Nescioloop virtueel

De Nescioloop is een jaarlijks hardloopevenement op IJburg. Dit jaar is de loop virtueel en dat betekent niet dat je je achter je computer voorstelt dat je loopt maar dat je zelf een parcours loopt van acht of vijftien kilometer. De vijftien kilometer is bovendien deel van Rondje Mokum. Van 10 tot en met 18 april, inschrijven op www.nescioloop.nl

Cultuur en meer

AT5 en MuseumTV werken samen in een nieuw project. AT5 produceert een talkshow, genaamd ‘Cultuur & Meer’, waarin het verleden verbonden wordt aan het heden aan de hand van tentoonstellingen en thema’s uit een aantal toonaangevende musea. MuseumTV is een online platform waar meer dan 500 mini-docu’s van musea uit heel Nederland op te vinden zijn. ‘Wij vertellen verhalen. Verhalen over tentoonstellingen, collecties en verhalen over erfgoed. Dit doen wij in de vorm van video’s. Wij verbinden graag deze verhalen aan de actualiteit. Door samen te werken met AT5 verbinden wij ons erfgoed aan het heden’, vertelt Marieke van der Donk, directeur MuseumTV. 

Welke parallellen zijn er te ontdekken in de kunststukken als je kijkt naar de huidige tijd? Verder zal er een divers aantal gasten deel uitmaken van het programma. Van kunstenaars tot artiesten tot andere smaakmakers uit onze hoofdstad.

Podcastserie Radio Danspaleis

Het tweede seizoen van de podcastserie ‘Radio Danspaleis’ is gestart. Door middel van interviews met ouderen, bekende Nederlandse artiesten op leeftijd (o.a. Marjan Berk) en mensen uit de zorg biedt de podcast een intiem kijkje in het leven van ouderen en biedt het verdieping, troost en plezier in een tijd waarin eenzaamheid op de loer ligt. Pianist Frank van Bommel en drummer Martin van Leusden leveren live in de studio commentaar in woord en muziek. De presentatie is in handen van Danspaleis-oprichter Suna Duijf.

Podcast Radio Danspaleis www.hetdanspaleis.com

Vakantiegastouders gezocht op IJburg

Er is een groep kinderen die de hele zomervakantie thuisblijft, vaak achter een computer op een klein bovenhuis. Wie wil deze kinderen uit Amsterdam-Oost, onder wie kinderen van statushouders en vluchtelingen, vijf onvergetelijke dagen laten beleven? Vanwege corona kunt u dit jaar als gastouder zelf een periode kiezen van aaneengesloten of losse dagen. Uw zomergastje wordt gematched op uw voorkeur voor leeftijd, jongen/meisje en afkomst. Om gastgezin te zijn hoeft u geen kinderen te hebben. 

Voor meer informatie: www.zomergastje.nl, of Joanne Alting 06 55810760. Aanmelden kan via info@zomergastje.nl 

Oorlog, migratie, groei en hoop

Tien jaar geleden begon de crisis in Syrië, die tot op de dag van vandaag duurt. Het Nationaal Museum van Wereldculturen (NMVW) staat hier bij stil met de expositie De Duisternis ontvluchten – een interventie door Issam Kourbaj. Op uitnodiging van NMVW exposeert de in Syrië geboren kunstenaar in de Lichthal van het Tropenmuseum. Hij combineert zijn werk met objecten uit de collectie van het museum, aangevuld met objecten van Naturalis en RMO, waaronder 4.348 miniatuurbootjes en een zeldzaam 16e-eeuwse herbarium. De duisternis ontvluchten opent op 30 april.

Woongroep met christelijke achtergrond

In maart 2021 opent het Flevohuis een groepswoning voor bewoners met een christelijke achtergrond. Eén van de veertien groepswoningen is gereserveerd voor zes bewoners die vertrouwd zijn met het christelijk geloof. Sinds jaar en dag is iedereen welkom in het Flevohuis en dat blijft zo. De bewonersgroep is zeer divers qua cultuur en geloofsovertuiging. De stap om een woongroep te starten voor christenen, komt omdat een christelijk verpleeghuis gemist wordt in de stad.

Kinderverhalen in tijden van corona

‘Ik ga jullie een wonderbaarlijk verhaal vertellen. Het begon een paar weken geleden toen we afstand moesten houden.’ 

Als je tien jaar bent laat deze coronatijd een onuitwisbare indruk achter. Vier maanden geen school voelt als een eeuwigheid. Helemaal als je thuis niet altijd de middelen hebt die je helpen met digitaal onderwijs en je ouders niet altijd kunnen bijspringen met thuisonderwijs.
Het boek Hoe wij het monster versloegen vertelt de verhalen van Amsterdamse kinderen. Tijdens de lockdown en in de zomer kregen deze kinderen schrijfworkshops van schrijvers. Hun verbeelding kwam tot leven en er ontstonden verhalen over hoe zij deze tijd hebben ervaren. 

Boeren voor Buren in
Amsterdam-Oost

Door de coronacrisis kunnen boeren hun producten lastig kwijt, terwijl veel gezinnen in de stad moeite hebben om rond te komen. In het voormalige Tropentheater van het Koninklijk Instituut voor de Tropen aan het Oosterpark kunnen buurtbewoners met een stadspas vanaf zaterdag 14 maart om de week terecht voor betaalbare groenten en fruit van Boeren voor Buren. Deze stichting stelt verse producten van Nederlandse boeren voor weinig geld beschikbaar aan Amsterdammers met een kleine portemonnee. Stadpashouders kunnen op de website – www.boerenvoorburen.nl – een pakket bestellen en een afhaaltijdstip en -locatie kiezen.  

deel dit artikel: