In 2004 verhuisde ik van de Pijp naar de Indische Buurt en later van daar naar het Borneo-eiland. Al bijna twintig jaar is Oost dus mijn thuis. En al die tijd was de IJopener er ook. Een informatieve en kritische buurtkrant die ik altijd met veel plezier las. Maar nu gaat de IJopener stoppen en dat vind ik stom.
De IJopener is altijd veel leuker om te lezen dan het krantje van de gemeente. Het is altijd een mooie mix van reportages, interviews en achtergronden. Met goede foto’s, kaartjes en tekeningen. Dat we dat moeten gaan missen in de buurt is ontzettend jammer.
Het nummer van oktober is een mooi voorbeeld van hoe de IJopener je als buurtbewoner informeert. Er staat een artikel in over het effect van het eenrichtingsverkeer in de Javastraat en wat het sentiment bij de ondernemers daar is. Heel informatief – zo’n stuk had net zo goed in Het Parool kunnen staan.
Verderop lees je dan een artikel over hoe je in Oost een ommetje kunt maken over de sluizen, bruggen en dijken. Je krijgt gelijk zin om dat rondje te gaan wandelen.
Er is in Amsterdam geen betere plek om te wonen dan Oost, maar zonder de IJopener is het wel een beetje minder leuk. Heel veel dank aan iedereen die een bijdrage heeft geleverd aan dit fijne blad.

Sander den Heijer

deel dit artikel: