Ruim twintig jaar bestaat het al, twaalf keer per jaar is er een nieuwe expositie, meer dan 250 zijn er nu al geweest. Bewoners van Borneo kennen het goed: expositieruimte Achter de ramen aan het begin van de Feike de Boerlaan, op de hoek met de Borneolaan. Gerealiseerd in een smalle ruimte op de hoek van bouwblok Borneo I.

Architect Hein de Haan en de toekomstige bewoners wilden bij de bouw van het woonblok ruimte maken voor kunst. En zo geschiedde. Bewoner Kees Maas heeft de expositieruimte een kleine twintig jaar gerund, maar sinds hij twee jaar geleden is verhuisd naar Drenthe, heeft bewoner Jeroen Dietz de exploitatie van Achter de ramen overgenomen. Wil je exposeren dan kan je je bij hem aanmelden, er is geen ballotage. Wel is er een wachtlijst; tot aan april volgend jaar is Achter de ramen al weer volgeboekt.

Ondertussen heeft Jeroen afgelopen oktober zelf in Achter de ramen geëxposeerd. Dat kwam zo. Als hij ’s avonds onderweg naar huis liep, kwam hij langs het restaurant van meneer Wong, om de hoek bij Achter de ramen. Hij zag meneer Wong en meneer Wong zag hem. Meneer Wong zat dan vaak aan een tafel voor het aquarium. Ze zwaaiden naar elkaar.

Op een goede dag ging meneer Wong ineens met pensioen. En ging weg. De buurt miste hem, Jeroen ook. Vlak voordat hij de inboedel van het restaurant ophaalde maakte Jeroen nog een foto van hem. Zittend voor zijn aquarium.

Voor zijn expositie bij Achter de ramen bouwde Jeroen het filiaal na. Een tafel, twee stoelen, een roze tafelkleed en een elektrisch waxinelicht dat ’s avonds het oude interieur van het restaurant van meneer Wong verlichtte. Boven de tafel de foto van Meneer Wong voor zijn aquarium. En op het raam een van de Chinese tekens die meneer Wong eerder op zijn eigen raam had geplakt. Jeroen ging nog wel even na of het teken niet iets onbehoorlijks betekende, maar nee, het is het Chinese teken voor ‘Kantonees’.

Toen het af was nodigde Jeroen meneer Wong uit. Samen met de buren toasten ze op elkaar.

Inmiddels is de maand oktober weer voorbij. De foto van meneer Wong hangt er niet meer. Toch is niet alles verloren. Wat bleef is het aquarium met – naar verluidt – dezelfde vissen. Maar meneer Wong, meneer Wong is nu echt weg.

deel dit artikel: