Dineke, Alberto, Mateusz en Paulina komen uit Friesland, Spanje en Polen en vormen het Ebonit Saxophone Quartet. Ze winnen prijzen op belangrijke muziekfestivals in heel Europa en spelen in alle grote concertzalen van Nederland. En in de Meevaart in de Balistraat. Wat heeft een beroemd klassiek kwartet daar te zoeken?

De Berlageblokken vormen de thuishaven van het kwartet. Dat is het monumentale complex tussen het Javaplein, de Molukkenstraat en de Balistraat. Schitterende oude panden, met geel en groen geschilderde kozijnen en deuren. Ze zijn begin twintigste eeuw ontworpen door de beroemde architect Berlage, voor grote arbeidersgezinnen met een kleine beurs. Nu, ruim een eeuw later, wonen hier 120 studenten, veelal van het conservatorium. Als je langs de woningen loopt, hoor je overal muziek. Op 23 maart kon je hier zelfs stukken uit de Matthäus-Passion horen, een balkonconcert door de bewoners. 

Dineke Nauta (27), de woordvoerster van het saxofoonkwartet, woont hier sinds 2013. Ze is in 2017 afgestudeerd, maar muzikanten mogen hier na hun studie nog vijf jaar blijven wonen. Ook twee andere leden van het kwartet wonen er. 

Het is coronatijd en het interview kan helaas niet in het Berlagecomplex plaatsvinden. Bovendien zitten twee leden van het kwartet vast in hun geboorteland Polen. Dineke werkt op de boerderij van haar familie in Friesland. Ik spreek Dineke via de videobel-app Zoom.

Een succesverhaal

‘We vonden elkaar al in het eerste jaar van onze studie’, vertelt Dineke, ‘er was zowel een muzikale als vriendschappelijke klik. We kwamen bij elkaar te wonen in de Berlagewoningen en dat was ontzettend inspirerend en leuk, we konden zo vaak oefenen als we wilden. We volgden samen een masteropleiding, bezochten workshops, deden mee aan concoursen en wonnen prijzen.’

Er vond weliswaar twee keer een wissel plaats omdat leden van het kwartet na hun studie terug wilden naar land van herkomst, maar er kwamen nieuwe leden bij en het niveau bleef even hoog. 

Hun debuut-cd The Last Words of Christ met muziek van Haydn, Webern, Sibelius en Sjostakovitsj verscheen in februari 2016. Arabesque (2018), hun tweede cd met muziek van Debussy, Janáček en Saint-Saëns, werd in de Volkskrant omschreven als pure magie.

Dus waarom geven ze koffieconcerten in de Meevaart? Is dat niet een beetje beneden hun stand?

Van de straat

‘Ik woon in een benedenwoning aan de straatkant’, vertelt Dineke, ‘en als ik aan het oefenen ben met het kwartet blijven mensen voor mijn raam staan om te kijken en te luisteren. Ik vind dat leuk, maar ook jammer dat ik ze niet allemaal kan binnenlaten. We waren ook op zoek naar een oefenruimte. De Meevaart is bij ons om de hoek en we mogen gratis van de theaterzaal gebruik maken als het publiek mag komen kijken. Werkplaats Amsterdam, ook in de Balistraat, ontwierp een poster, Birun in de Molukkenstraat verzorgde het printwerk. Nu hebben we één keer per maand een openbare repetitie. Met koffie.

Door het contact met de Meevaart kregen we een vraag van René Janssen, die op iedere eerste vrijdag van de maand jamsessies organiseert. Die sessies worden geopend door een band, dat kan jazz zijn, hardrock of funk. En daarna kunnen muzikanten uit de buurt en van daarbuiten, gaan jammen, improviseren. Wij spelen alleen klassiek, geen jazz en improvisaties, maar René vond dat het ook leuk was om met klassiek te starten. En het leek ons ook heel leuk!’

En dus gaat het kwartet optreden in het voorprogramma van een Jampot jamsessie van René Janssen (uitgesteld vanwege corona). 

Een cadeau voor de buurt

In maart was de IJopener bij een openbare repetitie in de Meevaart. Vanwege corona konden de repetities in april en mei niet doorgaan. Maar Dineke is een rasoptimist. Ze vertrouwt erop dat ze nieuwe vormen vinden om te blijven spelen. Natuurlijk willen ze de draad zo snel mogelijk oppakken, maar eerst moet het kwartet weer compleet zijn. Er staan nog een paar mooie concerten in de wachtrij. Zodra de Meevaart weer open is (hopelijk vanaf 1 juni) kunnen ze hier weer voor die concerten gaan oefenen, met publiek. Het is echt een belevenis om mee te maken hoe een concert tot stand komt en om ook nog met de muzikanten koffie te drinken. Kortom, het Ebonit Saxophone Quartet is een cadeau voor de buurt! ⋅

deel dit artikel: