Toen we dit stukje schreven, was de wekenlange kou kortstondig verdreven en steeg de temperatuur naar twintig graden en meer. Ineens bleek het voorjaar – met zwaluwen, bloesems die uitkwamen, en blote armen en benen. Een gevoel van optimisme overviel ons. We wilden eropuit, familie en vrienden bezoeken die we te lang niet hadden gezien, op een terras zitten en daarna in een restaurant een goede maaltijd tot ons nemen. En reizen natuurlijk, kijken hoe Parijs en Berlijn erbij lagen.
Maar nog hield de pandemie ons tegen. Een terrasje pikken was het hoogst haalbare. We waren er blij mee: in tijden van bevroren vrijheid maakt één zwaluw wel degelijk zomer. In deze uitgave van de IJopener gaan we nader in op de zich langzaam weer openende buurt. En we kijken hoe bewoners zich hebben aangepast aan de eisen van deze tijd. We spreken een dame, Rachel, die naar haar huisje op een volkstuincomplex in Zuidoost gaat, we ontmoeten Jasper en Marloes die hun zeilboot die ze vorige winter kochten inmiddels met flinke winst weer hebben verkocht, en we praten met Eduard die zich op koken heeft gestort en dan met name sushi.

Intussen ben je bij het café op de hoek aan de buitentafels weer welkom, en voor de afhaal natuurlijk. De horeca heeft er over ’t algemeen alles aan gedaan om te laten zien dat ze verantwoordelijk met corona kan omgaan. Vertrouwen, dat is waar het de komende maanden – misschien wel jaren – om zal gaan. Vertrouwen op vaccinatie, vertrouwen op het verantwoordelijkheidsgevoel van mensen en bedrijven, vertrouwen in een andere en misschien wel betere aanpak van het virus en de gevolgen daarvan.
Het voorjaar en de naderende zomer werken stimulerend op de geest. En op het lichaam, maar ook daar speelt corona mee: je ziet op steeds meer plekken mensen op straat lichaamsoefeningen doen, vooral in de buurt van sportscholen. Grote kans dat dat binnen nog lang ongewenst zal blijven door oplaaiende Covid-haarden en nieuwe virusvarianten. Zo past haast iedereen zich aan. Een matje op straat betekent voor de sportschool brood op de plank.

De naderende zomer, of die nu goed is of slecht, zal ons zeker een aantal warme dagen brengen. En dat betekent: zwemmen in Oost, een stadsdeel met relatief veel water. Prima, maar voor de bewoners van pakweg de Bogortuin en in de buurt van de recreatiesteiger aan de Borneokade gaat zwemplezier steeds vaker gepaard met overlast. Daarover interviewen we Rick Vermin, de stadsdeelbestuurder van Oost die verantwoordelijk is voor de publieke ruimte en handhaving. Hij zoekt voor de spreiding van onze buurt binnentrekkende mensenmassa’s nog wat nieuwe zwem- en recreatieplekken in Oost. Dus als u ergens iets weet ….

Buurtmagazine de IJopener, gemaakt door en voor bewoners, wenst u een fijne zomer toe. Hou rekening met elkaar. Laten we als Amsterdammers ons spreekwoordelijke korte lontje proberen op te rekken. Tel tot vijf voordat u begint te tieren. Dat maakt uw dag (en die van anderen) tien keer beter.

deel dit artikel: