Dit jaar wordt op 25 en 26 mei voor de dertigste keer Open Ateliers Noord gehouden. Een jubileumjaar dat gevierd gaat worden. Omdat Amsterdam-Noord dichtbij is en het een hele mooie kunstroute belooft te worden, besteedt IJopener Magazine hier volop aandacht aan. De route voert door heel Noord: van Molenwijk en Kadoelen naar de NDSM-werf, Zamenhofstraat en Durgerdam.

Rogier Alleblas en Maurice Niemel, zelf ook deelnemend kunstenaars, trekken de kar. Geholpen door een groep mensen die hand-en-spandiensten verrichten. Open Ateliers Noord (OAN) wordt georganiseerd door de deelnemende kunstenaars zelf. Van alle deelnemers wordt verwacht dat zij actief zijn in een werkgroep om de OAN van de grond getild te krijgen. Wat de financiën betreft: de gemeente Amsterdam-Noord steunt de OAN met een jaarlijkse subsidie. Dan is er de eigen bijdrage van de kunstenaars van 75 euro. Daarnaast is de OAN afhankelijk van fondsen en van sponsoring door bedrijven en particulieren. En dat is gelukt. Naast het geld was de grootste zorg kunstenaars zo ver te krijgen dat zij hun atelierdeuren voor publiek open zetten. Maar liefst 86 kunstenaars doen mee en dat is niet niks. De disciplines zijn zeer uiteenlopend: schilderen, fotografie, tekenen en grafiek, glaskunst, beelden, keramiek en sieraden. Iedere kunstenaar die aan Open Ateliers Noord meedoet, mag één groot en één klein object tentoonstellen in de centrale expositiehal in het SBK-gebouw, Asterweg 1-a.

SBK-gebouw trapt af

Zesentachtig kunstenaars openen hun deuren

De centrale expositie in het SBK-gebouw begint eerder. Vanaf woensdag 22 mei kunnen belangstellenden er van 12.00 tot 18.00 uur terecht. Rogier vertelt dat geïnteresseerden zo vooraf al een kijkje kunnen nemen. Aan de hand van wat ze gezien hebben kunnen ze hun route voor het weekend samenstellen of een afspraak maken met een kunstenaar. Trouwens, in twee dagen alle 86 kunstenaars bezoeken lijkt wat veel. Naast de ateliers zijn er ook groepen die meedoen, zoals de dichtersclub die zowel op zaterdag als op zondag optreedt. Ook Atelier ‘Bijzonder Amsterdams’, Gedempt Hamerkanaal 27, is voor het derde jaar van de partij. Hier wordt kunst geëxposeerd van Amsterdammers met een afstand tot de arbeidsmarkt. In de verschillende ateliers – grafisch, keramiek en textiel – kan worden gekeken hoe er gewerkt wordt en wat er gemaakt wordt.

Ontdek je plekje

In het oude politiebureau, Klimopweg 2, exposeren tien kunstenaars. In ’t Buro is een klein bedrijvencomplex gevestigd of, zoals Maurice, het noemt ‘een soort flexplek’. Rogier: ‘Wij zijn nog volop bezig leuke bedrijven erbij te betrekken, waardoor de kunsttocht door Noord nog leuker wordt. Bijvoorbeeld: de Verbroederij, een interessante vrijbuitersplek vlakbij pont Oostveer. Of Roetz, dit is een fietsenfabriek waar gerecyclede fietsen worden gemaakt. Roetz is dit jaar speciaal in dit weekend open als expositieplek. Kunst tussen de fietsen! In expocafé Zamen wordt muziek gemaakt, poëzie voorgedragen en kunst geëxposeerd. Het terrein halte Zamenhofstraat is een illustratie van een van de rafelranden van de stad. Je vindt er nog veel oude meuk die gewoon is blijven staan, zoals bijvoorbeeld een oude tram. Achter elke garagedeur zit ook weer een atelier. Bovendien is elk gebouw rond de Zamenhofstraat anders. Er valt hier heel veel te ontdekken’, aldus Rogier. En dan de oude en mooie Nieuwendammerdijk niet te vergeten. Hier ging dertig jaar geleden de kunst- route van start. Richting Durgerdam, dat ook meedoet aan de OAN, kan je de dijk volgen. Onderweg kom je ook nog ateliers tegen.

Volop informatie

Om iedereen die wil komen kijken uitvoerige informatie te verschaffen is er ook een website, waarop alle kunstenaars een eigen pagina hebben om hun werk te etaleren. Vervolgens kan je besluiten een kijkje te nemen op hun eigen website. Daarnaast zijn er Youtube-filmpjes waarin kunstenaars vertellen waar ze mee bezig zijn. De kaart waar alles te doen is kan gedownload worden en zodra er nieuwtjes zijn, wordt de website aangepast. Ook worden er boekjes gedrukt die tegen een kleine bijdrage bij de kunstenaars of in de centrale expositieruimte kunnen worden gekocht. Kortom, het wordt een druk weekend 25 en 26 mei.

www.openateliersnoord.nl

deel dit artikel: