De astronomische lente begon op 20 maart met een prachtige dag, gevolgd door een paar weken wind en regen. Met weercijfer drie was het bijna beter om op de grond te zoeken naar een opgeschoten narcis dan in de lucht naar wat blauw. De mutsen gingen weliswaar af, de capuchons bleven op. Langzaam kroop het kwik omhoog en kwamen toch die lentekriebels waar dit nummer vol mee staat.
Het vallende water van de afgelopen tijd maakt het moeilijk voor te stellen dat ons land te droog is en dat we over een maand of vier waarschijnlijk de boodschap krijgen dat water bespaard moet worden. Geen peuterbadje vullen met kraanwater. Balkon of tuin niet besproeien. Korter douchen.
Op de VN Waterconferentie in maart hield koning Willem-Alexander een toespraak: ‘Alles wat we nodig hebben om een behoorlijk leven te hebben, heeft direct te maken met water. Onze gezondheid, eten, veiligheid, habitat, economie, infrastructuur en klimaat. Waterveiligheid is een van de grootste uitdagingen van onze tijd (…).’ Mondiaal speelt de VN daarin een grote rol. Dichter bij huis hebben we de waterschappen.
In het licht van het bovenstaande is het bijna onbegrijpelijk hoe weinig aandacht er in de media is besteed aan de recente waterschapsverkiezingen. Zeker, de uitslagen waren te vinden en ze werden ook wel ergens geduid. Maar je moest toch goed je best doen om deze informatie te vinden. Terwijl water ook politiek belangrijk is. De belangen van de ene groep botsen vaak met die van een andere. Wie bovenstrooms woont wil iets anders dan wie bij de monding van een rivier leeft. Boeren, recreanten en natuur hebben baat bij totaal verschillende grondwaterstanden. Al die belangen worden zowel ambtelijk als politiek gewogen. Paul Paulusma schrijft er verderop in het blad meer over in zijn commentaar op de verkiezingen voor de Provinciale Staten en de waterschappen.
Naast water is er meer natuur in dit nummer. Voorjaarsbloemen, de bermen en parken staan er vol mee. Goos van de Sijde stelt ze aan u voor en leert ons dat bloemen in feite seksuele wezens zijn. En hij neemt u mee op een wandeling door het Flevopark.
Diverse lokale kranten hebben in het afgelopen jaar gemeld dat de bodem van de nieuwe Sluisbuurt op het Zeeburgereiland in de komende 30 jaar wel 50 tot 80 centimeter kan zakken. Dit heeft mogelijk te maken met het Oer-IJ dat hier ooit van de Utrechtse Vecht naar de Noordzee stroomde. In die tijd leefde op de plek waar nu Zeeburgereiland is een soort watersalamander. Allang uitgestorven maar hij was wel inspiratie voor de nieuwe broedplaats die op het eiland verrijst, Het Baggerbeest is volop in aanbouw en opent in september de deuren voor nieuwe en halfnieuwe buurtbewoners, studenten en kunstenaars. Mariska Meijer interviewde een van de initiatiefnemers.
Verder in dit nummer een interview met Marli Huijer over de kunst van het sterven. In haar nieuwe boek onderzoekt ze hoe we ons verhouden tot de laatste levensfase, want dat die gaat veranderen is zeker. Je leest het in de Boekenhoek. Naast de kunst van het sterven in deze editie ook de kunst van het zingen, het gesproken woord en natuurlijk een portret van een kunstenaar. Misschien kent u zijn werk maar niet de man zelf, want Bortusk Leer plakt zijn werk als affiches door de hele stad.
Ook is er een vervolg op het artikel over veiligheid in IJburg. Joyce Hes interviewde twee straatcoaches van Stichting Aanpak Overlast Amsterdam. En ten slotte aandacht voor de Indische Buurt: Ruben Cardol interviewde de initiatiefnemers van De Staat van de Indische Buurt en Corry Zoll ging in gesprek met twee jonge architecten die kinderen betrekken bij het vergroenen van schoolpleinen en van de buurt waarin ze wonen.
Dit is een greep uit de vele artikelen in dit lentenummer. We wensen u veel leesplezier. En zoals altijd: Stuur ons verhalen of meld u als schrijver bij onze energieke redactie!