We kunnen weer! Naar theater, film en concert, als we de hobbel van het groene vinkje willen nemen. Er is weer veel te zien en te horen de komende maanden; alsof alle ingehouden energie van geannuleerde evenementen ineens naar buiten vliegt.

Beeldende kunst

T/m 31 oktober
BAC, Thijs Wolzak

De fotografie-estafette die al geruime tijd loopt in het Borneo Architectuur Centrum gaat verder met Thijs Wolzak. Hij vindt zichzelf geen architectuurfotograaf. Zijn beelden zijn op te vatten als ontmoetingen, met een plek, een persoon, een object. Hij streeft naar super-realistische beelden, die zijn – soms surrealistische – blik op de werkelijkheid weergeven. Het veroorzaken van die verwondering beschouwt Wolzak als een waardevol gereedschap om zijn beelden te laten spreken.
Ma-vr 10.00-16 uur, zondag 11-13 uur, R.J.H. Fortuynplein 4, Gratis

T/m 9 november
Factor-IJ, werk uit de collectie

Factor-IJ is de kunstuitleen op IJburg. Het merendeel van de collectie staat in het depot. Deze maand worden een aantal werken in het licht gezet. Wie weet hangt het werk dat je altijd al zocht voor in je woonkamer er wel bij!
Wo-za, 11-18 uur, Pampuslaan 11
Voortdurend Permanent te zien Factor-IJ, Open etalage
In de lange etalage van Factor-IJ aan de Pampuslaan hangt kunst van IJburgse kunstenaars. Zou jouw werk hier ook mooi hangen, neem dan contact op via info@factor-ij.nl of 020-2100160.

T/m 22 januari 2022
Framer Framed, Court for Intergenerational Climate Crimes

Grootschalige installatie waarin de Indiase academicus, schrijver, advocaat en activist Radha D’Souza en de Nederlandse kunstenaar Jonas Staal klimaatmisdadenigers vervolgen. Naast aanklagers zijn er ‘kameraden’ – uitgestorven dieren, planten en fossielen. Deze voorouders zijn zowel bewijs van klimaatmisdaden als getuige van hoe het CICC bijdraagt aan klimaatrechtspraak.
Van 28–31 oktober (13:-18: uur) houdt het tribunaal hoorzittingen tegen Unilever, ING, Airbus en de Nederlandse staat. Wil je daar bij zijn, meld je dan aan via de website, framerframed.nl. Hier is ook de fraaie catalogus te downloaden.
Di-zo 12-18 uur, Oranje Vrijstaatkade 71, Gratis

Podiumkunsten

Elke woensdag
De Nieuwe KHL, Spelen voor de GRAP

Elke woensdag een Nederlandse popband in je lokale café. Met op 20 oktober Jordi Martin, 27 oktober Aidan & The Wild, 3 november Iris Penning en 10 november Tenfold.
20 uur, Oostelijke Handelskade 44A, €15

Donderdag 21 oktober
NedPho-Koepel, Openbare repetitie

In de zomer hing de stad ineens vol met posters van de nieuwe chef-dirigent van het Nederlands Philharmonisch Orkest, Lorenzo Viotti. Zijn komst naar Amsterdam mocht blijkbaar niet onopgemerkt blijven. Wil je hem eens aan het werk zien, ga dan vooral naar de openbare repetitie in de prachtige NEdPho-Koepel. In oktober staan stukken van Elgar en Mendelssohn op het programma.
12:30 uur, Batjanstraat 3, € 2,50

Vrijdag 29 en zondag 31 oktober
Bimhuis, Korea Focus

In twee dagen vijf Koreaanse jazz- en cross-overbands. Zoals Sinnoi: ritmisch klinkt hun muziek westers, de harmonieën zijn onmiskenbaar ‘oosters’. En het duo CelloGayageum, met cello en Ggayageum, een traditioneel Koreaans instrument. Ook Black String belooft veel goeds, met eigentijdse klantken op traditionele instrumenten
29 oktober, 19::30 uur: Black String, 21::30 uur: Heo Trio
31 oktober, 15::30 uur: CelloGayageum, 17:.00 uur:, Sinnoi, 20::30 uur,: Sun-Mi Hong Quintet
Piet Heinkade 3, € 10 per concert

Donderdag 21 en vrijdag 22 oktober
Pleintheater, Non muore mai


In deze one-woman opera van Studio Salix Hherleeft een jonge vrouw een ingrijpende beslissing die haar leven rauw heeft verstoord. Ze rouwt en zoekt verlossing, vraagt zich af of haar daad ook bewondering kan verdienen. 
Met teksten van Sylvia Plath, liederen van Ottorino Respighi en muziek van Alfredo Casella.
20::30 uur, Sajetplein 39, € 13 / € 11 / € 6,50 / € 3,50

Vrijdag 5 novemeber
Q-Factory, Wild Romance

Herman’s 75th Birthday Bash. ‘Maak er een feest van…!’ Sstond op het briefje dat Brood in zijn zak had toen hij van het Hilton sprong. Op de dag van wat zijn 75-ste verjaardag zou zijn geweest gaat Wild Romance los in de Q-Factory.
20 uur, Atlantisplein 1, € 25

Film

Donderdag 11 november
BAC, Droom van een gebouw

Op Sporenburg in het Oostelijk Havengebied is inmiddels het laatste woongebouw – de Steltloper – een feit. Dit na een jarenlange strijd over wat er op deze plek kon, wenselijk was en absoluut niet kon. Met een buurtcomité als succesvolle motor van protest, op elkaar volgende architecten en een stadsbestuur dat de handen niet op elkaar kreeg. Edwin Trommelen en Paul Enkelaar maakten een documentaire over bouwers, buurtbewoners en botsende belangen. De combinatie van de bouwbeelden en de interviews met betrokken architecten, de stedenbouwkundige, beleidsmakers en buurtbewoners geven een mooie kijk op 25 jaar bouw- en buurtgeschiedenis.
20 uur, R.J.H. Fortuynplein 4, € 5. Aanmelden via lezingen@bac-amsterdam.nl

Jeugd

Zondag 31 oktober
Muziekgebouw, Flamenco Fluisterstad

Een meisje wordt gelokt door een geluid. Ze komt in een glimmende wereld vol mysterieuze klanken, waar de dingen een eigen leven leiden. Gefluister, getrappel van flamencoschoenen, gepingel van een gitaar… Een muzikaal sprookje over de plek vinden waar je thuishoort.
15::30 uur, Piet Heinkade 1, € 9 / € 15

deel dit artikel: