In de eerste week van september werd in de media onder de kop ‘Veel kinderen niet naar tandarts’ aandacht besteed aan een brandbrief van tandartsen. Ze schreven dat het ontwijken van tandartszorg door ouders voor ruim een half miljoen kinderen in Nederland geen tandzorg betekent. Aangenomen wordt dat veel ouders niet weten dat tandzorg voor kinderen tot 18 jaar onderdeel is van het zorg basispakket en voor hen dus kosteloos is.

In de brandbrief pleiten tandartsen voor voorlichting door zorgverzekeraars en het aanspreken van ouders als zij geen gebruik maken van tandzorg. Als de kinderen al wat groter zijn moeten ouders zich wel realiseren dat een beugel plaatsen door de orthodontist niet valt onder de basisverzekering. Hiervoor is een wel een aanvullende verzekering nodig. Ook hierover kan de tandarts adviseren.

Tandarts Marjolein van Dijk van Tandartsenpraktijk Nieuw Amsterdam heeft een uitgesproken missie om meer kinderen toegang te geven tot regelmatige gebitscontrole. Zij heeft zich sterk gemaakt om kinderen in een aparte praktijkruimte te kunnen behandelen. In de praktijkruimte op het Levantplein is een kindvriendelijke aanpak het uitgangspunt. Het is mogelijk om met een schoolklas de praktijk te bezoeken en kinderen met de tandarts kennis te laten maken en vragen te laten stellen. Preventief werken en uitleg geven dus over hoe een tandarts werkt om zo angstgevoelens weg te kunnen nemen.

Angst voor de tandarts beheersen

Het is belangrijk dat een kind leert om naar de tandarts te gaan. Dit bevordert niet alleen een gezonde ontwikkeling van het gebit, maar het verkleint ook angst op latere leeftijd. Aangeraden wordt daarom om een kind al voor de tweede verjaardag mee te nemen naar de tandarts. Voor kinderen wordt een bezoek aan de tandarts dan normaal. Zo kunnen ze wennen aan de tandartsomgeving en maken ze op speelse wijze kennis met de beweegbare stoel, de instrumenten en de medewerkers.

Bang zijn bij de tandarts is niet ongewoon. Een kwart van de Nederlanders is bang voor de tandarts. Zo’n 800.000 Nederlanders zijn zelfs zo bang voor de tandarts, dat ze niet meer durven te gaan (tandartsfobie). De kans is groot dat ze op termijn problemen krijgen aan tanden, kiezen en tandvlees. Gelukkig is er wel iets aan deze angst te doen.

Eigenlijk zouden ouders meer instructie moeten krijgen om vanaf de komst van de eerste tandjes bij baby’s te starten met tandenpoetsen. Ook voorlichting door de zorgverzekeraars, huisartsen en consultatiebureaus over de betekenis van het tandenpoetsen en de invloed van een gezond gebit op de algehele gezondheid kan een stimulans zijn om met jonge kinderen naar de tandarts te gaan.

Poetsen en gaatjes

Het gebit van een kind is veilig te poetsen met een elektrische tandenborstel. Elektrische tandenborstels kunnen het kind extra stimuleren het gebit goed te verzorgen: door de timer, techniek, felle kleurtjes en het kleine borstelkopje. Met een handtandenborstel leert het kind zich het poetsen eigen te maken.

Gaatjes (cariës) ontstaan als er tandplak op de tanden aanwezig is. Voedingsgewoonten en het gebruik van (fris-)drank spelen een rol bij het ontstaan van gaatjes. De bacterie die dit veroorzaakt kan makkelijk worden doorgegeven via speeksel door bijvoorbeeld het samen gebruiken van lepels. Ook via zoenen kan de bacterie worden doorgegeven. In de pubertijd kan dit de kwaaddoener zijn voor de toename van gaatjes. Zorgvuldig en regelmatig poetsen is en blijft de remedie tegen cariës.

Voor alle leeftijden van belang

Tandzorg is voor het gezond houden van de gebitten van kinderen belangrijk. Maar controle en behandeling is voor alle leeftijden belangrijk voor de gezondheid. Nu ouderen veel langer hun eigen gebit behouden liggen daar weer andere gevaren op de loer.

Een geoefende tandarts kan in de mondholte opmerken dat de patient lijdt aan bepaalde aandoeningen. De tong is een goede indicator maar ook in andere monddelen kunnen aanwijzingen gevonden worden voor een (mogelijk nog niet vastgestelde) ziekte. Paradontitis (ernstige tandvleesontsteking) kan leiden tot problemen in het lichaam. Daarnaast kan ook het hebben van een droge mond, het produceren van te weinig speeksel problemen geven. Oorzaak kan onder andere zijn de bijwerking van verschillende medicijnen. Speeksel heeft namelijk een beschermende functie voor de gebitselementen en het mondslijmvlies.

deel dit artikel: