4 mei herdenking IJburg

Na twee jaar kunnen buurtbewoners weer op 4 mei op IJburg samenkomen om te herdenken. Het is de negende en tevens laatste keer dat het huidige 4 meicomité de herdenking in het Ed Pelsterpark organiseert. Met verhalen, muziek, de taptoe, … stilte … en bloemen herdenken en eren we de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, waarbij ons hart ook uitgaat naar andere plekken van oorlog, zoals Oekraïne.
Na afloop van de ceremonie stelt De Binnenwaai, kerk op IJburg, haar ruimte open voor koffie, thee en limonade. Daar zal ook afscheid worden genomen van het comité. Hartelijk welkom!

Steun de voedselbank

Steeds meer Amsterdammers, ook in Oost, zijn afhankelijk van de voedselbank. In het Amsterdamse distributiecentrum, dat voor heel Noord-Holland zorgt, zijn de hele week mensen aan de slag. Zij nemen voedsel in ontvangst, slaan het op en verdelen het vervolgens over kratten van verschillende maten. Al dat werk wordt gedaan door vrijwilligers en daar is op het ogenblik een groot tekort aan.
Dit is een oproep aan Amsterdammers in Oost met een warm hart: denk eens na of je een dagdeel of een dag of meer zou kunnen meedoen. Het centrum ligt in het westelijk havengebied. Vanuit alle wijken in Oost is het makkelijk met het ov te bereiken. Kom je met de auto, dan kun je die op het terrein parkeren. Voor een goede lunch wordt gezorgd.

Mannengroep Civic Men

Praatgroep, speciaal voor mannen uit de Indische buurt en het Oostelijk Havengebied, waarin over wisselende onderwerpen wordt gesproken.
Elke donderdag, 14-16 uur
Wijkservicepunt Flevopoort, Kramatplantsoen 101(h), Amsterdam
Aanmelden en informatie: Irith Sy,
.sy@civicamsterdam.nl, of (020) 6658001

Poetry Slam Vrijburcht

Liefhebbers van poëzie die het leuk vinden om zelf op het podium te staan kunnen meedoen aan Poetry Slam Vrijburcht. Via twee voorrondes en een finale kan de winnaar zich plaatsen voor de beroemde en beruchte NK Poetry Slam in Utrecht. De eerste voorronde is zaterdag 30 april, om 20.30 uur in Theater Vrijburcht op IJburg. Op deze avond zullen zes deelnemers elk driemaal optreden. Er is muziek van een dj en in het restaurant kan heerlijk worden gegeten. 
Aanmelden: p.stroopvanrenen@gmail.com 

Buurtrestaurant IJburg College

Het buurtrestaurant van het IJburg College is een plek voor ontmoeting, waar leerlingen, medewerkers en buurtbewoners terecht kunnen voor een betaalbare maaltijd. Het is ook een plek waar leerlingen en buurtbewoners met passie en kennis van koken aan de slag kunnen. Sinds november is het buurtrestaurant weer twee dagen per week geopend: op dinsdag- en woensdagavonden. Op dinsdagen wordt het buurtrestaurant gerund door de vrijwilligers van Dynamo en op woensdagen door de leerlingen. Zij koken samen met een docent en vrijwilligers en serveren de gerechten.
Informatie:
www. ijburgcollege.nl, of volg Facebook Dynamo IJburg en zeeburgereiland

Borrel bij PINKIJBURG

Al sinds 2011 biedt PINKIJBURG lesbische, homo- en biseksuele en transgender bewoners van IJburg de gelegenheid met elkaar kennis te maken. Inmiddels kan er weer samen geborreld worden. De eerste borrel vindt plaats op 24 april, vanaf 16:00 uur bij Dok48, Krijn Taconiskade 328-330, 1087 HW Amsterdam. Iedereen is welkom en aanmelden is niet nodig. 
Informatie: www.pinkijburg.nl 

Aanleg tijdelijke pontverbinding

Eind mei of begin juni starten naar verwachting de werkzaamheden voor de aanleg van de pontaanlandingen voor de tijdelijke pont tussen Zeeburgereiland en Oostelijk Havengebied. Daarbij wordt rekening gehouden met het broedseizoen.
Op het Tegelbergplein in het Oostelijk Havengebied worden riet en bosjes verwijderd. Op de plek van de toekomstige aanlegplaats op Zeeburgereiland wordt een paddenpoel weggehaald. Een scherm moet voorkomen dat de rugstreeppadden zich nestelen op het werkterrein. De padden zullen zelf een andere geschikte plek in de omgeving zoeken.

6 mei: straatfeest KNSM-laan

De KNSM-laan wordt dit voorjaar als nieuw opgeleverd. Een goede reden om een straatfeest te organiseren op het Levantplein, halverwege de KNSM-laan. Een feest voor de mensen die in weer en wind aan de laan gewerkt hebben en voor alle buurtbewoners. De activiteiten zijn voor drie groepen: de wegwerkers van de Bam die de KNSM-Laan hebben heringericht en de daarbij betrokken verkeersregelaars, de kinderen van het KNSM-eiland en volwassen eilandbewoners.
Plaats en tijd: Levantplein, 6 mei, 14.00-17.00 uur

Educatief Centrum-Oost

In de voormalige basisschool De Waaier aan het Obiplein is nu het Educatief Centrum-Oost (EC-O) gevestigd. In samenwerking met verschillende ROC’s worden mbo opleidingen aangeboden. Het centrum werkt samen met een aantal erkende leer-werkbedrijven in Oost die voor stage- of leer-arbeidsovereenkomsten zorgen en studenten stageplekken bieden. De opleidingen zijn bestemd voor volwassenen met een afstand tot de arbeidsmarkt, zonder een startkwalificatie. Om hen zoveel mogelijk kansen voor ontwikkeling te bieden, werkt EC-O samen met diverse organisaties ter ondersteuning van de studenten.
Sinds 2021 worden er twee opleidingsniveaus aangeboden: mbo1 Assistent dienstverlening en zorg, en een mbo2 Dienstverlening..
Voor aanmelden en informatie: www.ec-o.nl

Zomergastjes zoeken gastgezinnen

Zomergastje zoekt ook dit jaar weer gastouders voor kinderen die hier onder moeilijke omstandigheden naartoe zijn gekomen. Bied een kind vijf dagen een vakantie-ervaring! Je bent als gezin vrij om die dagen in te delen, bijvoorbeeld aaneengesloten of als losse dagen. Ook kun je in je aanmelding aangeven of je de voorkeur hebt voor een jongen of een meisje en of je één of meerdere kinderen wilt ontvangen. Kijk op www.zomergastje.nl voor meer informatie.

Zomergastje
deel dit artikel: