Podcasts zijn booming. Wat zijn podcasts en waar kun je ze beluisteren? Hoe maak je er zelf een en kan je dat uit een boekje leren of toch alleen maar in de praktijk?

Van jongs af aan ben ik verknocht aan de radio. En sinds een paar jaar is er de podcast, een soort radio-uitzending. Het woord podcast is trouwens een samentrekking van ipod en broadcast. Wat belet mij om er zelf een te maken? Ik ben nieuwsgierig, houd van interviewen en verhalen vertellen. Alleen hoe maak je een podcast? Aangezien ik naast een luisteraar ook een lezer ben, ga ik op zoek naar boeken over dit onderwerp. 

Op de omslag van het boek De kleine podcasten voor dummies staat: podcasten van opname tot publicatie, basismaterialen en technieken, de juiste doelgroep bereiken en de grootste valkuilen van podcasters. Wat wil ik nog meer? Hoewel ik volgens de auteur Richard den Haring ook heel simpel met mijn smartphone kan opnemen en monteren moet je voor het echte werk een keuze maken uit allerlei verschillende podcastplayers, providers, microfoons, een omnidirectionele microfoon, een unidirectionele of toch een condensatormicrofoon? En dan hebben we het nog niet eens over de keuze voor de frequentie van een podcast, audiomontages en formaten, lossy en lossless, en ga zo maar door. Terwijl dit boek systematisch alle aspecten van podcasten bespreekt, kiest het boek De podcast professor voor een lossere vorm. Bovendien richt Peter de Ruiter zich in zijn boek niet alleen op makers maar ook op de luisteraars. Hij laat in zijn boek de nodige podcastmakers aan het woord: van scenarioschrijfster Marjolein Bierens van VPRO’s Hotel Schiller, een podcast opgenomen met professionele acteurs in een studio, tot de huispodcast van ene Annelies waar regelmatig van alles mis gaat, van storende achtergrondgeluiden tot gehakkel en gestuntel en een microfoon die piept. Hoewel niet systematisch gerubriceerd, staat in dit boek even zo veel, zo niet meer dan in het boek van Richard den Haring. Behalve dat de luisteraar in mij erg aan bod komt door de vele nieuwe luistertips, geniet de lezer in mij van zijn plezierige toegankelijke stijl. Toch zie ik mij, na grondige bestudering van beide boeken nog niet meteen een podcast maken. Dus ga ik in mijn buurt op zoek naar een cursus podcast maken en kom zo bij Leon Paquay terecht. Hij is de initiator van Geluiden uit Oost (www.geluidenuitoost.nl) waarop podcasts over Oost te beluisteren zijn. Leon woont en werkt in Oost. Samen met zijn vrouw runt hij Viewpoint. Het bedrijf is gevestigd op het Cruquiuseiland en maakt documentaires over maatschappelijke thema’s voor de publieke omroep en voor bedrijven. Onlangs was Leons serie De Schuldmachine, over schulden van jongeren in Zuidoost, op televisie. 

Door zijn audiotechnische deskundigheid maar ook zijn grote betrokkenheid bij Oost kwam hij vorig jaar op het idee om buurtbewoners te leren hoe zij een podcast over hun buurt kunnen maken. Tien mensen meldden zich aan en dankzij een kleine subsidie van het fonds voor Oost kregen de cursisten de beschikking over microfoons. Dat het kiezen van een geschikt onderwerp nog niet zo makkelijk is, merkte cursist Lucy Buddelmeijer. Oorspronkelijk wilde zij een podcast maken over Stek Oost, de plek waar Nederlandse jongeren en statushouders samenwonen. Al snel bleek dat het te veel tijd kostte om het vertrouwen van de bewoners van Stek Oost te winnen. Daarom koos ze voor de Haak-in, een ontmoetingsplek voor buurtbewoners waar met behulp van verzameld afvalplastic nieuwe producten worden gehaakt en geknoopt.  

Inmiddels heeft Lucy al drie podcasts op Geluiden uit Oost geplaatst, waarvan een samen met Leon. De technische kant van podcasten gaat haar nog altijd niet makkelijk af: van het vergeten om de microfoon open te zetten tijdens een interview tot de lastige montageklus. Soms heeft ze de neiging om ermee te stoppen, maar tegelijkertijd vindt ze het podcasten steeds leuker worden. Het interviewen gaat haar elke keer beter af en ze durft hoe langer hoe meer te experimenteren met het voor het voetlicht brengen van een verhaal. Toen ze na vier avonden monteren drie uur materiaal tot tien minuten had teruggebracht, stuurde ze de eerste versie naar Leon op. Jammer is wel dat de meeste cursisten na het maken van hun eerste podcast zijn afgehaakt: het is namelijk zo leerzaam en  inspirerend om in een groepje elkaars podcasts te bespreken. 

Een ding is haar wel duidelijk geworden: podcast maken leer je niet alleen uit een boek, hoewel ze best wat aan dat boek van Richard den Haring, De kleine podcasten voor dummies, heeft gehad. Maar het meest leer je van doen en nog eens doen. 

De kleine podcasten voor dummies, Richard den Haring, €9,99.160 pagina’s. Uitgeverij BBNC bv, Amersfoort 2018. ISBN 9789045355511

De podcast professor, leert je podcast luisteren en maken, Peter de Ruiter, €17,99.  224 pagina’s. Uitegeverij Van Duuren media bv,Culemborg 2018. ISBN 9789463560801 


Geluiden uit Oost

Amsterdam-Oost is een levendig en populair stadsdeel. Het heeft een mooie mix van culturen, leeftijden en activiteiten. Om die veelzijdigheid uit te dragen hebben een aantal actieve bewoners het initiatief opgevat om verhalen uit de wijk op te halen en korte podcasts te maken. 

Podcasts maken hoeft niet moeilijk te zijn maar er zijn wel een aantal handige weetjes en zaken waar je op moet letten. In een inleidende cursus wordt je op de hoogte gebracht van de valkuilen die je moet vermijden. Naast stemgebruik, redactie, opname techniek wordt er aandacht besteed aan verhaalstructuur en audiomontage. Geluiden uit Oost organiseert cursussen die je wegwijs maken in de techniek. Wil je hieraan meewerken, geef je dan op via hello@geluidenuitoost.nl

deel dit artikel: