FOTO & TEKST: MARIA HEIJDENDAEL

Aan de rand van de Verbindingsdam is het al dagenlang een drukte van belang. Afgeschermd door waarschuwingsborden met ‘hoogspanning!’ erop zijn twee teams druk bezig met het verwijderen van invasieve planten op de kadewand.

Arjan werkt al lang in het groen en is van alle markten thuis. Predrag is nieuw in het team tegen de Japanse duizendknoop. Deze woekerplant veroorzaakt veel schade doordat de wortels zich niks aantrekken van beton of asfalt en er gewoon doorheen of onderdoor gaan. Kademuren worden zo gesloopt en maaien helpt niet. Maaien zorgt zelfs voor meer verspreiding, omdat er uit een piepklein stukje wortel een nieuwe plant kan groeien. De duizendknoop is dus moeilijk te bestrijden.

Enthousiast legt Arjan uit hoe ze met een flink voltage de duizendknoop tot en met de wortels uitkoken en de planten daarna een voor een weghalen. ‘Die waarschuwingsborden staan niet voor niks op de stoep: als je niet oppast, kun je hier een flinke optater krijgen. We mogen dan ook niet werken als het regent. De hele verdere week wordt overdadig zon voorspeld, dus dit arbeidsintensieve karwei is morgen klaar.’

deel dit artikel: