Vergroening Piet Heinkade:
Op de Piet Heinkade is te weinig groen, vinden de bewoners. Mensen wonen er in grote, industriële blokken en er is nauwelijks een boom, bankje of perk te bekennen. De aansluiting met de seizoenen wordt nu gemist. In de zomer zorgt de grote hoeveelheid steen voor hittestress en de afwezigheid van gras maakt dat ook regenwater minder goed wordt afgevoerd. ‘Zijn wij het afvoerputje van Amsterdam of zo?’ vraagt de buurt zich af. Half oktober zal het project om de kade te vergroenen van start gaan. Voor buurtbewoners een enorme opluchting. Groenvlakken zullen gevuld worden met een bloemrijk grasmengsel, struiken en perken, ook zullen er bankjes geplaatst worden. Als bewoners dat willen, kunnen er stukken door hen worden onderhouden in zelfbeheer. Het geluid uit de buurt was overduidelijk. Rick Vermin, stadsdeelbestuurder van Oost, heeft het gehoord. ‘Groen is leefbaar. Een groene stad is een leefbare stad.’
Flexwoningen in Oost
Amsterdam is van plan om versneld 2.500 tot 3.000 flexwoningen in de stad te plaatsen. De tijdelijke woningen komen op verschillende locaties in de stad en blijven daar in eerste instantie tien jaar staan. Daarna verhuizen ze naar een andere plek. Voor de eerste 1.000 woningen wordt gedacht aan Strandeiland en de Gaasperdammerzone. Begin 2024 moeten de eerste bewoners hun sleutel krijgen. De tijdelijke woningen worden van goede en duurzame kwaliteit en moeten een waardevolle toevoeging zijn voor de buurt.
Anders dan bij gewone bouwprojecten is bij de bouw van tijdelijke woningen geen formele inspraak. Toch zullen afspraken gemaakt worden met de buurten en stadsdelen. Bijvoorbeeld over de inpassing van de flexwoningen in de buurt en de doorstroom vanuit de wijk. De woningen zijn bedoeld voor woningzoekende Amsterdammers, zoals mensen met urgentie, studenten, jongeren, mensen met maatschappelijke beroepen en statushouders. amsterdam.nl/nieuws/nieuwsoverzicht/flexwoningen
Mooiste bomen van Amsterdam
Naar schatting staan er minstens een miljoen bomen in Amsterdam. Meer dan er bewoners zijn. Bomenexperts van de gemeente maakten een lijstje van de tien mooiste bomen. Oude dikkerds, een scheve, een eenzame, de knapste, de hoogste, een exotische. Ze zijn allemaal op leeftijd en een bezoekje waard. Nummervier op de toptienlijst: de Canadese populier, plantjaar ca. 1930, op de Cruquiusweg. De bijna honderd jaar oude, mooi grillig uitgegroeide populier staat te pronken tussen twee hoge flats aan de Cruquiusweg en lijkt zich daar goed thuis te voelen. amsterdam.nl/nieuws/achtergrond/tien-mooiste-bomen
Nieuwe wijken: tram 26 verlengd
Amsterdam breidt flink uit de komende jaren. In de nieuwe woonwijken op Centrum- en Strandeiland komen straks 25.000 mensen te wonen. Reden om de route van tram 26 te verlengen, zodat deze wijken straks goed bereikbaar zijn. De eerste werkzaamheden staan gepland in de zomer van 2023. De tram moet vanaf december 2025 op het verlengde traject rijden. In november neemt de gemeenteraad een besluit over de plannen.
Andere maatregelen voor een goede bereikbaarheid zijn de herinrichting van de Overdiemerweg met een veilige fietsverbinding tussen IJburg en Muiden en Weesp. Er zal ook een bus gaan rijden van Centrum- en Strandeiland naar Amsterdam Bijlmer Arena en Weesp. En er komen plekken waar bewoners gebruik kunnen maken van deelvervoer.
8000 huizen duurzaam verwarmd en gekoeld
Strandeiland krijgt het grootste duurzame warmte- en koudenet voor nieuwbouwwoningen in Nederland. Maar liefst 8000 huizen worden verwarmd en gekoeld met warmte en kou uit de bodem en het IJmeer. Amsterdam en Eneco hebben op 1 september een overeenkomst gesloten. Eneco haalt de warmte of kou uit het oppervlaktewater van het IJmeer en maakt het geschikt voor het warmtenet of slaat het op in de bodem. Afhankelijk van het seizoen haalt het systeem warm of koud water uit de bodem. De bewoners kunnen hiermee straks zowel in de zomer als in de winter de temperatuur in huis regelen. Zonder gas, en duurzaam!
Muziekschool Amsterdam
Muziek maken is zó leuk! Wilde je altijd al muziek leren maken? Dat kan bij Muziekschool Amsterdam. Ook voor de allerkleinsten! Je kunt kiezen uit wel twintig instrumenten of zangles. Muziekschool Amsterdam geeft instrument- of zangles op vier locaties in de stad, waaronder IJburg (IJburglaan 444). Met de meeste instrumenten kun je beginnen vanaf zeven jaar. Zit je in groep 3 of 4 en wil je muziek maken? Kom dan een jaar lang verschillende instrumenten uitproberen! Muziekles is dichterbij dan je denkt, in een groepje, individueel of meteen in een band, orkest, koor of ensemble. www.muziekschoolamsterdam.nl
‘Operatie wonen’
De tentoonstelling ‘Collecting the City #2: Operatie Wonen’ blikt vanuit het heden terug op een eeuw Amsterdamse wooncultuur. Zij belicht de ontwikkelingen in woonsituaties in bepaalde Amsterdamse buurten en zoomt in op de huidige woningcrisis. De laatste drie ruimtes van ‘Collecting the City’ zijn ingericht door Museum om de Hoek, een samenwerkingsverband van 23 Amsterdamse buurtmusea die in wisselende samenstelling kleine tentoonstellingen maken. Ditmaal zijn dat Museum Amsterdam-Noord, Historisch Archief De Baarsjes, Van Eesterenmuseum en Borneo Architectuurcentrum. Het resultaat is een kritische reflectie op de huidige woonsituatie in de vier wijken waar de buurtmusea gevestigd zijn: Van der Pekbuurt, De Baarsjes, Slotermeer en het Oostelijk Havengebied.
Amsterdam Museum aan de Amstel, Amstel 51, t/m 21 mei 2023
Hulp bij beter isoleren
!WOON adviseert Amsterdammers over betere woningisolatie: dubbelglas, vloer-, dak- en muurisolatie of aanpak van een oude, energie-onzuinige CV. Als huurder kunt u ondersteuning krijgen bij een voorstel aan de verhuurder en eventuele vervolggesprekken hierop. Indien nodig ook bij verdere stappen, bijvoorbeeld als een eigenaar/verhuurder niet wil meewerken.
Ook adviseert !WOON bewoners in gemengde VvE’s (minimaal 25 procent huurders). De mogelijkheden voor verduurzaming kunnen worden geïnventariseerd en uitgewerkt in een kansenrapport. Daarnaast biedt !WOON ondersteuning tijdens het besluitvormingsproces. Woont u in een complex met alleen eigenaar-bewoners? Neem dan contact op met het gemeentelijk loket voor VvE-energieadvies.
Op de site vindt u een stappenplan voor dubbelglas en betere isolatie: wooninfo.nl/vraagbaak/energie
Migratieverhalen
Amsterdam is een stad van verhalen. Veel van die verhalen gaan over migratie. Ga maar na: de overgrote meerderheid van de Amsterdammers heeft een migratieverleden. Vanuit de voormalige koloniën, als (kind van) arbeidsmigranten, als vluchteling, expat of student. Binnen elke migrantengroep komen vrijwilligersorganisaties op voor de belangen van hun gemeenschap. Zij zorgen voor ontmoetingen en voor signalering van misstanden. Met onder meer exposities, lezingen en campagnes leren zij bovendien andere Amsterdammers over hun herkomst en cultuur. En nu hebben enkele daarvan, in opdracht van de gemeente, de tentoonstelling ‘Amsterdamse migratieverhalen’ samengesteld, te zien in de OBA Oosterdok.
Meer weten van de migratiegeschiedenis van Amsterdam? Lees dan het boek van Leo en Jan Lucassen, [curs]Migratie als DNA van Amsterdam, 1550-2021 (uitgeverij Atlas Contact).
Wilt u uw eigen migratieverhaal delen of hebt u interessante documenten over uw familiegeschiedenis? Dan kunt u terecht bij amsterdam.nl/stadsarchief/themasites.
OBA Oosterdok, Oosterdokskade 143 (vlakbij Centraal Station), toegang gratis, t/m 30 november
Podcast ‘De Napoleon van de Stoomvaart’
‘De Napoleon van de stoomvaart’ is een vierdelige gedramatiseerde podcastserie van Geluiden uit Oost over de Koninklijke Hollandsche Lloyd (KHL) en haar eerste directeur Jan Wilmink, zoon van een Zwolse schoenmaker.
De KHL voer met haar passagiersschepen op Zuid-Amerika. Bovendeks zaten de eersteklastoeristen die daar het comfort en de luxe van een Kurhaus beleefden. Benedendeks, in benauwde ruimtes zonder ramen, hokten de honderden arme en vaak joodse Oost-Europese landverhuizers bijeen. De ‘handel’ in landverhuizers was buitengewoon lucratief, maar de concurrentie moordend. Dus voer Jan Wilmink scherp aan de wind, zeker toen de Eerste Wereldoorlog uitbrak.
Hoewel Nederland neutraal bleef, loerde het gevaar op zee waar Duitse torpedojagers ook neutrale schepen tot zinken brachten. Toch zag Jan Wilmink kans om zijn vloot uit te breiden en aan de Oostelijke Handelskade het beste landverhuizershotel ter wereld te laten bouwen. De kranten waren vol bewondering over deze man met zijn Napoleontische dadendrang.
Hoe is het mogelijk dat hij toch, vergeten en verguisd, net als de landverhuizers die hij ooit vervoerde, ver weg van zijn vaderland in den vreemde stierf. www.geluidenuitoost.nl
Cinema Kulinair in Studio/K
Is het oog groter dan de maag? Breng de twee samen. Deze herfst staat de programmering bij Studio/K in het teken van eten en eetcultuur: ‘Cinema /Kulinair’. Een vette hap op de bank of een vijfgangendiner, elke maaltijd heeft zo zijn waarde. Voed het oog met imposante scènes vol geuren en kleuren. Zet je tanden in stimulerende verhalen over mensen en hun relatie met voedsel en elkaar. Mocht je honger hebben gekregen van wat zich op het scherm afspeelt, dan kun je natuurlijk ook genieten van een heerlijke maaltijd in het restaurant. In oktober en november zijn er films als [curs]Fellini Satyricon (1968) en [curs]Big Night (1996) te zien. www.studio-k.nu
Theaterlessen voor kinderen
In oktober en januari start het Plein Theater weer met een reeks jeugdtheaterlessen. In de lessen leren kinderen zelf scènes te maken en gebruik te maken van verschillende technieken. In masterclasses van gastdocenten worden verbindingen gelegd met diverse kunstvormen, zoals dans en beweging, objecttheater of wereldmuziek. Er zijn twee groepen, één voor kinderen van 6 t/m 8 jaar en één voor kinderen van 9 t/m 12 jaar.
Een jaar is verdeeld in twee blokken. Inschrijven kan voor elk blok afzonderlijk, of voor beide met korting! Een blok bestaat uit twaalf lessen (inclusief 1 proefles en 1 gastworkshop). Ook een bezoek aan een voorstelling staat op het programma. Het blok wordt afgesloten met een eindpresentatie voor vrienden en familie. Op 26 oktober is er nog een proefles. www.plein-theater.nl/jeugd
Herinrichting Sumatraplantsoen
Het Sumatraplantsoen wordt vernieuwd. Dat plantsoen ligt in de Indische Buurt, tussen de Molukkenstraat, Insulindeweg, Kramatweg en Valentijnkade. Samen met een groep actieve bewoners heeft de gemeente een mooi ontwerp gemaakt. De uitvoering gaat begin 2023 van start.
Het vernieuwde Sumatraplantsoen krijgt veel groen. Bewoners kunnen elkaar ontmoeten bij het nieuwe buurtgebouwtje. Of wandelen en uitrusten in de groene strook van bloemperken en moestuinen. Er komen speelplekken voor jonge en oudere kinderen. Voor auto’s en fietsen zijn er voldoende parkeerplekken.