Eén rondje over de eilanden of door de Indische Buurt en je ziet: de tweede lockdown houdt ons niet binnen. Want buiten bewegen is leuk en gezond. We spreken enkele sporters die blij zijn om buiten te bewegen.

Wandelend over de Oostelijke Handelskade komen we Natacha Horst tegen. ‘Ik mis mijn yogalessen heel erg en soms komen de muren op mij af. Nu volg ik thuis lessen, live via Zoom, en hoewel dat een goed alternatief is, was ik toch op zoek naar een reden om naar buiten te gaan. Een vriendin bracht me toen op het idee van een stappenteller-app. Nu probeer ik elke dag mijn doel van tienduizend stappen te halen, en combineer ik dat met boodschappen doen in de Indische Buurt of een vriendin bezoeken. De fiets laat ik nu vaker staan, al was dat laatst wegens diefstal niet geheel vrijwillig!’, lacht ze. 

Je hersenen activeren

Houd je van wat meer actie? Ook dan kun je buiten je ei kwijt: sinds een paar maanden heeft boksschool Boogieland door de hele stad bokszakken geplaatst. Het enige wat je nodig hebt, is een paar bokshandschoenen. Tevreden gebruiker van deze openbare boksstations is Ivar van Hoorn. Als hij een uitlaatklep nodig heeft, gaat hij boksen, bijvoorbeeld tegen de bokszak bij het Tropenmuseum. Hij is erg enthousiast over buiten bewegen. ‘Ik heb een paar jaar geleden mijn eigen ochtendroutine ontwikkeld. Ik begin met joggen, ga dan bijvoorbeeld bomen klimmen en eindig met zwemmen. Buiten sporten zorgt ervoor dat mijn hersenen aangaan. Ik maak op een creatieve manier gebruik van objecten die ik tegenkom, verwerk die in mijn work-out en zo is deze elke keer anders.’

Creatief bewegen

Ook in het Oosterpark gaan sporters creatief om met de ruimte die ze hebben. In de muziekkoepel zijn de vrienden Carlos Adams, Daniël Aijtink en Philip van Vliet bezig met een intrigerende manier van bewegen: het lijkt op de Braziliaanse vechtkunst capoeira gecombineerd met dans en yoga. De jongens waren na enkele jaren trainen in de sportschool toe aan meer creativiteit. Carlos: ‘Onze manier van bewegen is spontaan en speels, in tegenstelling tot de gedissocieerde manier van naar je lichaam kijken als je in de sportschool bezig bent. Sinds twee jaar zijn we bezig met deze manier van bewegen, die we [curs]movement exploration noemen en die draait om balans, mobiliteit en reactievermogen. Wij dagen elkaar uit om dingen anders te doen, en je mag gek doen.’ Deze vrolijke kijk op beweging slaat dan ook goed aan bij een groep kinderen. Binnen no-time wordt de muziekkoepel bevolkt door vrolijk gillende kinderen die met de jongens in een creatieve vorm van tikkertje belanden. 

Samen sporten

Even verderop heeft ook Tatjana Reygers de beperkingen van de lockdown op sportief vlak omgeturnd. Ze staat in de zon oefeningen te doen waarbij ze gebruikmaakt van de bloembakken. ‘Ik werk bij Nike en daar hebben we veel sportmogelijkheden op kantoor. Nu dat niet meer mogelijk is, probeer ik toch vier keer per week hard te lopen en buiten oefeningen te doen. Ik mis de sociale aspecten van samen sporten met collega’s, dus nu probeer ik dat met vrienden te doen. Ik ben blij dat het Oosterpark zo mooi is geworden, het is een fijne plek om te sporten, er hangt een goede sfeer.’ 

Als je meer buiten wilt bewegen of wandelen, zijn er diverse apps die je daarbij kunnen motiveren, zoals StepsApp en Ommetje. 
Als je meer wilt weten over de bewegingskunst van Carlos, Philip en Daniël, dan kun je een e-mail sturen naar mokummomentum@gmail.com. Zodra het weer is toegestaan, gaan de mannen lessen geven voor jong en oud, op de Geschutswerf vlak bij Artis. Kijk voor de locaties van de bokszakken op boogieland.nl/boxingbags.

deel dit artikel: