Majella in het Groen 

Een binnentuin in beheer van omwonende buurtbewoners? Dat is niet van de ene op de andere dag gerealiseerd. Voor de binnentuin van buurthuis Majella aan de Tidorestraat is Oost Indisch Groen samen met buurtbewoners aan de slag gegaan. Van met elkaar kennis maken tot zelforganisatie, stap voor stap naar een groen paradijs.

Foto: Björn Martens

Buurttheater in de Kompaszaal

Onder leiding van theatermaker Roeland Dekkers maken buurtbewoners samen de theatervoorstelling ‘De laatste wolk’. Een buurtverhaal met de wolken en de ongeziene mens in de hoofdrol. Roeland woont in het Oostelijk Havengebied en werkt bij Jeugdtheater ‘Bonte Hond’ in Almere. Hij kijkt graag naar de wolken en de weerspiegelingen in het water. Het samenspel is altijd anders. Hij wilde iets doen met de plek waar hij elke dag zo van geniet. Acteurs zijn buurtgenoten die in een paar maanden de voorstelling hebben vormgegeven.
Voorstellingen in de Kompaszaal op woensdag 22 december, 20:30 uur, en woensdag 29 december, 15:00 uur. Kaarten te bestellen via Buurtcoöperatie De Eester.
Het voornemen is om dit nieuwe theaterinitiatief volgend jaar voort te zetten.

Foto: Roeland Dekkers

Oost Indisch Groen 

Buurttuin Oost Indisch Groen is een educatieve ontmoetingsplek aan de rand van het Flevopark. De tuin inspireert buurtbewoners op het gebied van stadstuinieren, geeft de mogelijkheid ervaring op te doen en biedt ruimte voor eigen (duurzame en groene) initiatieven. Van bijen houden en paddenstoelen kweken tot composteren – het kan allemaal. Heb jij ook een idee? Je bent van harte uitgenodigd om in de tuin aan de slag te gaan! 
Locatie: tegenover Kramatweg 52.

Langste geveltuin

De langste geveltuin in de Indische Buurt grenst aan het ouderencomplex aan de Javastraat, Gorontalostraat en Makassarstraat. De gebouwen zagen er op het eerste gezicht grauw en kaal uit. Het initiatief voor dit project kwam van een bewoner, waarna woningcorporatie de Alliantie het project startte. In augustus 2020 is de geveltuin aangelegd, waardoor de straat nu groen kleurt en er een mooie samenwerking is ontstaan tussen bewoners, buren, de Alliantie, het stadsdeel en groenbeheerders. 
Door een rij tegels te verwijderen langs de gevel aan de straatkant komt er een strook grond vrij, waar je een tuintje in kunt aanleggen. Dat draagt bij aan een groener straatbeeld. Ook kan het van de gevel afstromende regenwater dan de grond in, wat weer bijdraagt aan het ‘rainproof’ maken van de straat. Verder zijn er enkele regenpijpen afgekoppeld en aangesloten op regentonnen

Expositie: ‘Gewoon Anders’ 

De afgelopen periode zullen de kinderen niet snel vergeten. Alles wat altijd heel gewoon leek, was zomaar anders. Maatregelen veranderden steeds en daardoor ook ieders mogelijkheden. Het gewone werd ongewoon en het ongewone werd normaal. Deze situatie schreeuwt om nieuwe creatieve oplossingen. De kinderen van Het BuurtAtelier lieten hun ideeën en fantasieën daarop los. Ze gingen met veel plezier experimenteren, uitvinden en maken. Hoe ziet de toekomst eruit? Wat zijn handige uitvindingen of hulpmiddelen? Wat zou je willen veranderen of toevoegen? Kom kijken naar hun unieke uitvindingen, opvallende voertuigen en bijzondere brillen.
Deze expositie is het eindresultaat van het kunstproject ‘Gewoon Anders’ onder leiding van Mette Steincke, waarin kinderen van 6-11 jaar twee vindingrijke kunstenaars uit verschillende disciplines ontmoetten. De kunstenaars toonden hun werk en vertelden over hun beroep, over het artistieke proces en over wat hen inspireert. In de expositie worden de kunstwerken van de kinderen tentoongesteld naast het werk van de kunstenaars Mark Bischof en Anja Brunt.
Plaats: OBA Javaplein, zaterdag 15 januari 2022, 15:00-17:00 uur.

Stem & Luister: voor mensen met dementie

Wilt u als vrijwilliger of mantelzorger op een betekenisvolle manier contact maken met mensen met dementie? De methode Stem & Luister, ontwikkeld door het Genetic Choir, gebruikt stemklanken en muziek om mensen met dementie te bereiken en interactie te bevorderen. Mensen worden actiever of juist rustiger, er ontstaat écht contact en de persoon komt weer naar voren.

Foto: Nellie de Boer

Het Genetic Choir biedt gratis kennismakingsworkshops aan in het Flevohuis, voor iedereen die voor zijn naaste of medemens met dementie het verschil wil maken. De workshops worden georganiseerd door Genetic Choir en Zorggroep Amsterdam-Oost.
Informatie en een video op: www.genetic-choir.org/stem-en-luister
Kennismakingsworkshop: zaterdag 22 januari 2022, 10:00-12:30 uur, in de Flevopoortzaal, Flevohuis, Kramatplantsoen 263. Komt de datum u niet uit? Neem contact op voor alternatieve opties.
geeske@genetic-choir.org Aanmelden bij Geeske Coebergh, coördinator Stem & Luister,  of via Carla van Helden, vrijwilligerscoördinator van het Flevohuis: 06-20330914.

Afvalpaleis

Jungle Amsterdam wil iedereen bij duurzaamheid betrekken, door middel van voorlichting en workshops, maar ook door heel concrete projecten. Een van de praktische projecten is het Afvalpaleis in de Dapperstraat
Het Afvalpaleis is een (anti-kraak) locatie, waar een duurzame toonkamer is gebouwd voor de buurt. De projecten in het Afvalpaleis zijn: een weggeefwinkel, een repaircafé, een werkplaats en een huiskamer en badkamer waarin bezoekers kunnen rondkijken en op allerlei plekken informatie krijgen over hoe zij thuis eenvoudig zelf kunnen verduurzamen. In het Afvalpaleis draait alles om circulair, energie en groen, maar ook om gezondheid in de zin van: een gezond binnenklimaat en gezonde voeding.
Kom eens langs en ontdek het Afvalpaleis zelf. Voor wie zelf spullen maakt en aan de buurt wil verkopen, zijn er vitrinekasten om de spulletjes in uit te stallen.
Adres: Dapperstraat 82. E-mail: afvalpaleis@jungle.amsterdam.nl

Café Chantant in KHL

Wil je graag het podium op? Grijp nu je kans. In De Nieuwe KHL, Oostelijke Handelskade 44, start een maandelijkse matinee: een Café Chantant voor kleinkunstzangers (m/v), die zich willen laten horen. Elke matinee heeft een thema. Voor 19 december is dat: KERST.
Thema’s voor 2022 zijn:
16 januari: BELGIË. Voorbeelden: Raymond van het Groenewoud, Brel, K3, Stromae.
27 februari: HELDEN. Voorbeelden: Maarten van Roozendaal, Annie M.G. Schmidt.
Opgeven voor deelname: cafechantant@denieuwekhl.nl

Cybersoek helpt bij coronapas

Een coronatoegangsbewijs krijgt u als u twee vaccinaties hebt gehad of hersteld bent van corona. Dat toegangsbewijs zet u zelf op uw mobiele telefoon in de CoronaCheck-app of u print het bewijs uit. Heeft u geen toegang tot een computer of smartphone, of bent u er niet handig mee? Bij Cybersoek kunt u terecht voor hulp en vragen bij het maken van een coronatoegangsbewijs op uw telefoon of op papier. U kunt met al uw vragen terecht bij Cybersoek, Timorplein 22, dat al twintig jaar kosteloos klaar staat voor mensen met digitale vragen, zodat zij kunnen meedoen in de samenleving waarin bijna iedereen en alles online is. 
Telefoon: 020-6934582. Meer informatie: www.cybersoek.nl

De boekhandel naar het centrum van het dorp

Sinds 2009 is de boekhandel van het Oostelijk Havengebied te vinden aan de KNSM-laan 303. Met de lezingen, boekpresentatie en andere activiteiten is van Pampus al jaren een begrip. Maar soms lijkt de KNSM-laan wel een beetje afgelegen en het lijkt een logische stap om de boeken op te pakken en een nieuwe boekhandel te starten in de van Eesterenlaan, dichtbij winkelcentrum Brazilië. Voor mensen die ergens anders in het Oostelijk Havengebied wonen komt er nu een boekhandel in de buurt. Ook op de nieuwe plek is er naast de verkoop van boeken aandacht voor activiteiten op het gebied van literatuur en filosofie.
https://www.boekhandelvanpampus.nl

Foto: Marcel de Cnock

Loslaten in Liefde

Begrafenisonderneming De Ode bestaat 25 jaar en dat viert zij met een fraai boek. Een intiem beeld- en tekstverslag van 25 jaar afscheid nemen. Het boek laat zien dat er veel kan op het gebied van verzorging, het opbaren, de kist of wade, de teksten op rouwkaarten, het vervoer naar begraafplaats of crematorium, de afscheidsbijeenkomst en de condoleance. Loslaten in Liefde is bedoeld voor iedereen die zich voor de taak gesteld ziet een uitvaart te regelen en zich vooraf uitgebreid wil oriënteren. https://ode-uitvaartbegeleiding.nl/loslateninliefde

deel dit artikel: