Expositie 

Schemering in Museum Tot Zover
In Schemering trekt Sarah Grothus de bezoeker een onbekende wereld in. Wat dit precies voor een plek is, maakt ze niet duidelijk. Er zijn geen herkenbare ruimtes, geen specifieke landschappen en ook geen objecten.
Museum Tot Zover is veranderd in een schemerwereld vol geheimzinnige fantasiewezens, geschilderd door Sarah Grothus. Door het grote formaat van haar doeken en de soundscape voelt het alsof je een andere wereld betreedt, een verstilde wereld tussen leven en dood.
Je kunt deze expositie thuis beleven, via de virtual tour. Voor de mooiste schemerervaring raden we aan deze op desktop of tablet te bekijken en de audio in te schakelen. Met de bezielde compositie van Daniel Maalman dwaal je door het nirwana. Schemering is te zien tot en met 27 maart 2022. www.totzover.nl 

Foto-expositie klimaatverandering in Oosterpark


Op 1 februari de dag dat in 1953 de Watersnoodramp plaatsvond is de foto-expositie #herecomestheflood geopend in het Oosterpark. De gemeente Amsterdam en Waterschap Amstel, Gooi en Vecht hebben deze expositie van kunstenaar Rem van den Bosch naar Amsterdam gebracht.
De expositie is het komende half jaar gratis te bewonderen op drie verschillende locaties in de stad, te beginnen in het Oosterpark (t/m 31 maart). 

Workshop 

Leer tekenen als Vincent in het van Goghmuseum.
Deze online workshopserie neemt je mee naar een bijzondere plek: Vincent van Goghs atelier in Nuenen waar hij woonde van 1883 tot 1885. In de laatste tekenworkshop kijk je buiten door Vincents ogen naar het Brabantse landschap dat hem zo inspireerde.
Drie verschillende onderwerpen die Vincent in deze periode tekende, komen aan bod: handen, gezichten van boeren en het (boeren) landschap. Aan het eind van de drie afleveringen kun je deze onderwerpen vanuit je eigen perspectief in Vincents stijl tekenen. www.vangoghmuseum.nl

Jeugd 

Teeckenwedstrijd  Scheepvaartmuseum
Zeeschilders Willem van de Velde en zijn zoon waren in de 17e eeuw grote inspiratiebronnen voor vele Nederlandse én Engelse tijdgenoten. De overzichtstentoonstelling van hun werk in het Scheepvaartmuseum toont hun grote vakmanschap, oog voor detail én invloed op latere generaties zeeschilders.
Hoe teken of verbeeld jij de zee? Het Scheepvaartmuseum roept iedereen die het leuk vindt op om mee te doen aan de grote Teeckenwedstrijd t/m 17 maart. Thuis aan de slag en kans maken op een pakket met kunstenaarsmaterialen t.w.v. € 250,- van Vlieger Papier. Je werk wordt beoordeeld door een vakkundige jury op basis van drie leeftijdscategorieën (3+, 6+ en 16+). Conservator Cecile Bosman, beeldend kunstenaar en illustrator Tja Ling Hu en kunstenaar en docent Tyas Leeuwerink beoordelen alle inzendingen. http://www.hetscheepvaartmuseum.nl

Schilderen in het Scheepvaartmuseum Foto: Björn Martens

Online 

Jeugdtheater voorstellingen 
Podiumkids Thuis is een online platform waar mooie, spannende, ontroerende, avontuurlijke, muzikale en te gekke familievoorstellingen te zien zijn. Gewoon thuis, vanaf je eigen bank! Lekker met het hele gezin een online registratie bekijken van een bijzondere voorstelling. Coronaproof, maar vooral supergezellig. Na aankoop van een voorstelling voor € 2,99 kun je deze binnen 48 uur zo vaak bekijken als je wilt. Het aanbod wordt regelmatig aangevuld en ververst. Een ideaal thuisuitje in alle tijden! www.podiumkids.nl 

Muziek 

Het leven weer vieren in de KHL 
De programmering in de KHL is weer opgestart. Er zijn verschillende sessies om een leuk optreden bij te wonen.
− Zondagmatinee sessies: optredens zo intiem als een verjaardagsfeestje. Chansonniers, liedjeszangers en vertolkers op het kleine podium, de bezoekers aan tafeltjes eromheen. Jouw geheime club.
− Woensdagsessies: bekende en minder bekende Nederlandse singer-songwriters en bands spelen in semi-akoestische setting. Muziek teruggebracht tot de essentie. In samenwerking met De Grap.

Nog in te halen

− Vrijdagsessies: live muziek. Van Hollandse Gipsymuziek tot een bonte rootsavond van Abel’s Americana. Van dansbare Mexicana tot de rauwe, ongepolijste en Nederlandstalige muziek van Trio Bier.
− Pittige Mosterd: een kijkje in het werk en leven, de dromen en ambities van bekende buurtgenoten uit Amsterdam Oost. Wat doet hun inspiratie vloeien? Wat is hun ‘pittige mosterd’? − KHL Chantant: luisteren naar artiesten in een fijne cafésfeer. Met gelouterde zangers en talentvolle amateurs is KHL Chantant spannend voor de deelnemers én voor het publiek.
Op www.denieuwekhl.nl staat de actuele programmering en kun je kaarten kopen, ook mogelijk in combinatie met een theatermenu.

JazzFest Amsterdam 

JazzFest Amsterdam werd in 2011 opgericht om de wervelende jazz scene van Amsterdam in al z’n veelzijdigheid te laten zien en horen. Het idee was en is om Amsterdamse jazzmuzikanten uit verschillende stromingen op één avond onder één dak samen te brengen. Van traditionele swing en wereldmuziek tot weerbarstige impro of cross-over.
Vorig jaar bestond JazzFest Amsterdam tien jaar, maar helaas gooide corona roet in het eten en konden toen alleen online concerten plaatsvinden. Dit jaar ziet het er gelukkig beter uit! JazzFest gaat bij de huidige maatregelen door.
In deze editie onder meer: Liva Dump (zang) en Elle Zirina (gitaar)uit Letland met saxofoonheld Ben van Gelder, het nieuwe Amsterdamse jazzduo Taiga (Jessie Brevé & Freek Mulder), en de jonge Braziliaanse saxonofonist en fluitspeler Lucas Santana.
Wanneer: zaterdag 19 maart vanaf 16.30 uur Locatie: diverse plekken in de Indische Buurt met Studio/K als hoofdkwartier. Zie ook:

http://www.jazzfestamsterdam.nl
Kaarten: www.eventbrite.nl (€ 22,50 (student)  – € 32,50). Je hebt een geldig coronatoegangsbewijs nodig. 

 

deel dit artikel: