Ze staat als schaakster al in Wikipedia en is de jongste vrouw ter wereld met de titel Algemeen Internationaal Meester. In 2020 won ze het Wereldkampioenschap voor spelers onder de veertien jaar, dat online plaatsvond in verband met corona. In 2022 werd ze algemeen jeugdkampioen van Nederland in de categorie tot en met achttien jaar. Ook presteerde ze het vorig jaar om als eerste vrouw het Untergrombach Open op haar naam te schrijven. Daar versloeg ze grootmeester Vjatsjeslav Ikonnikov en werd ongedeeld eerste. Dit jaar was ze een van de zogeheten [curs]challengers in het Tata Steel-toernooi (het vroegere Hoogovenstoernooi). Ze begon daar in de laagste tienkamp en speelde afgelopen januari in de één na hoogste groep.
Haar naam: Eline Roebers, geboren in 2006 en wonend op IJburg met haar ouders, jongere zusje en broertje.

Eline Roebers
Foto: Harry Gielen

Professional in wording

Eline leerde al vanaf haar zevende schaken van haar beide ouders. Internationaal meester Robert Ris is haar coach en ze zit op de schaakclub VAS in het Cygnus Gymnasium, waar ook haar zusje speelt.
Op het moment dat we haar willen interviewen voor de IJopener speelt ze de Europese kampioenschappen in Servië. Als een echte beschermheer wil haar vader graag dat wij onze vragen schriftelijk stellen zodat Eline niet te veel tijd hoeft te spenderen aan de antwoorden. Dat geeft aardig aan hoe het leven van de zestienjarige BN’er, die al flink wat publiciteit heeft gehad, eruit ziet!
Als het aan haar ligt, zo lezen we in Het Parool van14 januari, zit ze niet meer in een klaslokaal en gaat ze sowieso niet studeren, maar wil ze fulltime schaakprofessional worden. Om die reden is ze al verhuisd naar het Calandlyceum, waar ze als sporttalent een ingekort lesrooster krijgt.
Het liefst schaakt ze de hele dag, vertelde ze [curs]Het Parool. Bovendien wil ze graag een verandering in gang zetten, zodat er meer meisjes en vrouwen geïnteresseerd raken in schaken. Tot slot, zo begrijp ik van haar vader per mail, zou een schaakclub op IJburg met zoveel jeugd geen overbodige luxe zijn!

deel dit artikel: