Schaken. Al meer dan 2000 jaar een edele sport. De hele wereld schaakt: van Oost tot West, boven en onder de evenaar. Je schaakt met vrienden thuis of met onbekenden in een café. Bij uw verslaggever thuis stond het schaakspel naast de kerstboom om dreigende ruzies tussen broer en zwager in de kiem te smoren. Een spel voor volwassenen? Zeker. Maar ook kinderen vinden het fantastisch. IJopener Magazine bezoekt de schaakschool van Mustapha.

Woensdagmiddag in de Batjanzaal, Indische buurt. Twaalf kinderen, tussen de vijf en veertien jaar, zitten aan tafels met een schaakbord tussen hen in. Meester Mustapha Eljarmouni verdeelt zijn aandacht tussen de kinderen, de vijf vrijwilligers en de gloednieuwe kleine laptops, een geschenk van het bedrijfsleven.

Van huiskamer naar schaakschool

Meester Mustapha begon met het idee van een schaakschool in 2005 in zijn eigen woonkamer die al heel snel te klein werd. Drie jaar later kwam hij in buurthuis de Meevaart. Mustapha bood basisscholen aan om kinderen op school te leren schaken buiten schooltijd. Anno 2019 doen elf scholen mee en niet alleen meer in Oost. Inmiddels kunnen kinderen als ze zin hebben om te schaken terecht in de Batjanzaal, waar een echte schaakschool is. Wekelijks komen hier 30 kinderen schaken. Op de scholen schaken ruim 300 kinderen per jaar.

Schaken verbindt en geeft zelfvertrouwen

Door schaken leren kinderen problemen oplossen

‘Schaken is een ideale sport’, legt El Jarmouni uit. ‘Schaken verbindt. Afkomst, cultuur, leeftijd, sekse en beroep, het speelt allemaal geen rol. Schakers vinden elkaar vanwege de liefde voor het spel en ze willen winnen. Maar er komt geen agressie bij kijken. Dat is voor kinderen ook heel fijn. Sporten is goed voor kinderen, maar niet alle kinderen vinden het leuk. Alle kinderen houden wel van een wedstrijdje en willen ook graag de beste zijn. Het mooie van schaken is dat een kleine jongen kan winnen van een stoere jongen, een meisje van een volwassen man, een stratenmaker van een professor. Kinderen met een handicap kunnen hier op de schaakschool gewoon meedoen. Ze doen niet onder voor de andere kinderen en zitten niet apart. En ze winnen niet omdat ze snel en sterk zijn, maar omdat ze slim zijn geweest. En dat geeft veel zelfvertrouwen. Door schaken leren kinderen om zich goed te concentreren en vooruit te denken. Ze leren problemen oplossen en geduld te hebben.’

Kinderen op het voortgezet onderwijs krijgen van Meester Mustapha schaaklessen aangeboden als ze vrijwilliger worden en assisteren bij de schaaklessen aan kinderen. Overigens: er zijn veel vrijwilligers, de kinderen krijgen allemaal voldoende hulp om het spel te leren.

Wat vinden de kinderen zelf?

Schakende kinderen moet je niet storen, dat wordt me al snel duidelijk. Geen tijd. Aan het eind van de les, bij de limonade met een koekje, gaan ze nog even snel een paar zetten met elkaar uitproberen. ‘Schaken is cool, nee niet leuker dan een computerspelletje, anders’, is het enige antwoord dat ik krijg. Ik zoek mijn toevlucht tot de paar vaders en moeders die de kinderen komen halen.

De moeder van Fabio (7) is blij met haar schakende zoon. ‘Computerspelletjes zijn populair maar je moet dat inperken. Buiten spelen is beter en schaken ook. Fabio neemt de schaakpuzzels die hij van de schaakschool meekrijgt mee bij een lange trein- of autorit.’

De vader van Bryce (7) schaakt zelf en daarom wil Bryce het ook leren. Temu (5) houdt gewoon heel veel van de mooie schaakstukken. En de kinderen vinden het allemaal leuk op schaakles. En na een uurtje schaken hebben ze zin om lekker buiten te rennen.

Wat kost het?

Volwassenen zijn ook welkom in de schaakschool. Je hoeft hier niet echt goed te kunnen schaken, het is geen schaakvereniging. De gemeente Amsterdam geeft subsidie. Eén les kost 5 euro met stadspas 1 euro. Het is dus geen dure sport. En een schaakspel als verjaardagscadeau is een stuk goedkoper dan een spelcomputer. En het staat ook nog mooi op het zijtafeltje. Al dan niet naast een kerstboom.

Check www.batjanzaal.nl. Behalve schaken zijn op deze site meer leuke activiteiten te vinden.

deel dit artikel: