Beste lezer,

Jarenlang hield de redactie u op de hoogte van de cijfers van de buurt. De afdeling Onderzoek & Statistiek van de gemeente is dol op die cijfers; het is tenslotte haar bestaansrecht. In de artikelen van oud-redacteur Lisa Scheerder leken de opsommingen nogal ver af te staan van ons mensen, soms waren ze zelfs doldriest. Want wat zeggen die eindeloze kolommen cijfers eigenlijk over ons? Heeft de kwantiteit ervan ook maar iets te maken met de kwaliteit of de afwezigheid daarvan die we ervaren? Heeft het aantal decibels dat gemeten wordt een verband met de slapeloze uren vanwege lawaai? Het ene oor is immers het andere niet. En de verhouding die we tot de gemeten decibels hebben, zal natuurlijk altijd volstrekt persoonlijk en subjectief blijven. Net als die tot veel andere cijfers. ‘Meten is weten’ is in het geval van de mens maar zeer beperkt waar. In deze editie van de IJopener ruimen we plaats in voor De Staat van de Indische Buurt. Dit initiatief van Jan Benjamens, Tim Doornewaard en Lotte Frissen zoekt de buurt en de mensen áchter de cijfers.
Aansluiten een ommetje door die prachtige Indische Buurt, langs oude en nieuwe architectuur, door rechte en gebogen straten.
Gastschrijver Trudy Admiraal neemt u mee naar de Nieuwe Ooster. Die ligt niet in onze buurt, maar velen van u zullen er familie of dierbaren hebben liggen. Daarom lijkt het ons mooi er eens over te berichten.
Verder gaan we nog even door op het thema ‘water’ in een interview met de nieuwe dijkgraaf. Goos van der Sijde hing een camera in de nestkast in zijn tuin en filmde een stelletje pimpelmezen dat maar liefst negen jongen tegelijk kreeg. Hoe dat allemaal ging vertelt hij in geuren en kleuren.
Enige tijd geleden vonden wij in een café een wonderbaarlijke folder, over een buurtinitiatief op het KNSM-eiland. Boven Loods 6 zou een toren verrijzen met daarin minivilla’s of fors uitgevallen tiny houses. Ruben Cardol schrijft over de zin en onzin van dit idee.
Verder natuurlijk een schrijver – van een zomerboek – en een kunstenaar – van koeien en motoren. Een theatermaker die bij u thuis komt en een jarige houseband. En in het Geheugen van Oost een verhaal over de keersluis in het Amsterdam-Rijnkanaal; het antwoord op de puzzel van het vorige nummer staat erin.

Veel leesplezier en zoals altijd sluiten we af met: ‘Stuur ons uw verhalen en ideeën of schrijf eens een artikel!’

NAMENS DE REDACTIE: NATANJA DEN BOEFT

deel dit artikel: