Eind april opent het Flevoparkbad zijn poorten weer voor een nieuw zomerseizoen. Terwijl de buitenbassins volstromen, worden ook plannen gemaakt voor een bij te bouwen binnenbad. Ook in IJburg en op het Zeeburgereiland staan nieuwe zwembaden in de planning.

Op zaterdag 23 april begint in het Flevoparkbad het zomerseizoen. Die dag gaan de poorten van het buitenzwembad – door de Franse Krant Le Monde in 2016 uitgeroepen tot een van de mooiste ter wereld – weer open voor bezoekers. En vlak daarna kunnen de leden van de Vereniging Flevoparkbad op doordeweekse dagen ook vroeg in de ochtend en aan het begin van de avond weer terecht voor het baantjeszwemmen.

Terwijl de buitenbassins volstromen en het gras op de ligweiden wordt gemaaid, is de gemeente plannen aan het maken om bij het Flevoparkbad een binnenzwembad te bouwen. Begin februari stuurde wethouder sport Simone Kukenheim een brief naar de gemeenteraad met daarin een update over de uitbreidingsplannen voor zwembaden in Amsterdam-Oost. 
Al een aantal jaar geleden constateerde de gemeente dat de norm van één zwembad per tachtig- tot honderdduizend inwoners aan de Oostkant van de stad niet wordt gehaald. In 2018 werd daarom aangekondigd dat het Flevoparkbad uitgebreid zou gaan worden met een overdekt bad, zodat er het hele jaar door gezwommen kan worden, en er ook zwemlessen gegeven kunnen worden. 
Dat klinkt mooi, maar leidt ook snel tot de vraag waar dat binnenbad dan precies gebouwd moet gaan worden. Wim van Haendel, voorzitter van de Vereniging Flevoparkbad is positief over de uitbreiding, maar vindt dat deze niet ten koste mag gaan van het vijftigmeter-buitenbad of van het groen en de ligweiden: ‘Dat zijn precies de redenen waarom het Flevoparkbad zo wordt gewaardeerd.’ Ook uit een door de gemeente gehouden peiling onder buurtbewoners blijkt dat de ruim opgezette ligweiden in de natuurlijke omgeving van het park als zeer waardevol worden ervaren.    
De wethouder stelt daarom voor om nu een plan verder uit te werken waarin het binnenbad gebouwd zal worden op de plek van de huidige bebouwing bij de ingang en de kleedkamers. Ze voorziet twee verschillende scenario’s. In het eerste wordt een iets kleiner zwembad ontwikkeld (met een bad van 25 x 21 meter). In het tweede wordt het bad een stuk breder (25 x 35 meter), zodat er ook sportactiviteiten als waterpolowedstrijden plaats kunnen vinden. De komende maanden worden deze opties verder verkend, en in de herfst zal de gemeenteraad een besluit nemen over het te bouwen binnenbad.

Voor de langere termijn zijn er ook plannen voor IJburg en het Zeeburgereiland. Op die laatste locatie is in het bestemmingsplan ruimte voor een door een private partij te ontwikkelen zwembad. Hoe dat precies ingepast kan worden, wordt in de eerste helft van 2022 verkend. De bouw zou dan op zijn vroegst in 2025 kunnen starten. Ook in IJburg is in het stedenbouwkundig plan voor Strandeiland ruimte voor een nieuw zwembad. Streefdatum voor de start van de bouw is daar 2026.

Zwembaden in Oost

Het Flevoparkbad (buitenbad) is vanaf zaterdag 23 april geopend. Dagelijks zijn er tussen 10.00 en 17.30 uur slots voor banenzwemmen en recreatief zwemmen. Een los kaartje kost € 5,40, met stadspas € 1,00.  www.amsterdam.nl/flevoparkbad

Leden van de Vereniging Flevoparkbad kunnen vanaf eind april of begin mei op doordeweekse dagen vroeg in de ochtend (6.30-9.30 uur) en aan het begin van de avond (18.30-19.30 uur, niet op vrijdag) terecht om baantjes te trekken.  www.verenigingflevoparkbad.wordpress.com

Het overdekte Sportfondsenbad in Oostpoort biedt al jaren een gevarieerd programma, van baantjeszwemmen en naturistenzwemmen tot aquajogging en recreatief zwemmen. Tijden variëren, een rooster staat op de website.
Toegang is € 5,55. www.sportfondsenbadamsterdamoost.nl

Het binnenzwembad van Hotel Jakarta op het Java-eiland is er niet alleen voor hotelgasten maar ook voor buurtbewoners. Het bad is 18 meter lang en is dagelijks open van 7.00 tot 22.00 uur. ’s Ochtends komen er vooral baantjeszwemmers en in de weekeinden overdag ook ouders met kinderen. Een 10-rittenkaart kost € 100 (€ 140 inclusief sauna), een maandabonnement voor onbeperkt zwemmen € 55 (€ 70 inclusief sauna). Voor kinderen van 5 tot 12 jaar is er een gereduceerd tarief van
€ 65,50 voor een 10-rittenkaart.  www.hoteljakarta.amsterdam

Baantjeszwemmen en trainen met zwemworkouts kan in de SwimGym aan de Wibautstraat. Deze sportschool voor zwemmers biedt twee banen in een vijftigmeterbad. Van 7.00-23.00 uur zijn er slots te boeken – al dan niet onder begeleiding van een trainer. Een 10 rittenkaart kost € 170.  www.swimgym.nl

deel dit artikel: