Neeltje Wiedemeijer heeft, sedert het samengaan van Tong-Tong en Kadekrant tot IJopener in 2006, en daarvoor al in Tong-Tong, haar eigen kookrubriek gehad. Voor ieder nummer schreef ze een recept. In de allereerste IJopener voor ‘Eieren op z’n Indisch’, toen nog met een foto, later altijd met een zelfgemaakte aquarel. Recepten die uitnodigden om ze te proberen – en dat hebben velen dan ook gedaan.
Nu, na dertig jaar schrijven, heeft ze besloten te stoppen met haar bijdragen aan IJopener en ik denk dat ik ook namens alle lezers spreek, wanneer ik haar bedank voor alle culinaire inspiratie die ze ons gegeven heeft.
Er komt nu een andere opzet, waarvan we hopen dat het werkt. Iedereen heeft thuis wel een favoriet recept dat in de familie is overgeleverd en niet echt in de kookboeken is terug te vinden. Het zou leuk zijn om zo’n recept in de kookrubriek te publiceren. Stuur uw recept naar de redactie en misschien wordt er van uw recept een leuk artikeltje gemaakt. Wij hebben er vijf per jaar nodig en het kan gebeuren dat er moeilijke keuzes gemaakt moeten worden. Dit is het eerste voorzetje.
In deze wonderlijke tijd die we allemaal doormaken, hebben heel veel mensen meel gehamsterd en zijn nu driftig op zoek naar gist. Zij willen kennelijk brood bakken. In Ierland bakken ze sinds ongeveer 1850 sodabrood. Vlak na de hongersnood was er voor de Ieren bijna geen voedsel. Dat bestond uit aardappelen, als ze er waren, en plat brood zonder gist. Wel was er zachte tarwe, dat niet zo goed rijst, en er waren koeien. Een Engelsman ontdekte dat baking soda samen met karnemelk luchtbelletjes produceert en zo gebruikt kon worden als gist. De Ierse regering gaf alle gezinnen baking soda, waarmee ze hun eigen brood konden bakken. Daar was geen oven voor nodig, trouwens die waren er toen nog niet. Er werd gewoon een gietijzeren pan met deeg in het open vuur gehangen. Vandaar, volgens mijn Ierse schoondochter, ‘the famous hard crust!’. Dat kunt u ook. Daar gaat ie…
• 500 gram meel (volkoren, spelt, witmeel, of gemengd 400 gram meel en 100 gram havermoutvlokken)
• 500 cc karnemelk op kamertemperatuur
• 10 gram baking soda (te koop bij toko’s, Jumbo, biologische winkels)
• 4 gram bakpoeder, of wijnsteenpoeder
• 6 gram zout
Verwarm de oven voor op 225 graden.
Doe alle droge ingrediënten in een royale kom en meng ze met de hand goed door elkaar. Voeg de karnemelk toe en roer met een pannenlikker alles tot een nat deeg (de kom linksom draaien en de pannenlikker tegenovergesteld, gaat het makkelijkst). Als het deeg aan de droge kant is, nog wat water of karnemelk toevoegen. Het moet echt nat zijn als een dikke brij en heel goed gemengd.
Vet een cake-bakblik (ongeveer 29/10 cm) goed in met olie en doe het natte deeg in het blik. Verdeel het deeg en snij met een scherp mesje een diepe inkeping in de lengte (niet vergeten). Schuif het blik in het midden dwars in de oven en bak het brood in 45 minuten gaar. Een heteluchtoven is niet aan te bevelen, daarmee droogt de bovenkant uit. Na 45 minuten, brood uit het blik, afkoelen en klaar is Kees. Je kunt het brood bewaren in de vriezer.
Mijn Ierse kleinzoon Darragh, 13 jaar, bakt zijn eigen brood en doet daar chocolade chips doorheen. Krenten of rozijnen kan ook, of iets hartigs. Het enige is, dat je in het begin een
beetje moet wennen aan de geur, maar dat gaat na een tijdje over. Succes! ⋅