Strand IJburg opent, met lifeguards

Strand IJburg is binnenkort weer open om te zwemmen en te ontspannen. Nieuw is dat de reddingsbrigade dit jaar structureel toezicht gaat houden op het strand, nadat er vorig jaar augustus in korte tijd twee mensen verdronken. De reddingspost wordt bekostigd door het Stadsdeel.

De reddingsbrigade drijft volledig op de inzet van vrijwilligers. Gelukkig zijn er naast de ploeg van 23 mensen door werving 17 nieuwe vrijwilligers bijgekomen. Zij komen in actie op de vele evenementen waarbij de reddingsbrigade toezicht houdt. In het najaar van 2021 zal opnieuw een wervingscampagne voor nieuwe lifeguards worden gevoerd.

Eestermobiel: vervoer voor buurtgenoten

Op maandag 10 mei is de Eestermobiel van start gegegaan met een feestelijke ingebruikname door Stadsdeelbestuurder Rik Vermin. De Eestermobiel is een klein autootje met chauffeur die (minder mobiele) buurtgenoten van A naar B kan brengen binnen het Oostelijk Havengebied, en de directe omgeving: Centraal Station, OLVG Oost, Dappermarkt, Oostpoort, Amstelstation, de Intratuin in Oost en de Oosterbegraafplaats. Een boodschappentas, een wandelstok of een rollator kan mee vervoerd worden. Voorlopig is de Eestermobiel beschikbaar op maandag t/m vrijdag van 09:00 tot 17:00 uur. Andere tijden in overleg. Ritten worden uiterlijk 24 uur van te voren ingepland. Afrekenen kan alleen met een pinbetaling en de ritkosten variëren van € 1 voor leden van de Eester, € 1,25 bij afname van een strippenkaart van tien ritten à € 12,50, of € 1,50 per losse rit. Een rit boeken kan via het online reserveringsformulier op buurtcooperatieohg.nl of telefonisch via 020-3707359.

De Eestermobiel feestelijk in gebruik genomen. Foto: Louis Visseren

Picknicken en sporten in de Sluisbuurt

Het zuidelijke puntje van de Sluisbuurt, dichtbij de tramhalte Zuiderzeeweg, is weer in gebruik als tijdelijke openbare ruimte om te picknicken en te sporten. Uiteraard voor zover de maatregelen rond corona dit toelaten. De picknickbankjes zijn opgeknapt en het hekwerk langs de Zuider IJdijk is weggehaald, zodat het terrein ook vanaf deze kant toegankelijk is. Er is een volleybalnet beschikbaar, en de jeu-de-boulesbaan van vorig jaar ligt er nog steeds, klaar voor gebruik. Zo kan iedereen in dit stukje van de Sluisbuurt terecht om een frisse neus te halen, te picknicken of te sporten in de buurt.

De gemeente haalt tuintegels op

Ook dit voor- en najaar organiseert de gemeente een tegelservice. Hét moment om jouw tegels te vervangen door bloemen, planten of misschien zelfs een mooie boom. Dan kan jij genieten van een koelere tuin tijdens hete dagen én een groene tuin waar het regenwater beter wegloopt! Goed voor jezelf en voor de stad. Kijk wanneer de tegelservice in jouw stadsdeel is. Wip de tegels uit je tuin en meld ze aan. Na aanmelding worden de tegels op de afgesproken dag opgehaald. Zie voor meer informatie en data van de ophaaldagen: rainproof.nl/tegelservice 

Buurtteam Amsterdam-Oost

Sinds 1 april staan buurtteams in alle buurten van Amsterdam-Oost klaar voor vragen op het gebied van sociale zorg, wonen, werk, meedoen, geld, gezondheid en veiligheid. De medewerkers denken mee en ondersteunen de bewoners waar nodig. Voor oplossingen wordt gekeken naar wat mensen zelf kunnen doen en hoe de omgeving kan helpen. Soms kan een makkelijk antwoord op een vraag al genoeg zijn. Wanneer meer ondersteuning nodig is, wordt samen een plan gemaakt. Informatie: www.buurtteamamsterdam.nl/oost 

Buiten dansen voor zestigplussers

Op 5 en 7 mei is Dance Connects Community gestart met buitenlessen moderne dans 60+ in Amsterdam-Oost. Op Strand Blijburg, in het Oosterpark en in Park Frankendael.
Moderne dans buitenles 60+ is lekker vrij dansen en creatief bewegen tussen de bomen of langs het water, samen met anderen en toch veilig. Alles onder leiding van professionele dansdocenten en op inspirerende muziek. Voor meer informatie en aanmelden: www.danceconnects.nl, of mail: info@danceconnects.nl 

Buitenles 60+ Dance Connects. Foto: Marieke Josselet

Erfgoedwaardig verduurzamen kan!

Hoewel de meeste duurzame kilowatturen gemaakt worden met nieuwbouw en grote bedrijfspanden, wordt er ook veel energie opgewekt met panelen op daken van monumenten. Een hardnekkig misverstand is dat er met monumenten niets kan, maar er zijn steeds meer voorbeelden van erfgoed binnen beschermde stads- en dorpsgezichten dat verduurzaamd is. Van de weinige overgebleven gebouwen in het Oostelijk Havengebied is pakhuis De Zwijger (bouwjaar 1933-1934), vanuit architectuurhistorisch oogpunt, een van de belangrijkste voorbeelden. Dat kon en kan niet zomaar, Amsterdam wil namelijk haar (historische) karakter bewaren. Wil je een pand met erfgoedwaarde verduurzamen, dan moet je dat zorgvuldig aanpakken. Maar hoe, en voor welke ingrepen je wel of geen vergunning nodig hebt: dat is een specifieke uitdaging. De adviseurs van Monumenten en Archeologie en de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit (CRK) helpen daarbij. De CRK stelde eerder al de leidraad ‘Mooi Verduurzamen’ op: een hulpmiddel om gebouwen in de AUP-gebieden (Algemeen Uitbreidings Plan uit 1935) kwalitatief te verduurzamen.

Poëzie van tramlijn 3

Wie op tram 3 staat te wachten, heeft voortaan wat te lezen. Op de stoep van elk van de 25 haltes van de tramlijn – in West, Centrum, Zuid en Oost – kalligrafeert de Stichting Granate een gedicht. Voor het project Poëzie op de Stoep zijn dichters benaderd die in de buurt van de betreffende halte wonen of werken. Ieder gedicht bestaat uit vier regels van elk maximaal vijf woorden. Het thema is vrij, zolang de toon ‘hoopvol, vrolijk en verbindend is’. 

Gokhan Aksoy Foto: Granate

Het team van kunstenaar en kalligraaf Raul Balai schildert de gedichten in eenzelfde lettertype op de haltes. Eerst wordt de verf met sjablonen aangebracht, daarna worden ze met de hand bewerkt. ‘Het is een monnikenwerk dat ware kunstwerken op de stoep oplevert’, aldus Nafiss Nia, artistiek en zakelijk leider van Stichting Granate. 

Natuurtekenen voor volwassenen

Voor wie van buiten zijn en tekenen houdt, is de cursus Natuurtekenen een aanrader. Ontdek op welke manier je naar natuur kijkt. Laat je inspireren door de natuur en kom tekenen op je eigen niveau!
De cursus vindt plaats op zaterdagochtend van 11:00 tot 12:00 uur in het Flevopark, onder leiding van docent Monique Harderwijk. Een losse les kost € 5, kortingen bij aanschaf van een strippenkaart. Prijs is inclusief basismaterialen als houtskool, pastel, papier en inkt.

Natuurtekenen – Foto: Monique Harderwijk
deel dit artikel: