Een vaste IJopener-rubriek in een speciaal jasje: de Boekenhoek Kids-editie. Pa, ma, opa of oma, stop met lezen en geef deze IJopener maar snel door. Deze editie is namelijk speciaal voor kidzz en we gaan het hebben over een supercool stripboek.

Stel je eens voor: een wereld met alleen maar schone lucht. Waarin veel van onze voorzieningen en apparaten op elektriciteit werken. En die elektriciteit wekken we op met zon en wind. Klinkt goed toch? Het is de wereld van de Urban Kidzz. Een wereld die al een tijdje verder is dan nu, maar tegelijk ook veel op die van jou en mij lijkt. Bo, Mo, Katja en Akúa zijn vier bovenbouwers van basisschool De Fontein die zichzelf de Urban Kidzz noemen. Net als jij houden ze van skateboarden, zingen en samen chillen. Maar ze beleven ook avonturen. Het stripboek Urban Kidzz & de Windkapers gaat over zo’n spannend avontuur.

Laten we even weer teruggaan naar die wereld van de Urban Kidzz. Een belangrijke energiebron is wind, die door windmolens wordt omgezet in elektriciteit. Windmolens zijn dus hartstikke belangrijk. Zo belangrijk zelfs, dat er een windmolenfeest is op de school van Bo, Mo, Katja en Akúa. Maar op de dag na het feest gebeurt er iets raars: de wind is weg. Zelfs geen zuchtje wind meer. Met windmolens die stilstaan, is er ook geen elektriciteit. Hoe moet je dan je smartphone opladen of een potje gamen? De Urban Kidzz krijgen gelukkig tips van meester Peter.

Zo gaat het wel een tijdje, maar op den duur wordt het wel vervelend. De vriendengroep merkt bovendien ook steeds meer gekke dingen op. Zelfs Mo lijkt niet helemaal zichzelf. Tijd om op onderzoek uit te gaan. Zo gezegd zo gedaan, denk je misschien. Maar niets is minder waar. Want heb jij al eens gehoord van Megalië? En weet je toevallig hoe je daar komt? De Urban Kidzz zoeken het uit, maar komen onderweg vele hindernissen tegen.  

Van luchtballonnen tot pagoda’s, van sinaasappelschepen tot gevangenissen. Eigenlijk teveel om op te noemen, maar vooral superspannend. Zullen ze te weten komen wie de wind heeft gekaapt? En belangrijker nog: lukt het ze de wind terug te halen? Om daarachter te komen, moet je Urban Kidzz & de Windkapers lezen. Dan kun je trouwens ook meteen de gave tekeningen bekijken. Naast het stripverhaal vind je in het boek ook nog doe- en speelpagina’s met rebussen, raadsels en cijferplaatjes. En houd je smartphone bij de hand, want via de QR-codes kom je nog meer te weten over de Urban Kidzz en hun wereld.

Nog een grappig weetje over het boek: een deel van de figuranten in het boek zijn mensen die een handje hebben geholpen bij het maken van dit boek. Wie weet, zie je zomaar een bekende voorbij komen. Ter ere van deze speciale editie van de Boekenhoek heeft de schrijver Hugo Bausch een boek aan ons gegeven om te verloten! Hugo heeft trouwens niet alleen het verhaal geschreven, hij heeft het ook getekend. Het enige wat je hoeft te doen is te reageren op onze Facebook- of Insta-post. Super simpel toch? 🙂

Voor de vaders, moeders, opa’s en oma’s die toch stiekem hebben meegelezen: Het Urban Kidzz & de Windkapers stripboek is 100% klimaatneutraal geproduceerd bij Ecodrukkers te Nieuwkoop volgens de ISO 14001 certificering. Het is een hardcover boek van 48 pagina’s, geschreven en getekend voor kinderen tussen 8-13 jaar. Naast het stripverhaal, waarin het thema duurzame energie centraal staat, bevat het boek een katern puzzels, raadsels en spellen, waarin de diverse vormen van duurzame energie de revue passeren.

www.urbankidzz.nl

deel dit artikel: