Je leert je buurt kennen en je kunt je aansluiten bij buurtinitiatieven: de Buurtgids neemt nieuwe en oude bewoners op sleeptouw en maakt tours door buurten zo uiteenlopend als de Indische Buurt, het Oostelijk Havengebied en andere delen van Oost en de rest van de stad. De IJopener laat zich bijpraten over deze opmerkelijke buurtactiviteit.

‘Wandel mee met de lokale buurtgids en ontdek zo de pareltjes van jouw buurt. Met Buurtgids kom je op enthousiaste wijze met elkaar, de buurt, lokale ondernemers en buurtinitiatieven in contact. Je voelt je al snel thuis in de buurt’. 

Met deze wervende tekst opent de website van de stichting Buurtgids. Hier is ook te vinden waar en wanneer je kunt deelnemen aan de wandelingen in je buurt. Liesbeth Modder is coördinator van de Buurtgids in een aantal stadsdelen, Marijke de Raadt is buurtgids in het Oostelijk Havengebied. Zij vertellen bevlogen over hun ervaringen. 

Het idee om de Buurtgids in Amsterdam op te richten is van Annemarie van der Veen. Werkzaam bij de BuurtBali in de Indische Buurt wilde zij op een ontspannen manier (nieuwe) buurtbewoners met elkaar in contact brengen en van elkaar laten leren, mede om met elkaar zorg te dragen voor de buurt. Bij de presentatie van buurtinitiatieven werd aan het idee ‘BuurtGids’ groen licht gegeven met een bescheiden subsidie van de gemeente.

Inmiddels is het de Stichting Buurtgids en worden de initiatieven in Amsterdam gecoördineerd door Liesbeth Modder. De Buurtgids is te vinden in zeven buurten in Amsterdam-Oost: de Indische Buurt, Transvaal & Oostpoort, het Oostelijk Havengebied, het Cruquiusgebied, IJburg en de Dapperbuurt. Ook in drie buurten in Amsterdam-Zuid (Stadionbuurt, Buitenveldert-Oost en de Zuid-Pijp) worden buurtwandelingen aangeboden.

Welkom en wegwijs

De gidsen van de afzonderlijke buurten functioneren autonoom; gidsen in een wijk hebben onderling wel contact, stimuleren elkaar en zijn meestal ook actief betrokken bij de buurt. Er zijn regelmatig blokken van zes tours waarvoor buurtbewoners zich via de website kunnen inschrijven op basis van de postcode. De tours zijn bedoeld om nieuwe bewoners welkom te heten en wegwijs te maken en ook om met elkaar in contact te komen.

Tijdens de tours laten de buurtgidsen bijzonderheden van de buurt zien, zoals historische plekken en speciale organisaties, bedrijven of initiatieven waarbij je kunt aanhaken. Marijke: ‘Deelnemers blijken het vooral interessant te vinden om ergens naar binnen te gaan, waar ze anders gewoon aan voorbijgaan. Bijvoorbeeld: in een woningblok aan de Oostelijke Handelskade hangt een havenschilderij dat in bruikleen is van het Amsterdam Museum. Voor deelnemers is het altijd mogelijk om met een specifiek verzoek te komen, maar ook om met nieuwe informatie over de buurt te komen.

Het is leuk als de groep divers is qua leeftijd en achtergrond. Op die manier kun je veel met elkaar uitwisselen. De gidsen kunnen ook wat vertellen over de geschiedenis en architectuur van het gebied, maar de nadruk ligt op wat er nu te doen is in de buurt en bij welke initiatieven je kunt aansluiten.’

Altijd zaterdag

En Liesbeth vertelt: ‘Deze informatie wordt ervaren als toegevoegde waarde, ook voor de langere termijn en als stimulans om actief betrokken te zijn bij je buurt’. De buurtgidsen stellen zelf de route samen, en gaan daarvoor op zoek naar interessante plekken met een verhaal. De tours zijn altijd op zaterdag. De wandeling is van 10.00 tot 12.00 uur langs verschillende locaties. Via de website kies je een datum, meld je je aan en kun je laten weten wat je wilt ontdekken. De buurtgids speelt hier zo veel mogelijk op in. Ze houden rekening met mensen met een beperking of bij behoefte aan

vertaling. In principe gaat de tour altijd door, dus ook bij slecht weer. Na de wandeling krijg je wat te drinken op een leuke locatie in de buurt. De gidsen zijn vrijwillige buurtbewoners of hebben op een andere manier een sterke betrokkenheid met de buurt. Zij stellen zoals gezegd de tours samen; stichting Buurtgids verzorgt de promotie, reserveringen, administratie en coördinatie. De Buurtgids is nog altijd in ontwikkeling. Nieuwe ideeën en opmerkingen of aanmelden als gids kan via www.buurtgids.nl.

deel dit artikel: