Workshop Buurtsportleider
In het najaar (september-oktober) organiseert het Leefstijlnetwerk Fit in Oost de workshop Buurtsportleider. Hier leer je praktische lesgeefvaardigheden om volwassenen en senioren op hun eigen niveau te begeleiden tijdens een beweegactiviteit. Een ervaren docent leert je de basis van les- en leidinggeven, de opbouw van een les en welke beweegvormen je kunt gebruiken. Op die manier kun je ontdekken of het lesgeven iets voor jou is.
Aan deelname zijn geen kosten verbonden. Wel wordt als tegenprestatie 10 uur vrijwillige inzet bij sportevenementen of -bijeenkomsten in Amsterdam-Oost gevraagd.
Mail voor informatie of aanmelden naar info@fitinoost.nl of bel met sportmakelaar Milou van der Hoorn via 06 38735820.
Open Groen Dag 2022
Op zondag 19 juni openen veel groene plekken in en rond Amsterdam en Almere hun deuren voor het grote publiek tijdens de Open Groen Dag 2022. Een dag om eropuit te trekken, met fiets- en wandeltochten, excursies, workshops en kinderactiviteiten. In Amsterdam doen onder andere het Diemerbos, Anna’s Tuin en Ruigte, de Verbroederij, Jeugdland, het Marineterrein, de Ceuvel en een groot aantal volkstuinen mee, en in Almere De Kemphaan, Strandlab, Vindplaats Zenith, Plantage Nieuwland en de Oostvaarders. www.wemakethecity.green
Adviespunt voor ondernemers in Oost
In Oost kunnen ondernemers en zzp’ers terecht bij het adviespunt voor ondernemers in Amsterdam. Hier kunnen zij gratis advies en coaching op maat krijgen over hun onderneming of inkomen. Een onderneming kan van alles zijn; van taxibedrijf tot kapsalon, van accountant tot online webshop. Veel ondernemers zijn geraakt door de coronacrisis. Bovendien zijn de steunmaatregelen voor ondernemers gestopt. Daarom kan het zijn dat je behoefte hebt aan advies op maat. Het adviespunt in de Meevaart (Balistraat 48a, Indische Buurt) is elke donderdag geopend. Je kunt van 9-12 uur zonder afspraak binnenlopen. In de middag is het adviespunt geopend op afspraak. Een afspraak maken kan via adviespuntoost@amsterdam.nl
www.amsterdam.nl/ondernemen
De historische Verzetstram
Tot ongeveer eind oktober rijdt op zondagen de Verzetstram. Deze historische tram rijdt door het centrum en Amsterdam-Oost langs plaatsen die verbonden zijn met de Tweede Wereldoorlog. Dit is een initiatief van het Verzetsmuseum. Het museum wordt verbouwd en krijgt een nieuwe vaste tentoonstelling. Hierdoor is het vanaf 23 mei zo’n vijf maanden gesloten. In de Verzetstram worden tijdens de sluiting verhalen over de Tweede Wereldoorlog verteld. Museumdocenten van het Verzetsmuseum vertellen over indringende gebeurtenissen en moedige verzetsacties die plaatsvonden op plekken langs de route. Start- en eindpunt van de route is het Verzetsmuseum (Plantage Kerklaan 61). De rit duurt een uur.
www.verzetsmuseum.org
Zeeburgerkade wordt groener en veiliger
De Zeeburgerkade in het Oostelijk Havengebied wordt veiliger en aangenamer gemaakt voor voetgangers en fietsers. Bij het maken van het ontwerp heeft de landschapsarchitect van de gemeente zoveel mogelijk rekening gehouden met de wensen en ideeën van bewoners. Langs de kade komt meer groen. De houten banken worden opgeknapt. Onderzocht wordt of het mogelijk is om de Zeeburgerkade van een 30 km/u-zone te veranderen in een woonerf met een snelheidslimiet van 15 km/u. De uitstraling van de opgeknapte kade sluit beter aan op de andere helft van de Zeeburgerkade met nieuwbouw.
Onderzoek verkeersveiligheid Sporenburg
Vanaf september vaart de veerpont vanaf de kop van Sporenburg naar het Zeeburgereiland. Bewoners van Sporenburg hebben zorgen over de verkeersveiligheid. Er komt meer verkeer door de komst van de pont. Daarom wordt de verkeersveiligheid onderzocht. Een eerste meting (bij het kruispunt Verbindingsdam-Ertskade, en op de T-splitsing Baron G.A. Tindalplein-Ertskade bij de school de Achthoek) is in mei 2022 uitgevoerd. De camera’s registreren het gedrag van verkeersdeelnemers en mogelijke ongevallen. De camerabeelden worden alleen gebruikt voor verkeersveiligheidsonderzoek. Daarnaast zijn twee zgn. tellussen op de Ertskade en de Panamakade geplaatst om het aantal fietsen te tellen. In 2023 wordt dezelfde meting opnieuw uitgevoerd.
Vragen kun je stellen via pontverbinding@amsterdam.nl.
T-Huis – Dag van de Architectuur
Het thema van de Dag van de Architectuur 2022 is T-Huis. De betekenis van de vertrouwde begrippen huis en thuis is sinds de coronapandemie en de toenemende schaarste aan huisvestingsmogelijkheden aan een grondige update toe. Wat betekent [curs]thuis? Hoe kunnen we de invloed op onze woonomgeving vergroten?
Op en rond de Dag van de Architectuur op 19 juni biedt het Borneo Architectuur Centrum (BAC) een mooi programma: architectuurwandelingen, kinderworkshops, een buurtborrel en een Open Huis van verschillende woningen verspreid over de eilanden van het Oostelijk Havengebied. Het BAC heeft bewoners uitgenodigd om in het weekend van 18 en 19 juni hun huis in het Oostelijk Havengebied open te stellen voor bezoekers om te laten zien hoe ze wonen, aan huis werken en vorm geven aan hun woonomgeving. Het BAC maakt een selectie van de woningen en een plattegrond voor bezoekers.
Houd de www.bac-amsterdam.nl in de gaten voor meer informatie over het programma.
Jongerenpunt
Jongeren tussen de 16 en 27 jaar die in Amsterdam wonen en hulp kunnen gebruiken bij het zoeken naar werk of een opleiding, kunnen dit vinden bij het Jongerenpunt. Ook voor steun bij onvoldoende inkomen en moeilijk om kunnen gaan met geld kunnen ze hier terecht. Bij het Jongerenpunt staan jongerenadviseurs klaar om te helpen. Het Jongerenpunt in Oost is te vinden op het Oranje-Vrijstaatplein 2, en is te bereiken via 020-2526195, jongerenpunt@amsterdam.nl of een app naar 06-24656565.
www.amsterdam.nl/werk-inkomen/jongerenpunt