Hoe groot het aanbod in winkels en supermarkten ook is, er zijn jams die je er niet kunt krijgen. De curd, een Engelse soort jam, kennen we voornamelijk van de – goed verkrijgbare – lemon curd. Andere soorten curd zijn met een lantarentje te zoeken. Tomatenjam is zo mogelijk nog onbekender. Daarom deze keer twee recepten voor bijzondere jams. 

Curd van abrikozen (4 potjes)

Een vleugje zomer in de herfst. Verse abrikozen zijn ook nu nog te krijgen bij de betere en de Turkse groenteboer. Ik maak er behalve jam vaak curd van, een heerlijk broodbeleg dat ook zijn weg vindt naar familie en vrienden, want het is beperkt houdbaar en in je eentje maak je geen vier potten op binnen zes weken.

500 gram verse abrikozen, gewassen en ontpit
500 gram suiker

1 onbespoten citroen, sap en rasp
4 eieren
100 gram roomboter

Snijd de abrikozen in vieren en kook ze met een klein bodempje water zachtjes in tien minuten gaar. Voeg de suiker toe en laat die oplossen. Neem de pan van het vuur, doe citroensap en citroenrasp erbij. Maak glad met de staafmixer of wrijf de massa door een roerzeef. Laat al roerend de roomboter erin oplossen.
Klop nu de vier eieren los (niet schuimig), roer ze snel – nog steeds van het vuur af – door de warme massa. Zet terug op het fornuis om op een heel zacht vuur de eieren te laten binden. Je kunt het ook au bain-marie doen. 
Doe de massa in schone potjes en zet er de datum op. In de koelkast is de curd zes weken houdbaar. Een heerlijk ‘abrikozenzalfje’ op beschuit of toast!
Tip: maak abrikozen in met citroen en het gelijke gewicht aan suiker, dan kan er ook buiten het seizoen nog curd van worden gemaakt door een potje op te koken en boter en eieren toe te voegen.

Tomatenjam (4 potjes)

In mijn jeugd waren de tomaten nog niet zo alomtegenwoordig. De Italiaanse keuken was nog niet erg bekend. Ik kreeg een boterham met tomaat, en daar werd suiker op gestrooid. Pas later leerde ik de hartige tomaat waarderen. Tomatenjam brengt me weer bij de zoete tomaat, met een vleugje pit.

1 kilo mooie rijpe tomaten, ontveld en in kleine stukjes gesneden
500 gram geleisuiker speciaal
1 zakje geleipoeder
een walnootgroot stukje gember, geraspt
1 onbespoten citroenen, sap en rasp
2 rode pepers, met zaadjes in kleine stukjes gesneden

Doe de tomaten in een grote pan met de geleisuiker, het geleipoeder, de gember, citroen en de pepers, en breng al roerend aan de kook. Na een kooktijd van ongeveer drie minuten de jam op dikte controleren (laat een druppel op een koud bord vallen, deze moet niet meer uitvloeien) en in schone potjes doen.
Voor liefhebbers van een zoet-pittige jam, heerlijk op een boterham met kaas. Wie niet van heet houdt, laat de rode pepers weg.

deel dit artikel: