Strand IJburg is vanaf 1 mei weer opengesteld voor het publiek. Een goede sfeer, multifunctionaliteit en veiligheid zijn hoofddoelstellingen van het stadsdeel en de gemeente Amsterdam. Tevens blijft het strand in elk geval de komende vier jaar nog in ontwikkeling. Daarna krijgt het strand zijn definitieve vorm.

TEKST I.S.M. HET STADSDEEL EN HET SURFCENTRUM

In de IJopener van oktober 2020 deden we verslag van het noodlot dat 13 augustus toesloeg op het strand van IJburg. Met haar nieuwe plannen wil het stadsdeel herhaling voorkomen. In een presentatie voor de stadsdeelcommissie geeft de gebiedscoördinator aan dat het vorige maand op IJburg geopende strand vooral een goede sfeer moet uitstralen en dat het verbeteren van de belevingswaarde belangrijk is, evenals een positief imago van de gebruiker ervan.
Er is sprake van een nieuwe inrichting, het strand is opgehoogd, de weg en de parkeerplaatsen zijn verlegd, er is groen toegevoegd en het gebied is anders ingericht. De zwemzone is geïnspecteerd en de gele en rode ballenlijnen zijn weer geplaatst.

Toezicht en onderhoud

Maar vooral belangrijk is dat er strandconciërges zijn die toezicht houden op het strand en direct aanspreekpunt zijn voor politie en brandweer in geval van calamiteiten. Zij zijn elke dag aanwezig en delen samen met de reddingsbrigade een nieuwe keet. De reddingsbrigade is er regelmatig om toezicht te houden op het water, erop te wijzen dat zwemmen binnen de gele ballenlijn veilig is en zo nodig EHBO te verlenen. Bij drukte of overlast wordt er opgeschaald en er is sprake van een aangepast incidentenplan.
Ook is er nagedacht over het onderhoud en wie wat doet in welke situatie. Zo nodig wordt er gedurende het seizoen aangepast. Het idee is ook om gebruikers een vorm van eigenaarschap te geven en zo betrokken te maken bij (het onderhoud van) het strand. En de gemeente zoekt nog partners die betrokken willen zijn bij een schoon en gezellig strand en mee willen denken over mogelijke activiteiten op het strand.

Betrokkenheid van lokale partijen

Een aantal lokale partijen heeft zich al ingezet voor de voorbereiding van het strandseizoen. Stadshout maakte van Amsterdamse bomen bankjes en een constructie om hangmatten in te hangen. Naaiatelier Tex maakt met haar studenten hangmatten en voor het maken van de wegwijzerbordjes bewerkten leerlingen van het IJburg College het hout. De organisatie Skate On is betrokken bij het ontwikkelen van een nieuwe skatebaan.

Multifunctionaliteit

Zwemmen, recreëren en sporten, dat kan iedereen nu weer. Er kan, behalve natuurlijk gezwommen, ook gevolleybald en gevoetbald worden, men kan lessen volgen in suppen, surfen of skaten op de nieuwe skatebaan. Het surfcentrum zit nu nog op de oude plaats maar dat gaat in de toekomst veranderen. Ze hopen ten tijde van het schrijven van dit stuk in het laatste weekeinde van mei open te gaan voor een ‘tussenseizoen’ met enigszins beperkte mogelijkheden omdat ze de Surfkantine hebben afgebroken. De materialen hebben ze nu opgeslagen naast de toekomstige locatie. Die locatie is al goed zichtbaar achter de hekken van het huidige strand. Volgende winter gaan ze daar op de nieuwe locatie aan het strand van de IJburgbaai weer opbouwen, zodat ze in 2022 aan het begin van het seizoen open kunnen. Dan gaat de Surfkantine weer open en zal multifunctioneel worden gebruikt. Daar kan dan ook na het windsurfen genoten worden van een hapje en een drankje met heel mooi uitzicht over het water van de IJburgbaai.

Horeca en winkel

Er is een winkeltje op het strand en een verkooppunt voor eten en drinken. Daar bevinden zich ook de toiletten. Ook verhuist Vrijland naar het strand. Tevens wordt een deel van het oude gebouw van Blijburg en Lolaland weer opgebouwd. Het oude materiaal wordt hiervoor hergebruikt, maar het gebouw zelf zal er anders uitzien dan het was. Het zal als restaurant en informatie- en ontmoetingscentrum gaan dienen in de loop van deze zomer. Daar worden de verdere ontwikkelingsplannen voor IJburg 2 tentoongesteld. Daarnaast is de ruimte geschikt om buurtinitiatieven te organiseren. Interessant is ook dat in het naseizoen het strand en de horeca openblijven.

Zoals het er in de toekomst gaat uitzien

Toekomst

Het strand zal dus voorlopig nog in ontwikkeling blijven. Terwijl er nu nog vooral met containers wordt gewerkt, is het de bedoeling dat een soort boulevardfunctie wordt uitgebouwd. In 2022 wordt het strand ook langer, in totaal 750 meter, en zal het anders worden ingericht. Tenslotte zal sprake zijn van een vaste boulevard. Zie hiervoor  www.amsterdam.nl/projecten/ijburg/deelprojecten-ijburg/strandeiland/

deel dit artikel: