Eindelijk is het zover: het skatepark op Zeeburgereiland wordt 20 juni officieel geopend. Bij ons gesprek op 6 mei was nog onduidelijk hoe die opening er uit gaat zien, maar volgens Stan Postmus, geestelijk vader van het skatepark, geópend wordt er. Hij kan niet wachten er zelf ook te gaan skaten.

Voorafgaand aan de bouw van het skatepark was er een langdurig voortraject met de gemeente Amsterdam. Niet helemaal onlogisch volgens Stan, omdat Amsterdam iets dergelijks nooit eerder had gedaan. Maar er bleken nogal wat managers aan te pas te komen voordat alles rond was. Stan: ‘Iedereen vond het een heel leuk en fantastisch idee. Ik heb me wel eens afgevraagd of dit enthousiasme het voortraject heeft versneld. Eén ding was voor iedereen wel duidelijk: de contracten met de bouwer van het skatepark en die van het omliggende park moesten worden gesplitst om te voorkomen dat de ‘kleine’ skateparkbouwer zou worden ondergesneeuwd. Het was een hele klus om dat goed voor elkaar te krijgen.’ De ene aannemer heeft de fundering en het park rondom het skatepark aangelegd, de andere alleen het betonnen skatepark. Voor de fundering zijn 182 palen negentien meter de grond in gegaan. Daar waren grote specialistische machines voor nodig. Om de geluidsoverlast zoveel mogelijk te beperken zijn de palen namelijk de grond ingedraaid, in plaats van geheid.

Ook voor gevorderden

Inmiddels is het skatepark zo goed als klaar. Het wordt onderdeel van een groot openbaar sportpark op het binnenterrein van de Sportheldenbuurt, dat een oppervlakte heeft van drie voetbalvelden. Die waren daar eerst gepland maar gingen niet door. Het skatepark is drieduizend vierkante meter en tot op heden het grootste park van beton dat in Nederland gemaakt is. Stan heeft zich tijdens de bouw alleen beziggehouden met de skate-technische zaken en zich ingezet voor de gescheiden contracten. 

Het skatepark, waarop skateboarders, inline skaters en BMX fietsen welkom zijn – ‘dus geen brommers!’ – is zo ontworpen dat het geschikt is voor beginners maar ook, en dat is heel bijzonder, voor gevorderden. Stan: ‘Voor gevorderden zijn er niet zo heel veel banen te vinden. Dus je kunt je voorstellen dat die staan te trappelen om de baan op te mogen. Het park begint op maaiveldhoogte. Het hoogste gedeelte is drieënhalve meter hoog. Als je daar voor het eerst op staat, is het wel even slikken. Maar dat is maar even hoor, de uitdaging is groot. Ik verwacht dat beginners ook de gevorderde onderdelen zullen willen uitproberen, want dat kan in het begin juist prettig zijn. Je hebt in de diepe delen een heel lang stuk om in te rijden voordat je bij de bovenkant komt. In tegenstelling tot de lagere banen, waar je vrij snel weer bovenop de rand staat en je opnieuw moet beslissen wat je gaat doen.’ 

Wat de veiligheid betreft is Stan duidelijk. ‘Ook bij de gevorderde onderdelen is goed nagedacht over hoe deze zo veilig mogelijk kunnen worden gebruikt. Zelfs bij de hoogste, of diepste baan, het is maar hoe je het bekijkt, is het voor ambulancepersoneel mogelijk om bij een slachtoffer te komen. Hopelijk komt dit niet al te vaak voor. Maar eerlijk is eerlijk, iedereen belandt wel eens naast zijn skateboard. Vallen is nu eenmaal onlosmakelijk verbonden aan dit soort sporten.’

Kunst voor de buurt

Een bijzonderheid van de baan is ook de versiering met prachtige Delfts blauwe tegeltjes. De gemeente heeft een apart ‘potje’ om kunst in de buurt mogelijk te maken. De tegels zijn aan het project toegevoegd als kunst voor in de Sportheldenbuurt. Het ontwerp is van Iris Roskam. Zij is onder andere bekend van de ‘Horn of Plenty’, te zien in de Markthal in Rotterdam, die zij samen met Arno Coenen heeft ontworpen. Ook werkte ze mee aan de Beurs-passage van het Damrak naar de Nieuwendijk, een doorgang waar je je in een sprookjestuin waant. Het uitgangspunt daar was de ‘oersoep’ uit de Amsterdamse grachten. Het sportpark in wording rond het skatepark vordert gestaag. Er wordt op dit moment hard gewerkt aan de beplanting en ook de speeltuin krijgt vorm. Hopelijk is dat allemaal ook op tijd klaar voor de opening. Skaten doet Stan nu vaak op de skatebaan van het Eerste Marnixplantsoen, maar ook regelmatig in andere steden. Op dit moment heeft hij het heel druk met skatepark-projecten, maar kan naar eigen zeggen niet wachten tot hij het skatepark goed in gebruik kan nemen.

Informatie: www.concretematters.nl

deel dit artikel: