Honderdtachtig jongeren en statushouders kregen dit voorjaar de sleutel van hun nieuwe woning in SET, een gloednieuw tijdelijk wooncomplex op Haveneiland-West. Hoe vergaat het de nieuwe IJburgers? Weten ze de aansluiting met de rest van de buurt te vinden?

SET is een project van Woningcorporatie de Alliantie in samenwerking met de gemeente Amsterdam en Socius Wonen. Het is een uitzonderlijk woonproject, niet alleen door de mix van jongeren en statushouders, maar ook omdat een deel van het pandbeheer in handen is van de bewoners zelf. SET is niet alleen een woonplek, het is ook een community, een plek van ontmoetingen en activiteiten. Dat gaat niet vanzelf. De nieuwe bewoners moeten de deur uit, in contact komen met andere SET-bewoners en de rest van de buurt.

Kinderziektes

‘Dat begint echt op gang te komen’, vertelt Mireille de Ruiter, kwartiermaker van SET en een ervaren community builder. ‘Na de oplevering waren we vooral met kinderziektes bezig. Er ontstond bijvoorbeeld een lekkage toen na de sleuteloverdracht noodweer losbarstte. Sommige nieuwe bewoners die de sleutel kwamen ophalen om de dagen daarna te verhuizen, konden die nacht niet eens terug naar hun oude huis en standden zonder spullen in SET. Gelukkig hadden buurtbewoners al gratis spullen aan ons gegeven, matrassen en handdoeken, dus die jongens en meiden konden hier bivakkeren.’

We spreken Mireille in de gezamenlijke ruimte op de begane grond van SET, een belangrijke plek, ‘want het begint toch vaak met een kop koffie.’ Hier komen de SET-bewoners samen, maar ook bewoners uit de rest van de buurt kloppen aan.

Samen oplossingen zoeken

‘Vaak komen buurtbewoners iets brengen, spullen voor de weggeefmarkt of ze hebben ideeën voor activiteiten’, zegt Mireille, ‘en soms vanwege een klacht. Bijvoorbeeld als een SET-bewoner een vuilniszak verkeerd aanbiedt. We geven de buurtbewoner een kop koffie en luisteren goed naar zijn verhaal. Als er toevallig een SET-bewoner voorbij loopt, vragen we die om aan te schuiven. Dan merk je vaak dat die bewoner die vuilniszak net zo storend vindt. Dus gaan we samen op zoek naar een oplossing.’

Terwijl we praten lopen twee jongemannen de ruimte binnen. Eentje heeft een online cadeaubon gekregen, maar hij weet niet hoe dat werkt. De andere, die iets beter Nederlands spreekt, helpt hem het probleem uit te leggen aan Mireille, die de jongemannen geduldig op weg helpt. ‘Om dit soort kleinere zaken gaat het nu vooral, de opstartproblemen zijn voorbij’, zegt Mireille.

Jongeren en statushouders vinden langzaamaan hun weg in de buurt

WhatsApp en Facebook

Iedereen vindt elkaar via onder meer de WhatsApp-groep Warm Welkom SET & Buurt, waar buurtbewoners, SET-bewoners en andere betrokkenen activiteiten bespreken en hulp aan elkaar vragen. Ook is er een Facebook-groep, SET & De Buurt. ‘De naam van die groep moet misschien later veranderd worden naar SET ín de buurt’, zegt Mireille lachend. Want dat is het doel: dat de SET-bewoners volledig meedraaien op Haveneiland-West. Daartoe organiseren Mireille en andere buurtbewoners activiteiten waar SET-bewoners en hun buurtgenoten elkaar ontmoeten. Er zijn boottochten naar Pampus geweest, de Flexbieb IJburg biedt een Taalcafé aan en Repaircafé IJburg strijkt elke woensdagnamiddag neer op SET om huishoudelijke apparatuur te repareren.

Ook Maarten Poorter, stadsdeelvoorzitter van stadsdeel Oost, ziet dat de aansluiting met de buurt goed op gang komt. ‘Ik vind het heel mooi hoe het overgrote deel van de IJburgers SET heeft verwelkomd. Bij de start van de bouw was er best wat scepsis, en dat is wel te begrijpen. Door goed overleg is het draagvlak nu groot. Buurtbewoners willen graag helpen of komen nieuwsgierig binnenlopen.’

Nieuwe initiatieven

Er staan aardig wat nieuwe initiatieven in de steigers. Een buurtbewoner bood aan om workshops styling en beauty te organiseren voor SET en de rest van de buurt. ‘De eerste aanmelding daarvoor is van een man’, vertelt Mireille. Maar ze zijn er nog niet. ‘We willen nog zoveel organiseren. Een open muziekpodium bijvoorbeeld.’ Maar muziekinstrumenten en -lessen zijn duur. En zo zijn er bij elke activiteit wel sponsors nodig, of mensen die meedenken en -helpen.

‘Buurtinitiatieven zijn heel belangrijk. Ik ben trots op de vele initiatieven in ons stadsdeel’, aldus Poorter. ‘En veel statushouders hebben zelf ideeën en plannen. Het werkt veel beter om sámen aan initiatieven te werken dan alles vóór statushouders te willen organiseren. Wij blijven hieraan ondersteuning bieden om de aansluiting met de buurt te verbeteren.’ Iedereen die wil helpen krijgt een warm welkom. ‘Buren zijn er voor elkaar’, zegt Maarten. ‘Geef elkaar vertrouwen en een beetje ruimte om aan elkaar te wennen, “anders” te zijn.’ Mireille sluit zich daarbij aan. ‘De deur van de gezamenlijke ruimte staat open voor iedereen. Loop gewoon binnen.’ 

www.set-ijburg.nl
Meehelpen? Mail naar buurt@set-ijburg.nl

deel dit artikel: