Na een verhuizing ontdekte Hannie Raaff het Flevoparkbad. Het was liefde op het eerste gezicht. Een ruim buitenzwembad met ligweiden en bomen die veel schaduw geven: wat wil een stadsmens nog meer? Het is al een paar keer van de ondergang gered door actieve burgers. Dat maakt het zwembad nog mooier.
Amsterdammers zijn van oudsher waterratten en gebrek aan water was er nooit, we plonsden in het IJ, in het Nieuwe Diep. Het enige probleem was dat we dat water altijd moesten delen met echte ratten die enge ziekten veroorzaakten. Wat waren we blij met de zwembaden die dankzij wethouder De Miranda (zie ook het februarinummer van de IJopener) gebouwd werden. Iedereen kon nu leren zwemmen en de badmeesters en juffen hielden toezicht zodat niemand verdronk. Het Flevoparkbad werd gebouwd in 1967. Het was het eerste verwarmde zwembad in Amsterdam. Wat een luxe. Die eerste jaren kwamen er wel 200.000 bezoekers per jaar. Maar de tijden veranderden. We werden rijker en gingen op vakantie. Gezinnen trokken de stad uit want we wilden een huis met een tuin. Het bezoekersaantal daalde tot een schamele 56.000 in 2014. De gemeente dreigde het bad te sluiten. Het was te duur, het nam te veel ruimte in, het was niet meer van deze tijd. Een modern zwembad moest in handen van een ondernemer komen en een ‘funfactor’ hebben: hoge glijbanen, golfslagbad, sauna, zonnebank, ligstoelenverhuur en hippe horeca.
Vrienden van het bad
Daar dacht een grote groep enthousiaste zwemmers heel anders over; ze richtten de Vereniging Vrienden van het Flevoparkbad op. Ze voerden actie om het bad te behouden zoals het was. Een vijftigmeterbad, een pierenbad en peuterbad, een schommel, een wip en een zandbak. Veel groen, hoge bomen en vooral: betaalbaar voor iedereen. Ze verzamelden duizenden handtekeningen en brachten het zwembad opnieuw onder de aandacht van buurtbewoners die het Flevoparkbad nog niet kenden. Een andere groep zwemmers bood de gemeente hulp aan. De openingstijden moesten verruimd worden, dan konden mensen ook buiten werktijd van het zwembad gebruik maken. En zij zouden op vrijwillige basis het bad draaiend houden tussen half zeven en half tien ‘s ochtends, en ’s avonds van half zeven tot acht. De vereniging Flevoparkbad werd opgericht. De acties hadden succes, in 2014 werd het zwembad gerenoveerd. De leden van de vereniging konden vroeg- en laatzwemmen, inmiddels zijn er 2500 zwemmende leden en zeventig actieve vrijwilligers aan de badrand en de kassa.
Het bezoekersaantal steeg enorm. Het Flevoparkbad werd door Het Parool uitgeroepen tot het mooiste zwembad van Amsterdam. Het had volgens de krant een grote ‘plonsfactor’. Er was ruimte voor iedereen. Een peuterbadje waar ouders makkelijk toezicht kunnen houden. Schoolkinderen die hun zwemvaardigheid vergroten. Pubers die bommetjes maken horen er natuurlijk bij. Als je daar last van hebt en rustig baantjes wilt trekken, dan ga je in de vroege of late uurtjes zwemmen. Volgens Anke Weber, vrijwilligster van het eerste uur, is het zwembad vroeg in de ochtend een oase. Een gezellige ontmoetingsplek, waar mensen elkaar leren kennen. Daar komen weer andere activiteiten uit voort, zoals winterzwemmen in het Nieuwe Diep. Of gewoon samen een bakkie doen. Voor een tientje per jaar ben je lid.
Afgelopen jaar kwam het Flevopark weer onder vuur te liggen. Volgens het gemeentebestuur kon het vijftigmeterbad bad met de helft toe, dat scheelde ook energie. En op de plek van die heerlijke ligweide konden lijn 14 en lijn 3 de remise in. En als iedereen een eindje opschoof kon er nog wel een zwembadje op het remisedak gebouwd worden. De actiegroep Vrienden van het Flevoparkbad en de Vereniging Flevoparkbad kwamen opnieuw in actie. Ze kwamen met uitstekende plannen, onder meer voor energiebesparing. Gelukkig trok de gemeente daarop de plannen in en stelde een projectmanager aan die de toekomst van de Amsterdamse zwembaden nader gaat bestuderen, en dat is hard nodig. Een zwembad biedt zoveel meer dan recreatie alleen; dat moet ons linkse gemeentebestuur toch inzien. Het biedt beweging voor jong en oud. Het biedt veiligheid: schoon water en toezicht van professionals en vrijwilligers. Het stimuleert verenigingsleven, diverse zwemverenigingen trainen hier, net als de brandweer. Nergens zie je zo’n gezellige multiculturele samenleving als op een mooie dag in het Flevoparkbad. Al sinds 1967 leren buren hier elkaar kennen en vinden jongeren hun eerste liefde. En zwemmen is gezond en goed tegen overgewicht. Hoewel: de horeca is hier sinds de jaren zestig ook niet veranderd. Niks geen broodjes hummus en groente. Gewoon patat met mayo en roze koeken. Houden zo, het verhoogt de plonsfactor.
https://www.amsterdam.nl/flevoparkbad/
https://verenigingflevoparkbad.wordpress.com/