FOTO’S: BJÖRN MARTENS

Op 7 april 2014 stond op de site van Hallo IJburg een oproep van de stadsverteller Karel Baracs om van de Lumièrestraat in IJburg een ‘kunstkwartier’ te maken en een straat van ontmoeting en inspiratie. Hoe staat het anno 2021 met de wens van Baracs?

IJopener sprak met Julia Mandle, Janneke Verweij, Noor Huige en het kunstenaarspaar Folkert de Jong en Delphine Courtillot. Zij hebben een heel verschillende stijl van werken maar met elkaar gemeen dat ze de voordelen noemen van het wonen en werken in een atelierwoning. Ze voelen zich happy op deze inspirerende plek. Folkert en Delphine zeggen dat de aanwezigheid van kunstenaarswoningen veel toevoegt aan de  buurt. Mensen stoppen vaak om te kijken naar de werken die zijn tentoongesteld achter het raam.

Janneke Verweij

Janneke Verweij zit het langst op de Lumièrestraat en heeft haar bedrijf CoCasa genoemd. Co staat voor samen en Casa voor huis, want zij ziet de wereld als ons gezamenlijke huis. Zij noemt zichzelf levenskunstenaar. 
Als kunstenaar maakt ze bijzondere sfeervolle schilderijen, waarvan een aantal in haar atelier hangen. Maar ze is ook initiatiefnemer van meerdere wormenhotels in Amsterdam, o.a. op de hoek van de Lumièrestraat, en van GFT-afvalbakken op IJburg. Daartoe heeft ze indertijd duizend handtekeningen verzameld, en met haar charmantste glimlach en veel geduld kreeg ze gedaan dat de gemeente Amsterdam het project honoreerde. Vaak staan er heel wat planten en plantjes voor haar huis uitgestald. En in dit seizoen ook indrukwekkende pompoenen in verschillende kleuren en maten. Deze planten en pompoenen zijn te koop. Jannekes motto: vergroen je leven en kom langs bij CoCasa. https://www.cocasa.com

Noor Huige

Noor Huige

Noor Huige beantwoordde 15 jaar lang als beeldend kunstenaar aan het stereotype van de hardwerkende doorzetter die in de meest extreme omstandigheden zoals flinke kou en weinig inkomsten toch haar inspiratie volgde. Ze heeft in kraakpanden gezeten, maar nu zit ze alweer zes jaar op de Lumièrestraat in een fraai atelier plus woonhuis en maakt ze een snelle opmars ondanks corona. Daarbij heeft geholpen dat ze twee jaar geleden een pop-upwinkel in Den Bosch is begonnen die heel goed liep. Ze werkt in een mixed mediatechniek waarbij de kunstwerken worden opgebouwd uit verschillende lagen van diverse materialen van over de hele wereld. Zo verwerkt ze veel oude foto’s, ansichtkaarten en oude boeken die ze op de Noordermarkt vindt, maar ook offerceremoniepapier uit China, papier met kimonoprints uit Japan, gelooide vissenhuid, sigarenbandjes en Vliscostoffen in haar werk. Al deze onderdelen vertellen een verhaal. In het grote geheel zijn ze verwerkt in een portret of bloemenschilderij. Telkens word je verrast door de details en alle onderdelen die in de schilderijen verwerkt zijn.
Naast de schilderijen maakt Noor ook grote prints, de zogenaamde limited editions die op speciaal papier met miljoenen haartjes worden afgedrukt en daarna nog met de hand worden beschilderd.
In Brussel, op veilingen en op de Noordermarkt zoekt Noor naar bijzondere antieke lijsten. Deze lijsten worden voorzien van museumglas en krijgen een op maat gemaakt nieuw werk op papier. 
Het werk van Noor wordt op verschillende plekken verkocht en sinds ze in de Lumièrestraat woont en werkt, ontvangt ze zelf op afspraak mensen in haar atelier en eigen galerie. Ze is enorm blij met haar atelier annex galerie. Het biedt haar bovendien de mogelijkheid van huis uit te verkopen.
Noor zet meerdere keren per jaar haar deuren open tijdens een Open Atelier. Op www.noorhuige.com kun je zien wanneer er weer een Open Atelier is.

Julia Mandle

Julia Mandle

Julia Mandle komt oorspronkelijk uit Brooklyn, New York. Ze heeft zeven exposities gehad met haar moeder Gayle die nog in New York woont, maar zit nu alweer vijf jaar op de Lumièrestraat. Zij is als Amerikaanse een nieuwkomer en moest een inburgeringscursus doen. Maar dat maakt IJburg juist zo aantrekkelijk voor haar, want zoveel mensen zijn hier nieuw. En ze houdt ook erg van het ondernemersgevoel in IJburg. Ze noemt zichzelf conceptueel kunstenaar; het ontstaan van kunst volgt het eraan voorafgaande idee. Ze noemt het ook wel Performance Art. Als voorbeeld noemt ze de schoenen van krijt die ze heeft gemaakt, waar kinderen niet alleen op konden lopen maar ook al voortbewegend krijttekeningen mee maken.
Ze heeft projecten in New York, Pittsburg en New Orleans gedaan. Ze maakt ook kleine miniatuurhoutskooltekeningen op een groot vel wit papier. Ze heeft daarvan ettelijke hangen in haar atelier. www.artlabamsterdam.com

Kunstdocent

Als kunstdocent is Julia in IJburg bekend van ‘Klik’, het digitale fotoproject voor scholieren op Laterna Magica, de Archipel en de montessorischool op Steigereiland. Ze geeft ook een kunstworkshop van zes of acht lessen waarin kinderen tekenvaardigheden, schilderen en collagetechnieken leren, geïnspireerd door zowel hedendaagse kunstenaars als kunstenaars uit het verleden. Zowel aan vijf- tot achtjarigen als aan acht- tot twaalfjarigen. Voor de oudsten wordt meer aandacht besteed aan het ontwikkelen en verfijnen van kunst voor een portfolio. Alle kinderen krijgen een schetsboek waarin ze werken tijdens de lessen. De lessen worden gegeven in het Nederlands en Engels. Julia, die ook nog een locatie in de Pijp heeft, voelt zich erg happy en welkom hier in IJburg en op de Lumièrestraat en ze voelt zich ook uitgenodigd om haar werk te laten zien.

Delphine Courtillot en Folkert de Jong

Kunstenaarspaar

Het kunstenaarspaar Folkert de Jong en Delphine Courtillot woont sinds een jaar met hun twee kinderen in een atelierwoning in de Lumièrestraat. Zij zijn allebei kunstenaar met een internationale carrière. Folkert is beeldhouwer en tekenaar, en zijn werk bestaat uit levensgrote beelden vervaardigd uit materialen die gewoonlijk gebruikt worden als islolatiemateriaal. Hij werkt figuratief en verwijst vaak naar historische gebeurtenissen. Hij heeft in binnen- en buitenland geëxposeerd en op dit moment is zijn The shooting lesson te bewonderen in het Depot van Rotterdam.
Delphine Courtillot is schilder, fotograaf en beeldhouwer en heeft zowel in Frankrijk als in Vancouver opleidingen gevolgd. Zij exposeert veel in Berlijn maar deed dat ook in New York en Los Angeles.

Terug naar de oproep van Karel Baracs in Hallo IJburg van zeven jaar geleden. Ik vraag hem of hij vindt dat de Lumièrestraat een echte kunststraat is geworden, een straat van ‘community art’ zoals hij zelf zegt. Baracs geeft een genuanceerd antwoord. Hij kijkt met liefde terug op zijn tijd in de Lumièrestraat met zijn Verhalen Atelier, waarin hij tussen 2012 en 2017 talloze voorstellingen speelde voor kinderen en volwassenen. Ook memoreert hij de goede samenwerking met zijn toenmalige buren, onder wie behalve Noor Huige en Janneke Verweij ook taartkunstenaar Marianne Koorn van Le Beau Gateau. Hij vertelt ook over de huisconcerten die hij organiseerde en de workshops Vertellen. Hij vindt het jammer dat toen hij er wegging een ontmoetingsplek in de buurt verloren is gegaan. Tegelijkertijd memoreert hij dat beeldend kunstenaar Julia Mandle het stokje van hem heeft overgenomen op nummer 75. Zij woont en werkt inmiddels namelijk in Karels voormalige atelier. In 2017 en 2018 heeft hij met haar een inspirerend kunst-ontmoetingsproject vormgegeven, waarbij fysiek beperkte buurtbewoners van Mentrum en scholieren van het IJburg College nauw samenwerkten. Hij is blij met Julia en met wat ze allemaal doet.


Gemeenschappelijke initiatieven

Noor en Janneke wijzen nog op de strook groen voor hun deur die tot stand kwam door hun gezamenlijke aanvraag bij de gemeente. In de lente ziet het er erg mooi uit met alle bloemen en plantjes. In november hangen ze elk jaar samen lichtjes in de bomen in hun straat die niet voor niets Lumièrestraat heet, straat van het licht. 
In mei 2022 is een Open Atelierroute gepland in IJburg. Dan zullen ook de kunstenaars van de Lumièrestraat allemaal hun deuren openzetten.

deel dit artikel: