Platform voor Afrikaanse en Caraïbische kunstenaars

De vestiging van de Stichting Beeldende Kunst (SBK) op de KNSM-laan in het Loods 6 gebouw, herbergt, naast de eigen galerie en kunstuitleen, ook Galerie 23 voor hedendaagse Afrikaanse kunst. Galeriehouder Fons Geerlings presenteerde al enige jaren exposities en bracht de Afrikaanse beeldend kunstenaars in Nederland in kaart, met een kleine expositie plus een CV. Hij tipte soms ook de SBK die regelmatig werk van hen kocht. Deze activiteiten zijn de basis van het door Geerlings opgebouwde netwerk met Afrikaanse kunstenaars. Galerie 23 werd in 2005 opgericht op initiatief van de toenmalige SBK-directeur die Geerlings kende van diens virtuele exposities op de Africaserver.

De doelstelling van Galerie 23 sluit direct aan op die van de SBK, in het verleden door Nederlandse collega’s opgericht: ‘SBK biedt een podium aan kunstenaars om zich aan een breed publiek te presenteren. Van kunstenaars die hun sporen al hebben verdiend tot jong aanstormend talent.’ Zo willen SBK Kunstuitleen & Galerie 23 een breed publiek interesseren voor hedendaagse kunst, ‘omdat kunst niet alleen thuishoort in een museum maar onderdeel moet zijn van het dagelijks leven; thuis, op de werkplek en in de openbare ruimte’. Galerie 23 organiseert exposities met werk van kunstenaars uit Afrika, de Caraïben en Suriname, wonend en werkend daar of in Europa en verkoopt daarnaast werk van hen uit voorraad. Beelden en sculpturen zijn er maar een beperkt onderdeel, de nadruk ligt meer op schilderkunst.

Wars van iedere associatie met ontwikkelingshulp is Galerie 23 uitgegroeid tot een platform voor kunstenaars die hier willen exposeren en verkopen. De relatie is gebaseerd op autonomie en zelfstandigheid van de kunstenaars. De contracten zijn eenmalig en de kunstenaars behouden de rechten op hun werk. Geerlings: ‘Een fatsoenlijk contract is van belang voor de vrijheid en zelfstandige ontwikkeling van de kunstenaar.’

Na vijftien jaar de galerie met veel passie gerund te hebben neemt Geerlings afscheid om welverdiend met pensioen te gaan. Op 1 juni stopt hij als galeriehouder. Zijn opvolger is Priscilla Tosari, kunsthistorica met Surinaamse achtergrond en gespecialiseerd in Surinaamse en Caraïbische kunst. 

Kleine Suriname Tentoonstelling

In 2019, in de Kleine Suriname Tentoonstelling (georganiseerd naast de Grote Suriname Tentoonstelling in de Nieuwe Kerk), werd in Galerie 23 werk geëxposeerd van de oudere generatie Surinaamse kunstenaars, onder wie Quintus Jan Telting en René Tosari. Ook was er werk te zien van gevestigde kunstenaars als Remy Jungerman – die Nederland vertegenwoordigde op de Biënnale in Venetië – van Michael Tedja en van de jongere generatie kunstenaars, zoals de net van de Foto-academie afgestudeerde Jaasir Linger. Verder waren vertegenwoordigd: Sunil Puljhun, Ken Doorson, Natasja Kensmil, Ilene Themen, Ramon Bunsee, Guillaume Lo-A-Njoe en George Struikelblok. 

De afgelopen jaren organiseerde Galerie 23 zo’n tien tentoonstellingen per jaar. Er zijn bijvoorbeeld uitgebreide exposities geweest van Afrikaanse kunstenaars als fotografe Angèle Etoundi Essamba (Nederland/Kameroen), Phiri Macuacua (Londen/Mozambique), Mo Arab (Nederland/Marokko) en Fally Sene Sow (Senegal). Er is in de Galerie een mooie verzameling kunstwerken te zien van al deze kunstenaars en voor wie meer wil weten of onderzoek wil doen is er ook een kleine bibliotheek beschikbaar.

Zoals overal liggen door de coronacrisis dit soort activiteiten nu stil. Zodra de omstandigheden dit toelaten, komt er een vervolg op de Kleine Suriname Tentoonstelling. 

Op de agenda staat in ieder geval nog een afscheidstentoonstelling van Fons Geerlings met werk van kunstenaars Cool Diabang (Senegal) en Ray Zijlstra (Nederland/Aruba). Geplande tentoonstellingen in de nabije toekomst: Mo Arab (Lelystad, 1982) en Timothy Voges (Willemstad, 1993): 20 mei t/m 21 juni; Cool Diabang (Senegal, 1972): 20 september t/m 11 oktober; Ray Zijlstra (Aruba, 1966): 8-25 oktober.

Voor nadere informatie over de data en om op de hoogte te blijven, is het aan te raden de website te raadplegen en u aan te melden voor de nieuwsbrief van Galerie 23. ⋅

Informatie: www.sbk.nl/galerie23  

Fally Sene Sow, Amsterdam Levantkade en Ertskade 2017, mixed media
deel dit artikel: