Amsterdam heeft ambitieuze plannen om duurzamer te worden. ‘Voor 2022 willen we minstens 250 megawatt zonne-energie en ongeveer 17 megawatt windenergie plaatsen’, meldt de gemeentelijke website. Maar in de tussentijd is er een vervuilende biomassacentrale pal naast IJburg gepland. Hoe is dat met elkaar te rijmen?
De nieuwe biomassacentrale van Nuon Vattenfall, de grootste van Nederland, wordt gebouwd naast de bestaande gascentrales op het PEN-eiland, ten zuidoosten van Haveneiland. Op grondgebied van Diemen dus, maar daar trekken fijnstof en schadelijke chemicaliën zich niks van aan. Die landen straks in de tuinen van IJburg, de kinderrijkste wijk van Europa.
De Diemer gemeenteraad bleek begin dit jaar unaniem tegen. Ook stadsdeelcommissie Amsterdam-Oost sprak zich onlangs fel uit tegen de plannen. ‘Het RIVM heeft vorig jaar aangegeven dat verbranding van biomassa meer uitstoot geeft van fijnstof dan steenkool’, zo berichtte de commissie aan het dagelijks bestuur van Oost. Ook GGD Amsterdam is kritisch: zeven ton fijnstof gaat er jaarlijks de lucht in en ‘dat is veel’, aldus de GGD. ‘Ter vergelijking: alle particuliere houtkachels in de gemeente Diemen stoten bij elkaar 1 ton fijn stof uit.’ Samen met alle andere uitstoot in de regio ‘veroorzaakt dit stof ziekten en zelfs sterfgevallen.’ Toch lijkt de centrale er gewoon te gaan komen. De gemeente verschuilt zich er vooralsnog achter dat de uitstoot binnen de geldende normen zal blijven en dat het uiteindelijke besluit een provinciale aangelegenheid is. De gemeente Amsterdam stelt zich op als een klant van Nuon waarmee ze hoogstens een niet-bindend convenant kan sluiten.
Nuon vertelt intussen op informatiemarkten een positief verhaal. Ze noemen biomassa hun ‘route naar een CO2-vrije stadswarmte’. Biomassa is volgens Nuon een schone tussenstap die nauwelijks invloed heeft op onze leefomgeving. Als antwoord op kritische vragen vertellen ze dat we nog niet klaar zijn om helemaal over te schakelen op écht duurzame oplossingen zoals winden zonne-energie, en dat klimaatexperts ‘sterk ontraden’ te wachten op ‘andere duurzame bronnen’.
Verzet van bewoners
Bewoners van Amsterdam-Oost en Diemen beginnen in verzet te komen. Bijvoorbeeld Jildert Huitema en Maaike Hillebrand, die samen optrekken om bewoners en gemeenten te informeren over de gevolgen van biomassa stoken voor onze omgeving (zie het interview van IJopener Magazine met Jildert Huitema elders in dit nummer). De petitie die Maaike Hillebrand in gang zette, is bijna 5.000 keer ondertekend en onlangs organiseerden zij een debatavond in Lolaland. Ook helpen ze bewoners een kritische ‘zienswijze’ op de plannen in te dienen bij de gemeente.
Of het zal helpen? Niemand die het weet. Wat we wel weten: het oude IJmeer is door industriële vervuiling, onder meer van de huidige gascentrales van Nuon, al onherkenbaar veranderd. Jac. P. Thijsse schreef een eeuw geleden in het Verkade-album Langs de Zuiderzee: ‘Ik zou dat buitenlandje niet graag willen missen en verheug er mij zeer over, dat dit heele stuk van Amsterdam tot Muiderberg toe onveranderd zal blijven, wanneer binnen korter of langer tijd de Zuiderzee wordt drooggemaakt.’ Van dat toekomstbeeld is weinig overgebleven. Des te meer reden voorzichtig te zijn met wat er nog is.
deel dit artikel: