Korte dagen, lange avonden: wat doen we ermee? ’s Avonds zijn we voorlopig thuis: chocomel, boeken, spelletjes en Netflix of zoiets. Overdag is er nog van alles te doen, dus hier wat tips in en rond ons verspreidingsgebied. Ook een onlinetip en de rest onder voorbehoud.

Online

Foam Talent 2021 Digital
Net als vorig jaar heeft fotografiemuseum Foam een prachtige onlinetentoonstelling met werk van jong talent. Een caleidoscopisch feest voor het oog, met veel zorg vormgegeven. Thema dit jaar is ‘the human condition’.
www.foam.org/events/foam-talent-2021-digital

Beeldende kunst

OBA, Inktspotprijs t/m 19 december

Ma-vr 08-17 uur, za-zo 10-20 uur, Oosterdokskade 143, gratis
Politieke tekeningen helpen ons er vaak met een lach en een relativerende spiegel door de rommelige werkelijkheid heen. In deze 27e editie van de Inktspotprijs gaat het veel om corona, maar ook over die andere belangrijke thema’s, zoals de vluchtelingencrisis en het klimaat. Een scherpe collectie rake, bijtende, ergerniswekkende en zeker ook mooie tekeningen.

kamagurka_inktspotprijs2021

OBA, The glass room t/m 16 januari 2022

Ma-vr 08-17 uur, za-zo 10-20 uur, Oosterdokskade 143, gratis
Op het eerste gezicht lijkt The Glass Room-expositie een hightech pop-up store waar de nieuwste glimmende digitale producten klaarliggen. In plaats daarvan ontdek je als bezoeker 14 kunstwerken die vragen oproepen. Hier onderzoek je de reis van jouw persoonlijke gegevens op het internet: hoeveel (persoonlijke) data worden er verzameld en wat gebeurt daarmee? Wie verzamelt dit eigenlijk? En hoe beoordeel je nepnieuws? Van wo-zo zijn er tussen 13-18 uur hosts aanwezig, zij gaan graag met jou in gesprek over de verschillende kunstwerken.

Factor Y, stART t/m 31 december

Wo-za, 11-17 uur, Pampuslaan 11, gratis
Met kunst kun je je woon- of werkomgeving verrijken, uniek maken. Maar waar begin je als je kunst wilt kopen? In december kun je bij Factor Y rondneuzen op de grote verkooptentoonstelling. Met werk van ruim twintig kunstenaars. De prijzen lopen uiteen van € 50 tot € 4000.

Tropenmuseum, Cadeau hoezo, t/m 8 januari 2023

Di-zo 10-17 uur, Linneausstraat 2, gratis – € 16
Wat is het geheim van een goed cadeau? En wat doe je als je een cadeau niks vindt? Hier in Nederland kun je misschien om het bonnetje vragen, maar in Japan waarschijnlijk echt niet.
De tentoonstelling is interactief, vol leuke weetjes en tips over het geven en ontvangen van cadeaus wereldwijd.

Theater

ITA, Hans en Griet

Zaterdag 25 t/m donderdag 30 december
Alle voorstellingen 14:30 uur, Leidseplein 26, € 10 – € 34,50.
Op pagina 11 van dit nummer kunt u de recensie lezen van deze onconventionele familievoorstelling. Hier de bezoekersinfo:

Muziek

Carré, s10

Vrijdag 17 december
13:30 uur, Amstel 115-125, vanaf € 19
Lunchconcert van s10, te beluisteren vanaf de zachte banken in Carré. Ze wordt inmiddels de kroonprinses van de Nederlandse alternatieve pop genoemd en op festival Noorderslag behoorde ze bij de besten. Haar nieuwe album Vlinders verscheen in november, met bijdragen van Ronnie Flex, Zwangere Guy en Wende Snijders.

Muziekgebouw, Stille nacht am Silbersee

Maandag 20 december, 20:15 uur, Piet Heinkade 1, € 29 € 36
Winters oratorium van Silbersee (zie pag 10), met Ariane Schluter. Tekst en muziek komen samen in een meditatief concert. Componist des Vaderlands Martin Fondse liet zich inspireren door Pärt en Debussy, op een libretto van schrijvers Joachim Robbrecht en Artun Alaska Arasli.

De Nieuwe KHL, Christmas Singalong

Donderdag 23 december, 18 uur, Oostelijke Handelskade 44A, € 54
Hoe kom je in deze moeizame tijden nou echt in de stemming… Een kerstdiner? Driestemmig kerstnummers zingen? Dansen? Op deze bonte avond met het Popup Choir kan het allemaal. De Nieuwe KHL verzorgt het diner, de muziek maak je zelf.

Bimhuis, Bye bye 2021

Woensdag 29 december, 20:30 uur, Piet Heinkade 3, € 21
I compani bonjourt ons feestelijk het jaar uit met een mix van jazz, opera en vaudeville. Met muziek van Nino Rota uit de Fellinifilms, Giuseppe Verdi en Bo van de Graaf.

Jeugd

Muziekgebouw, SoundLAB workshop (7+)

Zondag 19 december, 13 uur, Piet Heinkade 1, € 8,50 – € 9,50
In een SoundLAB workshop ga je zelf muziek maken, en je hoeft er geen instrument voor te kunnen spelen. Met allerlei soms wonderlijke instrumenten, alledaagse voorwerpen en computerprogramma’s ga je eerst op ontdekkingstocht en daarna samen met anderen een muziekstuk maken.

Pleintheater, Nietsnut!

Zondag 26, dinsdag 28 – donderdag 30 december, zondag 2 januari,
13 en 16 uur, Sajetplein 39, € 4,50 – € 11,50
Theatergroep Wie Walvis maakt met Nietsnut! een ode aan onzin. Aan een wereld die je pas ziet als alles stilvalt en je de tijd hebt om heel goed te kijken. Oscar werkt altijd en Oscar werkt ook altijd hard. Hij heeft nauwelijks tijd om een broodje te eten of naar de wc te gaan. De apparaten om hem heen piepen en trillen en vragen om actie. Als hij ook maar even te laat is gaan ze tekeer. Maar dan valt plots de stroom uit en is het stil. Doodstil. Of toch niet? 

OBA, Masha en de beer (3+)

Maandag 27 december, 15 uur, Oosterdokskade 143, € 7,50 – € 12,50
In deze voorstelling, gebaseerd op een Russisch sprookje, komt Masha terecht in het huis van de beer. Samen beleven ze mooie avonturen. De muziek en de handpoppen brengen het verhaal tot leven.

Frank Groothof Foto @Dirk Buwalda

OBA, Schilderijen van een tentoonstelling (4+)

Dinsdag 28 december, 13 uur, Oosterdokskade 143, € 7,50 – € 12,50
Op muziek van De Schilderijententoonstelling van Modeste Moessorgski vertelt Frank Groothof zijn versie van Hans en Grietje. Waarin Hans op jacht naar roem bij de heks komt om goud te leren maken. Uiteraard bedriegt zij hem en Griet, en volgt een strijd om weer vrij te worden.

deel dit artikel: