Vrolijkheid is schaars deze dagen. Het klimaat, de corona, de politiek en het gescheld daarop op de socials – veeg dat alles op één hoop en je barst spontaan in snikken uit. Met een diepgewortelde, generaties lang gerijpte calvinistische aard geldt de Nederlander sowieso niet als lachebekje. Het vrolijke en onbekommerde dat kinderen nog wel hebben, is menig volwassene vreemd. Maar al heb je het misschien niet van huis uit, vrolijkheid kan je wel worden aangereikt. Kortgeleden fietsten we op zo’n typisch Hollandse nazomerdag, met zon, wind, dichte miezer en dan weer een waterig zonnetje – je had nét je regenpak aan of de regen stopte – over de Zeeburgerdijk de Indische Buurt in. Stemming: matig chagrijnig wegens een pijnlijke knie en een aanlopende fiets.
Op de drukke kruising met de Molukkenstraat stak iemand onverwachts over. Hij liep door rood. Naar Amsterdamse gewoonte wilden we meteen gaan schelden, maar al in de aanzet daartoe hapten we naar lucht. Boven ons torende een nieuw en onthutsend groot kunstwerk dat ons het zwijgen oplegde. De negatieve stemming was op slag verdwenen. Het chagrijn maakte plaats voor pure vrolijkheid. We zagen heldere kleuren, vogels, bloemen. Kunstenares Irene López León had hier op de gevel anderhalve maand eerder een muurschildering gemaakt waarvan je maar één ding kunt zeggen: dit beurt je op, hier word je vrolijk van. In deze editie van de IJopener leest u meer over dit kunstwerk. Ook het verhaal erover stemt vrolijk, een gemoedsgesteldheid die ons door een jonge, van oorsprong Spaanse vrouw op een heel groot presenteerblad in de Indische Buurt wordt aangereikt. Hulde voor haar.
Buurtmagazine de IJopener, gemaakt voor en door bewoners van het Oostelijk Havengebied, Zeeburgereiland, IJburg en de Indische Buurt brengt in deze aflevering meer verhalen die vrolijk stemmen dan wel tot nadenken aanzetten. We interviewen planoloog en kenner van de grote stad Zef Hemel, we verdiepen ons in een boekhandel op IJburg en we drukken een mooi gedicht van buurtdichteres Joyce Hes af. Er is weer een aflevering te lezen van de historische rubriek Het Geheugen van Oost, we hebben een uiterst informatieve pagina met uittips en ons tochtje staat dit keer in het teken van de vrijdenkers en grote wetenschappers Spinoza en Darwin.
Ons voortbestaan als buurtblad wordt mede gedragen door de verhalen die we vertellen. In de moeilijke coronamaanden, waarin de voor ons zo belangrijke verkoop van advertenties vrijwel compleet wegviel en de inkomsten pijlsnel daalden, hielpen lezers ons met giften. Nog steeds wordt er geld gestort, waarvoor onze grote dank. Iedere euro telt; in ieder geval de komende maanden lijken financieel veiliggesteld. Mede dankzij buurtbewoners. Hulde voor hen, hulde voor u.
Graag willen we onze lezers wijzen op de mogelijkheden die ook onze website biedt (ijopener.nl). We zijn van papier, maar digitaal doen we net zo goed ons best. Blad en website vormen één geheel. Voor onze site werken we samen met het digitale nieuwsmedium oost-online.nl, dat zo vriendelijk is om de IJopener op zijn openingspagina een prominente plek met doorklikmogelijkheid te geven. Net als ons buurtmagazine wordt oost-online gemaakt door vrijwilligers. ‘Met oost-online blijf je bij als je woont, werkt of studeert in Oost en iets hebt met dat mooie gebied tussen Amstel en IJ’, zo heet het op hun site. Dit informatieve online-medium is het levenswerk van oprichter en uitgever Stan Polman, een echte Ooster wiens jarenlange inzet voor de buurt ook op deze plek wel eens in een vrolijk zonnetje mag worden gezet. Bij dezen: hulde voor hem.

deel dit artikel: