Amsterdam-Oost herbergt een schat aan schrijvers. IJopener spoorde ze op en presenteert een aantal van hen met hun nieuwste boeken. Onder het motto: wat je van dichtbij haalt is lekkerder. 

In de horeca is al jarenlang een trend zichtbaar waarbij restaurateurs prat gaan op het gebruik van lokale ingrediënten bij de bereiding van hun gerechten: brood van bakker X of vlees van boerderij Y. Het spreekt tot onze verbeelding als een gerecht een gezicht krijgt en het vergroot ons gevoel van een authentieke beleving als we de herkomst kennen. Wellicht geldt dat ook bij het lezen van een boek? We zijn meer thuis dan ooit én daar lezen we meer, een leeslust die mede aangewakkerd is door de recente CPNB-campagne #ikleesthuis. Het aanbod van boeken is enorm. 

Waarom niet eens bewust kiezen voor een boek waarvan u weet dat dat is geschreven door een buurtgenoot? Iemand die op een steenworp afstand van uw leesstoel achter zijn of haar bureau dat boek heeft zitten schrijven. Iemand die u dagelijks zou kunnen kruisen bij het scheppen van een luchtje of het doen van een boodschap. De schrijver van vlees en bloed achter het boek is als de boer of boerin achter de kaas. Als we deze gedachtegang doortrekken, dan spreekt het voor zich dat u als lezer deze lokale lekkernijen aanschaft bij de specialist op dit vlak: uw boekhandel om de hoek. Hier kunt u naar hartenlust rondneuzen in het lokale assortiment. Hieronder staat alvast een ‘voorproefje’ van schrijvers die in of vlak bij het verspreidingsgebied van de IJopener wonen.

Romans

Maartje Wortel – Dennie is een star

Maartje Wortel schreef een verhaal over tijd en ruimte, zingeving, seks en vooral over Dennie. Een vaalrode kat. 

Maarten Moll – Oberhausen

De hoofdpersoon in het boek van journalist Maarten Moll ziet zich voor de taak gesteld een biografie over zijn vader schrijven: hoe hem recht te doen nadat hij door een ongeval in coma is geraakt? 

Lucia van den Brink – Niemand zoals hij

Het debuut van schrijver Lucia van den Brink is een ontroerend verhaal vol karate en origami, over de reis van een eenzame kleindochter op zoek naar haar opa. 

Esther Gerritsen – De terugkeer

In het nieuwe boek van schrijver Esther Gerritsen onderzoekt een jonge vrouw de twijfelachtige zelfdoding van haar vader twintig jaar geleden. 

Nina Polak – Gebrek is een groot woord

Het boek van schrijver Nina Polak verhaalt over buitenstaander Skip die balanceert tussen vrijheid en verbondenheid wanneer zij na een lange periode op zee terugkeert in de straten van Amsterdam. 

Herman Koch – Finse dagen

Roman over de herinneringen van schrijver en acteur Herman Koch aan de periode die hij als jongeling doorbracht in Finland.

Poëzie

Boris Kanen – Veren komen niet uit de hemel vallen

Tweede bundel van internist en dichter Boris Kanen, bestaande uit zeven hoofdstukken met elk zes zintuigelijke gedichten waarin de (weers)elementen niet onbenoemd blijven.

Jeugd

Cis Meijer – Jacht

Schrijver Cis Meijer schreef opnieuw een sinistere jeugdthriller (13+). Brand op school, een lastige klas, een dreigbrief, een privéfoto, pesten, rituelen en een schooldropping in een donker bos vormen de ingrediënten. Inclusief schrijfwedstrijd voor leerlingen. 

Non-fictie

Coen Verbraak – Oorlogskinderen

Journalist Coen Verbraak heeft de verhalen opgetekend van mensen die als kind de oorlog hebben meegemaakt en die hun leven lang met de schaduw van de bezetting hebben geleefd. 

Paulien Cornelisse – Japan in honderd kleine stukjes

Dit boek bevat een verzameling vondsten, weetjes en feitjes over Japan van schrijver en theatermaker Paulien Cornelisse. Voor reizigers, thuisblijvers, taalliefhebbers en andere nieuwsgierigen. 

Juul Steyn – Denken als een vis

Sportvisspecialist Juul Steyn schreef een handboek voor de sportvisser die jacht wil maken op de zes grote roofvissen die onze wateren bevolken. Voor wie meer en grotere vissen wil vangen. 

Huib Modderkolk – Het is oorlog maar niemand die het ziet

Journalist Huib Modderkolk doet verslag van zijn onderzoek naar de schaduwkant van internet en laat zien hoe kwetsbaar een samenleving is die steeds meer vertrouwt op techniek. 

Toine Heijmans – Met mijn vader is niks mis

In dit boek doet schrijver Toine Heijmans verslag van zijn vader en diens nieuwe vriend dr. Alzheimer op hun reis door het vergetelrijk van de dementie. 

Mark Verheijen – Wij kennen Amerika helemaal niet

Weerslag van de reis die oud-politicus Mark Verheijen maakte aan de vooravond van de presidentsverkiezingen van 2020 door de staten van Amerika die de rust belt vormen en die de verkiezingen kunnen gaan bepalen. 

Alma Mathijsen – Bewaar de zomer

Schrijver Alma Mathijsen neemt in dit autobiografische verhaal de lezer mee naar de zomers in het huis in Noord-Italië dat elk jaar opnieuw terugveroverd moet worden op de natuur. 

René Koekkoek – Revolutionaire tijden

Historicus René Koekkoek schreef een ideeëngeschiedenis waarin hij een nieuw licht werpt op onstuimige keerpunten uit verleden én
heden. 

Eva en Eddy Posthuma de Boer – Muggen & Olifanten

Dit najaar verschijnt een bundel met beeldcolumns waarin foto’s uit het archief van fotograaf Eddy Posthuma de Boer geflankeerd worden door teksten van dochter en schrijver Eva Posthuma de Boer.  

Titus Dekker e.a. – Oosterdok

Buurtbewoner en schipper Titus Dekker e.a. stelden een tweetalig document samen vol verhalen, anekdotes, tekeningen en foto’s over het eeuwenoude Oosterdok en over hoe karakteristieke monumenten en moderne stadsontwikkelingen samen kunnen gaan. 

Janneke Verwey  – Feel the Heart

Aan de hand van het schilderij Holy Infants Embracing (cover) neemt de schrijver je mee in een serie van ontdekkingen. Is dit werk
gemaakt door Leonardo da Vinci? Heilige geometrie en een fascinerende symboliek. 

===

‘Oost. Het literaire centrum van Amsterdam’

Kunt u geen genoeg krijgen van het lokale lezen, dan is deze serie boeken die enkele jaren geleden is verschenen een aanrader. Het zijn verhalen die zich afspelen in Oost en geschreven zijn door schrijvers uit Oost. De titels Oost, Meer Oost en Door Oost zijn nog – beperkt – verkrijgbaar. 

Topje van de ijsberg

Dit is slechts een kleine greep uit het aanbod van boeken geschreven door buurtgenoten. Bent u ook een schrijver uit Oost? Maak uw schrijverschap kenbaar door een bericht, voorzien van uw boekcover, te sturen naar info@ijopener.nl en wij voegen u toe aan het overzicht op www.ijopener.nl. ⋅

 

deel dit artikel: