Niet alleen mensen kunnen onder de hitte in de grote stad lijden, ook honden. Sinds corona zijn er heel wat nieuwe hondenbaasjes bij gekomen. Wat zijn de coolste adviezen voor hond en baasje om de zomer goed door te komen?
Ooit was ik hondenbezitter, in een tijd van verregende zomers, antiautoritaire baasjes en daardoor dito honden – ‘sorry, hij houdt niet zo van luisteren’. Een tijd waarin het woord poepzakje niet in het woordenboek voorkwam noch hittestress. Ooit een hond zien zweten? Nee, zij raken hun warmte kwijt via hun tong door te hijgen, en in mindere mate via hun voetzooltjes. Wel hebben ze, net als mensen, bij overgewicht extra last van warm weer.
Op de hittekaart die Het Parool zo’n twee jaar geleden publiceerde, sprong het Oostelijk Havengebied er als roodgloeiend uit: een gebied met veel steen en water en nauwelijks beschutting van bomen. Dus maar eens vragen waar baasje Herman op snikhete dagen zijn Yoda, van een Noors ras, uitlaat. Hij wijkt dan uit naar de koele noordkant van het Java- of KNSM- eiland. De rest van de dag is zijn schaduwrijke balkon Yoda’s hangplek.
In het tegen de zon weinig beschutting gevende Diemerpark, op IJburg, kom ik Margriet tegen met Appie, een grote Zwitserse herder met een dikke vacht. Margriet: ‘Hitteshock? Ja, dat is best iets waar je, zeker bij jonge honden, rekening mee moet houden.’ En ze vertelt hoe het, toen Appie nog een puppy was en zijzelf een onervaren hondenbezitter, bijna mis ging: ‘Appie houdt erg van achter een balletje aan rennen. Ik had toen nog niet zo goed door dat hij wel blijft rennen als je een balletje gooit. Maar die warme zomerdag toen we eindelijk de schaduw opzochten, zeeg hij als een pudding in elkaar en kwam in eerste instantie niet meer overeind.’
Een hitteshock kan bij honden leiden tot orgaanfalen met de dood tot gevolg. Signalen zijn hijgen, kwijlen en nauwelijks meer vooruitkomen. Een emmer koud water over de hond gooien is uit den boze. Beter is de hond te besprenkelen met koel, maar niet te koud water. En bega niet de fout om hem te veel water te laten drinken: daardoor wordt de maag een soort ballon en kan de hond alsnog doodgaan aan, zoals dat officieel heet, een maagtorsie.
Dat er sinds corona veel nieuwe hondenbezitters bij zijn gekomen, merkt Manuela van Pet’s Place aan de omzet in hondenartikelen. Voor de gevoelige hondenpootjes, die last hebben van het hete asfalt, raadt ze bijenwas of vaseline aan. Voor buiten is er een verkoelend vest dat de hondenborst heerlijk koel houdt en voor binnen is er de hondenkoelmat die voorzien is van cooling gel. En dan is er natuurlijk de drinkbak waarin het water koel blijft dankzij een koelelement. Wie een tuin heeft, kan zich natuurlijk nog altijd een speciaal hondenzwembad aanschaffen.
Maar niet iedere hond is gediend van deze attributen. Scot van hondenbezitter Hester weigert op een hondenkoelmat te zitten. Hester heeft haar Scot in coranatijd gekregen, maar stond al eerder op een wachtlijst. Toen ze op vakantie ging heeft ze wel expres Bretagne als bestemming uitgekozen; daar wordt het niet zo heet. En uiteraard heeft ze erg goed op de temperatuur in de auto gelet. Een van de grootste gevaren op warme dagen is namelijk, dat de temperatuur daarin snel oploopt. Natuurlijk zou ze er nooit over piekeren om Scot in de auto achter te laten. Bij 21°C buiten kan de temperatuur in een gesloten auto al na tien minuten een voor honden dodelijke hoogte bereiken.
De honden van Hester en Margriet zijn eigenlijk een soort ‘winterhonden’: ze komen niet voor niets uit noordelijke streken, kijk naar hun dikke vacht. Ze merken dat Scot en Appie zich in de zomer minder happy voelen dan in de winter.
Bestaan er dan ook ‘zomerhonden’? Poedels bijvoorbeeld, die veel minder haar hebben? Juist voor hen en soortgelijke honden bestaat er hondenzonnecrême. Ze kunnen namelijk verbranden op hete dagen. Ook honden met licht haar en een bleke huid zijn kwetsbaar. Zelfs de neus en oren van Scot en Appie lopen, volgens de fabrikant, gevaar!
Een ding is deze voormalige hondenbezitter duidelijk geworden: het allerbelangrijkste is dat baasje en hond deze zomer hun gezond verstand gebruiken en het hoofd koel houden!