMax. Nuttig maar ook heel gezellig!

Woensdag

Lezen en knutselen, traditie op woensdagmiddag. Vooral met juf Raisa, die ook mooi kan voorlezen.

Woensdag van 11.00 tot 12.30 uur worden colleges gegeven voor Turkse 55-plussers. In het Turks. Want ze spreken weliswaar Nederlands, maar onderwerpen als Nederlandse geschiedenis, kunst, Amsterdamse politiek en autisme leer je toch veel beter begrijpen in je eigen moedertaal.

Donderdag

Op donderdag om half vier worden de problemen van de 21ste eeuw besproken door een docent van de Volksuniversiteit. ‘Veel fijner dan in de schoolbankjes’, zegt een deelneemster. ‘En na afloop even samen naar een van de cafés op het Javaplein. Gezellig.’

17.00 uur: Oba live! In samenwerking met Java Bookshop en Amsterdamse omroep Salto worden interviews gehouden met bekende schrijvers. Leuk om bij te zijn, maar je kan het dus ook thuis volgen. Zie voor programma www.oba.nl

Vrijdag

Vrijdag. Misschien heb je thuis geen computer. Ook in de bibliotheek mag je niet langer dan één uur achter de computer. Hoe dan ook: samen spelen is veel gezelliger!

Zaterdag

Zaterdagochtend. Mamma mag uitslapen. Of pappa mag uitslapen. Dan ga je als wakkere ouder met je kleintje naar de Bieb. Om 10 uur is er voorlezen voor baby’s, om 11 uur voor peuters. Neem na afloop kinderboeken en een boek voor de slapende ouder mee naar huis en het weekend kan beginnen!

De Oba is gratis voor kinderen van 0 tot en met 18 jaar en stadspashouders. Check andere tarieven www.oba.nl.

deel dit artikel: