Wederom is bij het ter perse gaan van dit nummer onbekend wanneer culturele instellingen de deuren zullen openen zodat we ons hart weer op kunnen halen aan livemuziek, theater, dans en beeldende kunst. Onze zoektocht naar inspirerende input en kleine parels werd dit keer een online zoektocht die in steeds grotere kringen uitwaaierde vanuit Amsterdam-Oost. Niet verbazend is dat het aanbod beeldende kunst vele malen groter is dan het aanbod van de podiumkunsten. Vooral de grotere theater- en dansgezelschappen streamen. Het is de moeite waard regelmatig op internet rond te struinen omdat livestreams vaak kort van tevoren worden aangekondigd.

Beeldende kunst

Rijksmuseum, Amsterdam,
Rijksstudio

Niet nieuw, wel goed: in de Rijksstudio kun je niet alleen rondkijken in de collectie, waarvan de werken in een prachtige kwaliteit zijn gefotografeerd, maar je kunt ook collecties aanleggen en bewaren. Veel van het werk is bovendien rechtenvrij te gebruiken voor het maken van weer nieuwe kunst, mokken, inpakpapier, telefoonhoesjes en zo meer.
www.rijksmuseum.nl/nl/rijksstudio
gratis

Museo del Prado, Madrid,
Tijdlijn

Voor liefhebbers van kunstgeschiedenis heeft het Prado een tijdlijn met de belangrijkste werken uit de collectie. Klik je op een werk dan kun je door naar al het werk van dezelfde kunstenaar of naar de context ervan. Ook kun je het werk in detail bekijken en erover lezen.
www.museodelprado.es/en/the-collection/timeline?pInit=1100-1-1&pEnd=2060-1-1
gratis

Heart, Herning,
Søren Solkaer, Black Sun

Søren Solkaer groeide op in Zuid-Denemarken en raakte al jong gefascineerd door spreeuwenzwermen die als één lichaam lijken te dansen in de lucht. De afgelopen jaren reisde hij de wereld over om ze te fotograferen. Zijn tentoonstelling in het Herning Art Museum is te zien via:
my.matterport.com/show/?m=ZcDTCXCjMhK
gratis

t/m 30 april
Galerie Victoria Miro, London,
The Sky was Blue

Een groepstentoonstelling vanuit de kleur blauw. Blauw als kleur, als compositie-element, als emotie of als sfeer, het zit allemaal in het werk van deze negentien kunstenaars.
www.vortic.art/exhibitions/the-sky-was-blue-the-sea-was-blue-and-the-boy-was-blue-2028
gratis

t/m 2 mei
De Pont museum, Tilburg
National Chain 2020 / Social Practices

In dit project werken beeldend kunstenaar Rita McBride en choreograaf Alexandra Waierstall samen met dansstudenten uit Tilburg. Een groot raster hangt op schouderhoogte over het centrale ‘plein’ van het museum De dansers voeren er choreografiën in uit. Iedereen die erbij aanwezig is kan filmpjes maken en deze delen op de instagramaccount van het werk. Hierdoor krijg je als kijker prachtige intieme bewegingsbeelden te zien. Aanrader!
Instagram: nationalchain_socialpractices
gratis

Daarnaast heeft De Pont een onlineprogramma met vooral veel achtergrondinformatie. En het aardige #doehetlekkerzelfthuis, met kunst kijk- en doe-opdrachten voor kinderen van 8 tot 12 jaar.
depont.nl/te-doen/programma/de-pont-online
gratis

Podiumkunsten

Zondag 25 april,
Mezrab, Oh Em Gee

Mezrab is uitgegroeid tot misschien wel het belangrijkste verhalenpodium van de stad. Tijdens de lockdown zijn er veel mooie online avonden te beleven, waarbij streamen de mogelijkheid geeft ook muzikanten en verhalenvertellers van verder weg uit te nodigen. Bijvoorbeeld Lockdown and listen. Met muziek en verhalen van over de hele wereld, aan elkaar verteld door host Anastasis.
20:15-21:45 u, www.mezrab.nl
gratis

2 mei,
Mezrab, My true story

Tijdens deze avond ben je er als publiek bijna echt bij: via je Zoom-verbinding word je aangesproken alsof je in de zaal zit, en kun je meepraten.
20:00 u, www.mezrab.nl
gratis

Romaeuropa, Rome,
Extract

De fondazione Romaeuropa is in Italië en Europa toonaangevend in het promoten van beeldende kunst, dans en theater. Ze hebben een aantal prachtige dansvoorstellingen uit hun archief online gezet, waaronder 3: The Garden van het Amsterdamse gezelschap NB Projects. In deze voorstelling keert choreograaf Nicole Beutler langzaam de vermeende tegenstelling tussen natuur en cultuur om in een caleidoscopische choreografie.
http://romaeuropa.net/streaming
gratis

FOTO: ANJA BEUTLER

ITA,
diverse voorstellingen

Internationaal Theater Amsterdam heeft een onlineplatform met zowel voorstellingen on demand als livestreams. Een rijke verzameling toptoneel voor in de huiskamer.
ita.nl/nl
diverse prijzen

Muziekgebouw

Zolang de deuren gesloten zijn, streamt het Muziekgebouw twee concerten per week, op zondag en donderdag. Welke het zijn in de tweede helft van april is op dit moment nog niet bekend.
www.muziekgebouw.nl/agenda
gratis

Nederlands Philharmonisch Orkest

Vanuit de voormalige kerk aan het Obiplein streamt dit orkest regelmatig klassieke concerten voor volwassenen en kinderen. Ook hier is de programmering kort voor plaatsvinden bekend, dus kijk vooral op de website voor meer info.
orkest.nl/nl/agenda
diverse prijzen

Dit is natuurlijk een hele kleine selectie uit een bijkans oneindig aanbod. We zijn altijd blij met tips! info@ijopener.nl. De volgende IJopener verschijnt rond 11 juni, de deadline voor kopij is 13 mei.

deel dit artikel: