FOTO JOYCE HES

Karst Woudstra, toneelschrijver, vertaler en regisseur en de laatste jaren van zijn leven woonachtig op IJburg, is op dinsdag 29 augustus op 76 jarige leeftijd overleden.
Ik ontmoette Karst iedere ochtend na het uitlaten van mijn hondje bij NAP, waar hij  trouw zijn kranten las. Onze conversatie beperkte zich tot : “Alsjeblieft, ik heb hem uit!”.
Pas de laatste keer dat ik hem zag, hadden we een echt gesprek en vertelde hij dat hij kanker had en uitbehandeld was. Toen werd me duidelijk dat hij was wie hij was, in de pers beschreven als een eigenzinnig theatermaker, een a-modieuze regisseur en een begenadigd toneelschrijver.
Karst (Leiden 1947) studeerde onder meer dramaturgie, literatuurwetenschappen en Scandinavistiek, hij regisseerde bij Zuidelijk Toneel Globe, het Nationaal Toneel en het Noord Nederlands Toneel. Van 1980 tot 1985 was hij artistiek leider van het Publiekstheater -de voorloper van Internationaal Theater Amsterdam.
Bekende stukken van zijn hand zijn onder meer Een zwarte PoolHofscènesTotal loss en De stille grijzen van een winterse dag in Oostende. Zijn verdienste was onder meer dat hij de Noorse toneelschrijver Las Norén naar Nederland bracht.
In het laatste gesprek vertelde hij me dat hij indertijd gedesillusioneerd uit Nederland vertrok en veel in het buitenland werkte*; in België, maar ook in Kopenhagen, Zürich, Antwerpen en bij het Koninklijk Dramaten in Stockholm. 
Hij hield van reizen, hij hield van in beweging zijn, artistiek maar ook heel letterlijk. Helaas was dat hem die laatste jaren fysiek in elk geval niet meer vergund.
Terwijl we praatten zat hij telefonisch zijn uitvaart te regelen met een goede vriend en voormalig assistent van hem. Dat afscheid moest wel een mooi schouwspel zijn, vond hij als theatermaker. 
En dat is het geworden, op 5 september op begraafplaats Zorgvlied.
Wat jammer dat de man die bij NAP een wat zwaarmoedige en zorgelijke indruk maakte, niet kon horen hoe belangrijk hij is geweest en met hoeveel liefde hij werd begeleid naar zijn laatste rustplaats.

* Daarover de Volkskrant van 16 september 2023: Veelzijdig theatermaker Karst Woudstra (1947-2023) voelde zich vaak ondergewaardeerd.

deel dit artikel: