ILLUSTRATIE: MARNA VAN HAL

Februari 2023. Het jaar vindt zijn voeten en krijgt langzaamaan koers. De goede voornemens zijn waarschijnlijk alweer grotendeels beland waar ze ooit vandaan kwamen, als mooie dromen in onze hoofden. En uw vertrouwde buurtmagazine – jaargang 18, nummer 1 – ligt weer gewoon halverwege de maand op de mat.

In de dagbladen lezen we dat het een spannend nieuwsjaar is, met grote thema’s. We lezen over de lastige macrobewegingen van stad, land en wereld. Naast die grote bewegingen zijn er de microbewegingen. Die vangen wij in de verhalen van de buurt, die wij bij de IJopener beschouwen als een van de vele lijmsoorten die de buurt bij elkaar houden. Een buurman vertelde me dat hij wast voor Oekraïners die geen wasmachine hebben op hun opvanglocatie. Soms ziet hij uit zijn raam een kledingstuk voorbij lopen dat hij onlangs nog aan zijn wasrek had hangen. Dan is hij blij verrast – een mens in die opvallende joggingbroek! Een andere buurman rijdt rond met de Eestermobiel in het Oostelijk Havengebied en verzamelt verhalen. Weer andere buren wandelen of zingen met dementerenden. Mijn buren zijn geen fantastische uitzonderingen maar een afspiegeling van hoe we het in onze wijken met elkaar doen. Er wordt geholpen waar nodig, er wordt samen gegeten, er wordt op elkaar gelet. Steeds meer buurttuinen geven kleine oogsten of bloemen, of bieden een plek om even in het groen te zijn en elkaar te ontmoeten.
Zonder die microbewegingen kunnen de grotere bewegingen niet gebeuren. En in het vertolken van het kleinere nieuws blijven de buurtbladen ook in 2023 onveranderd belangrijk.

We stellen een nieuw redactielid aan u voor: Reinjan Mulder, woonachtig op het KNSM-eiland. Van zijn hand leest u onder andere een stuk over hoe niet alleen het vinden van een huis een puzzel kan zijn, maar ook het erin geraken met al je spullen. 
Verder in dit nummer een verhaal over Tkramrepus, de omgekeerde supermarkt in de Czaar Peterstraat; hier kunt u zowel eten brengen (u kunt dat lijen) of eten gratis halen (u heeft dat nodig). En een verhaal over Oost-bewoners die films maken over hun leven. Over een verbinding tussen Zeeburgeleiland en Sporenburg berichtten wij jarenlang en plaatsten wij vele ingezonden brieven. De gemoederen liepen soms hoog op. Nu vaart de pont en onze verslaggever voer de eerste dag mee. Er zijn een meisje dat turnt en een succesvolle jongerenband en ook de vaste rubrieken ontbreken niet. Op deze pagina vindt u het eerste gedicht van onze nieuwe buurtdichter.

De redactie neemt afscheid van Lisa Scheerder. Jarenlang hield ze ons op de hoogte van de perikelen op het stadsdeelkantoor en gaf ze ons inzicht in de cijfers van Amsterdam. Achter de schermen was ze een scherpe, vakkundige collega en een van onze belangrijke contactpersonen met het Stadsdeel. Joost van der Vaart heeft tijdelijk en vrijwillig een functie-elders.

Wij zijn als redactie altijd op zoek naar de verhalen van de buurt en vinden ze door wat we horen en zien om ons heen, en doordat mensen ons een verhaal of een onderwerp toesturen. Dat laatste brengen we graag nog weer eens onder de aandacht: stuur ons verhalen, of onderwerpen waar wij verhalen van kunnen maken. En bent of kent u iemand die een politieke rubriek zou willen vullen in een mooi buurtmagazine aarzel dan beslist niet ons te mailen. Zo blijven we ook in 2023 een blad voor de buurt door de buurt. 

deel dit artikel: