Ongemakkelijke Gesprekken in het Tropenmuseum

Het liefst gaan we ongemakkelijke situaties uit de weg. Maar waarom eigenlijk? Is het niet juist van belang om bij botsingen in gesprek te blijven? Maar hoe doe je dat? Hoe kan het aangaan van ongemak zorgen voor meer begrip? Door ongemakkelijke thema’s bespreekbaar te maken komen we meer over elkaar te weten. Om deze reden organiseert het Tropenmuseum de reeks Ongemakkelijke Gesprekken over complexe actuele thema’s, culturele botsingen en taboes. De vorm is actief; geen lezing, debat of podium vol experts. Het programma biedt ruimte voor nieuwe ontmoetingen en daagt uit om uit je comfortzone te stappen en te leren omgaan met ongemak in herkenbare situaties. 
De gesprekken zijn altijd op zondag van 14-16 uur. Op 21 mei gaat het over adoptie.  
Reserveren op www.tropenmuseum. De toegang is gratis, je betaalt alleen museum-entree.

(Beeld Ongemakkelijke gesprekken staat bovenaan de pagina)

Gereedschapsuitleen-project van Gered Gereedschap en De Eester

Een initiatiefgroep van Gered Gereedschap en De Eester in het Oostelijk Havengebied is bezig een gereedschapsuitleen door en voor buurtbewoners op te zetten. Mensen die hierbij betrokken willen zijn, kunnen zich aanmelden als beheerder van de uitleen. Op de website van De Eester is meer te lezen over aanmelden en wat van de uitleenbeheerders verwacht wordt. 
Vanuit de wetenschap dat het kopen van nieuwe spullen de grootste impact op onze aarde heeft, is het delen van apparatuur met de buren vanuit de gereedschapsuitleen een mooie oplossing. 

Nieuw in de Flevopoort: de Mandingo ontmoetingsgroep 

Deze ontmoetingsgroep voor ouders met kinderen uit de Mandingo gemeenschap is bedoeld voor sociaal contact en ondersteuning. Ouders en kinderen kunnen hier na schooltijd met elkaar praten en spelen. Organisator is stichting Dembati, die zich richt op het ondersteunen van en opkomen voor mensen uit de Mandingo gemeenschap in Nederland die het moeilijk hebben. De gemeenschap heeft een gezamenlijke achtergrond uit diverse West-Afrikaanse landen met een gemeenschappelijke taal. De ontmoetingsgroep wordt begeleid door ervaringsdeskundige Mantie Camara die zelf ook uit de Mandingo gemeenschap komt.
Elke tweede en laatste woensdag van de maand 15-17.30 uur, in de Activiteitenruimte van Flevopoort, Kramatplantsoen 101F. www.dembati.org

Plastic Lab Workshops

In de workshops Plastic Lab van Stichting Ecodam leren kinderen hoe zij het plasticprobleem kunnen aanpakken. Een betere wereld bereik je door zelf dingen te doen! Boaz Bar-Adon doet dit jaar mee in Oost Begroot met zijn Plastic Lab workshop, waarin kinderen op een speelse en creatieve manier leren over duurzaamheid. Een workshop duurt 2,5 tot 3 uur en is geschikt voor een groep van maximaal 30 deelnemers in de leeftijd van 8 tot 14 jaar. Allerlei organisaties in Amsterdam-Oost, zoals De Eester, Batjanzaal, Meevaart, Tropenmuseum en Talententent hebben al enthousiast toegezegd Plastic Lab workshops te willen ontvangen. 
Ecodam Plastic Lab doet mee aan Oost Begroot 2023 Indische Buurt en Oostelijk Havengebied. Tot 23 april kunnen bewoners van Indische Buurt, Oostelijk Havengebied en Watergraafsmeer nog hun stem uitbrengen over de bij Oost Begroot ingediende projecten. 
Inschrijven of meer weten? Neem contact op via boaz@ecodam.org

Plastic Lab Workshops, foto Ludo De Goeje

Zomergastjes zoeken gastgezinnen

Zomergastje zoekt ook dit jaar weer gastouders voor kinderen die onder moeilijke omstandigheden naar Nederland zijn gekomen. Bied een kind vijf dagen een vakantie-ervaring! Je bent vrij om die dagen in te delen, bijvoorbeeld aaneengesloten of losse dagen. Ook kun je in je aanmelding aangeven of je de voorkeur hebt voor een jongen of een meisje en of je één of meer kinderen wilt ontvangen. Kijk op www.zomergastje.nl voor meer informatie.

Onderzoek behandeling voetklachten diabetici

Veel mensen met diabetes hebben last van hun voeten. Dit komt door schade aan zenuwen. Klachten kunnen bestaan uit een doof gevoel, tintelingen, pijn en een wattengevoel. Patiënten krijgen meestal te horen dat hier niets aan te doen is en dat ze ermee moeten leren leven. Een aantal ziekenhuizen, waaronder het OLVG, vraagt zich af of dit wel klopt. Ze onderzoeken nu of het beter werkt om een zenuw uit de knel te halen dan niets te doen. Deze behandeling bestaat uit een kleine operatie om een beknelde zenuw ruimte te geven.
Heeft u diabetes en voetproblemen, kijk dan eens op www.lastvanmijnvoeten.nl. Misschien komt u in aanmerking voor deelname aan het onderzoek. U kunt ook mailen naar decostudie@umcutrecht.nl

Kunstgreep workshop Stap uit de schaduw

Kunstgreep maakt een buurtmuziektheatervoorstelling over armoede en bureaucratie in Amsterdam-Oost. Al lange tijd organiseert Kunstgreep theaterworkshops voor mensen die moeite hebben hun plek in de maatschappij te (her)vinden. In de workshops aandacht voor het repeteren van de voorstelling, maar ook voor het maken van kostuums, decors en beeldmateriaal.
De toneel- en koorrepetities staan onder leiding van Inna van den Hogen en Wennie Thijs, in De Meevaart, De Eester en de Flevopoort. De voorstelling wordt uitgevoerd in juni en september.
Kijk voor meer informatie op www.kunstgreep.eu

4 en 5 mei in de buurt

Dit jaar wordt het recept van de Vrijheidssoep gemaakt door London Loy. De chef, bekend van het televisieprogramma Koffietijd en schrijver van meerdere kookboeken, is daarmee de smaakmaker van de Vrijheidsmaaltijden 2023. In de aanloop naar 5 mei wordt de soep in blikken verspreid door het hele land. 
In heel Nederland, ook in onze buurt, worden op 5 mei Vrijheidsmaaltijden gehouden. Groot, klein, met lokale lekkernijen of culinaire hoogstandjes. In alle vormen en maten worden de maaltijden georganiseerd, maar de kern is overal hetzelfde: een bijzondere ontmoeting aan de eettafel. www.4en5meiamsterdam.nl/activiteit

4 meiKijk niet weg bij Museum Perron Oost
Veel mensen erven de traumatische ervaringen van hun overgrootouders, grootouders en ouders. Ze worden veelal stilzwijgend doorgegeven. Kunstenaar en ontwerper Stella Toonen weet uit haar eigen familie dat sommige verhalen makkelijker gedeeld worden met de derde generatie. Haar opa en oma deelden hun oorlogsverhalen moeilijk met hun kinderen, met de kleinkinderen ging dat stukken makkelijker. Stella heeft haar artistieke visie op het jaarthema Leven met oorlog verwerkt in een installatie met publieksprogramma. Deze jonge kunstenaar/ontwerper met een sterke focus op textiel speelt in haar werk in op actuele situaties in de wereld, op een manier die dicht bij haarzelf staat.
Museum Perron Oost, Cruquiusweg 11 

Museum Perron Oost. Foto: Comité 4 en 5 mei

4 meiHerdenking Kop van Java-eiland
Ieder jaar worden op 4 mei de personeelsleden van de Stoomvaart Maatschappij Nederland die omkwamen tijdens WOII herdacht bij het oorlogsmonument [curs]Zeeman op de uitkijk op de Kop van het Java-eiland.

4 meiHerdenking op De Nieuwe Ooster

Jaarlijks organiseert de gemeente op 4 mei van 10.00 tot 12.00 uur een stille tocht. Deze herdenking vindt plaats op de gemeentelijke begraafplaats De Nieuwe Ooster. De burgemeester loopt aan het hoofd van de stoet die langs 6 monumenten voert. De gedenktekens herinneren aan de strijd, het verzet en de schrijnende verliezen die de Tweede Wereldoorlog kenmerken. Diverse autoriteiten, organisaties en individuele burgers eren de slachtoffers met kransen en bloemen. Gezamenlijk staat men stil bij wat de oorlog betekent voor mensen van toen en nu.

4 mei IJburg herdenkt

Ook dit jaar is er een dodenherdenking op IJburg op 4 mei. Alle Nederlandse slachtoffers sinds de Tweede Wereldoorlog worden herdacht. Dit zijn militairen en burgers die stierven in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. 
De herdenking vindt plaats in het Ed Pelsterpark. Het herdenkingsprogramma start om 19:30, waarna om 20:00 gezamenlijk twee minuten stilte gehouden wordt.
Na de herdenking is er gelegenheid elkaar te ontmoeten in de “Binnenwaai” (Ed Pelsterpark 2).
Voor meer informatie: IJburgherdenkt@hotmail.com

4 en 5 meiHerdenken en Vrijheidsmaaltijd bij de Assadaaka Community

Herdenking 4 mei: De Assadaaka Community (assadaaka betekent vriendschap) organiseert samen met buurtpartners een stille tocht en de herdenkingsbijeenkomst Samen Herdenken op het Ceramplein in de Indische Buurt. Daarbij staan herdenken, verbinding en ontmoeting met elkaar op de voorgrond. Verzamelen om 18.30 uur bij de Wethouder Verheijhal (Polderweg 300), vertrek 19.00 uur richting Muiderpoort Station, voor stilte, herdenken en leggen van bloemen. Aankomst Ceramplein 19.30 uur voor samen herdenken met 2 minuten stilte, leggen van bloemen en toespraken. Rond 20.45 uur vertrek richting het Assadaaka Community vriendschapshuis in de Wethouder Verheijhal voor een nagesprek over herdenken.
Bevrijdingsdag 5 mei: Voor de Vrijheidsmaaltijd is iedereen welkom van 18-21 uur bij de Assadaaka Community in de Wethouder Verheijhal, Polderweg 300.
Stichting Assadaaka Community staat voor vriendschap. Bewoners die bij Assadaaka Community komen staan er niet meer alleen voor. Ze bieden hulp door een breed scala aan activiteiten die verbinden en de zelf- en samenredzaamheid versterken. Die armoede en eenzaamheid tegengaan. Omdat ze bij willen dragen aan een mooiere, betere wereld waarin iedereen mee kan doen.

5 meiVrijburg Vrijheidslunch met Mpho Tutu

Gastvrouw is Mpho Tutu, anglicaanse priester, auteur en activist uit Zuid-Afrika en dochter van aartsbisschop Desmond Tutu. Het thema is vergeving.
www.vrijburg.nl/evenementen/vrijheidslunch-in-vrijburg/

5 meiVrijheidsmaaltijd Jeugdland
Bij Jeugdland, het buitenspeelparadijs in Amsterdam-Oost wordt in de tuin (of bij slecht weer in het paviljoen) een lange tafel gedekt om samen te eten. Op het Eetbaar Eiland worden zelf pizza’s gemaakt, Poetry Circle schrijft samen met de kinderen vrijheidswensen, de Oekraïense theatermaakster Anastasiia Luibchenko speelt haar voorstelling [curs]Sprookjes van thuis en na het eten, als Jeugdland gesloten is voor de rest van het publiek, wordt met z’n allen (groot en klein!) een spel gespeeld.
Valentijnkade 131, 15-20.30 uur, bijdrage € 5,- 

Vrijheidsmaaltijd Jeugdland. Foto: Comité 4 en 5 mei

5 meiVrijheidsmaaltijd Javastraat

OBA Javaplein, Elthetokerk en ondernemers van de Javastraat organiseren een gezamenlijke lunch voor de buurtgenoten. Schuif aan om een hapje te eten en kom samen de vrijheid vieren. Italiaanse restaurants La Fucina en Gallizia verzorgen de lunch. Er is muziek van het Joan Fort-trio, en Pieter Stroop van Renen, stadsdichter van IJburg, komt een speciaal gelegenheidsgedicht voordragen. Martijn van Laar, predikant van de Elthetokerk, begeleidt de gesprekken over vrijheid. En bovenal is er tijd voor ontmoeting en aandacht voor elkaar!
Javaplein,13-15 uur

Vrijheidsmaaltijd Javastraat. Foto: Comité 4 en 5 mei

5 meiKleinkinderen van de Oost in Studio/K
Verhalen uit de Oost en Studio/K presenteren de documentaire Kleinkinderen van de Oost. Daan van Citters en Joenoes Polnaija treden in de voetsporen van hun grootvaders in Indonesië. Wat voor invloed hebben de levens van je voorouders op je, keuzes die zij maakten, gebeurtenissen die hun leven tekenden? Wat betekent het als je iets voelt, maar het niet zelf hebt meegemaakt? Na afloop kunt u aansluiten bij de aftertalk, met een maaltijd en muziek.
Timorplein 62, 16.45 uur

Kleinkinderen van de Oost
deel dit artikel: