FOTO’S BJÖRN MARTENS
IJopener wil meer aandacht besteden sport. We zijn benieuwd naar sportverenigingen in onze buurt en naar hoe mensen sport beleven. In komende nummers gaan we met kinderen mee naar trainingen van hun favoriete club en spreken we ook met trainers. Dit keer Rose van acht die turnt bij NOS-turnen.
Rose: ‘Ik zit nu tien maanden op turnen. Ik was altijd al heel lenig, ik kon bijvoorbeeld al de radslag en de split. Mijn vriendinnen zaten op NOS-turnen. Ik wou per se op dezelfde club, want ik was niet zo goed in snel nieuwe vriendinnen maken. Het begin was wel moeilijk. Je hebt een A, een B en een C-groep. De C-groep is makkelijk, B iets moeilijker en A nog moeilijker. Omdat ik al een heleboel dingen kon, kwam ik in de B-groep. Maar ik moest een koprol maken op de balk en toen viel ik op mijn schouderbladen en dat deed pijn. Maar dat kan ook gebeuren als je al langer turnt.
Laatst heb ik een wedstrijd gewonnen binnen onze eigen club! Ik was de beste en de netste en toen kreeg ik een beker, die staat op mijn kamer. Ik was toen wel zenuwachtig, want er is een jury en die geeft scores. Twee van mijn vriendinnen moesten huilen, maar ik niet, ik kan gewoon tegen mijn verlies. Maar omdat de punten zo dicht tegen elkaar lagen, kreeg iedereen een gouden medaille. Mijn juf van school kwam naar de wedstrijd kijken, dat was superleuk!
Het is wel jammer dat ik na de wedstrijd naar een andere groep ging dan mijn vriendinnen. Maar ik heb ook alweer nieuwe vriendinnen gemaakt! Als ik vaak met ze omga en leuk met ze omga, worden ze vanzelf vriendinnen. Mijn vriendinnen van school zijn van turnen af. De een moest op kickboksen en mijn bff (beste vriendin, red.) vond het niet meer leuk.
Ik vind alles op turnen heel leuk, behalve de balk, dan moet je je evenwicht houden. Maar de ringen, de brug, de mat, ik vind het allemaal leuk. We hebben trouwens ook hele leuke pakjes, zwart met roze bliksemschichten. De juffen zijn heel aardig en de juffies ook. Dat zijn grote meisjes die assisteren.
Ik kijk naar wedstrijd turnen op tv als mijn ouders eraan denken, anders mis ik het. Ik twijfel of ik turnster wil worden of trainster van hulphonden. Ik ben heel erg van de honden, ik wil mijn hele leven al een hond en die krijg ik ook wel.
Ik blijf turnen tot ik een jaar of twaalf, dertien ben. Ik zit nu ook op een club tekenen, schilderen en sieraden maken. Als die club ophoudt gaan we serieus kijken of ik op paardrijden kan. Ik ben heel erg van de paarden. En als ik achttien ben koop ik een paard.’
Marjolijn (41), trainster bij NOS-turnen
‘Ik loop al sinds mijn tweede jaar rond in de turnzaal. Mijn moeder was namelijk ook turnster. Op mijn tiende werd ik juffie, assistent-trainster. Juffies assisteren de bevoegde leidsters. Ze letten op de afwerking van oefeningen en geven tips, doen dingen voor. Op mijn zeventiende ging ik naar de opleiding voor bevoegd trainer turnen. Dat is een opleiding van anderhalf jaar, die in de weekenden wordt gegeven.
De belangrijkste taken van een turntrainer zijn: zorgen voor veiligheid, zorgen dat kinderen het naar hun zin hebben, ze aanmoedigen en de motoriek verbeteren. Ook kinderen die motorisch niet zo goed zijn, genieten ervan als ze een radslag kunnen maken of een mooie afsprong. Dan mogen ze dat demonstreren aan de groep en krijgen ze een applaus.
Natuurlijk is er ook een wedstrijdelement. Voor corona speelden vier clubs wedstrijden tegen elkaar. Dat gaat nu weer op gang komen, maar voorlopig doen we het nog onderling, met twee teams die het tegen elkaar opnemen. Maar dat is ook heel feestelijk, met ouders, opa’s en oma’s.
Kinderen kunnen vanaf vijf jaar met turnen beginnen. Er zijn groepen voor verschillende leeftijden. Jammer genoeg stoppen een heleboel meiden als ze naar het voortgezet onderwijs gaan. We bieden ze nu lessen op maandagavond aan, dat is leuk, maar het loopt nog niet storm. Nee, jongens zitten niet op NOS. Alleen meisjes en leidsters.
Ik geef nu vijf uur per week training. En in de toekomst? Ik hoop nog heel lang les te geven. Het is nog steeds heel leuk. En niet te vergeten: NOS (Na Oefening Succes) bestaat al sinds 1947 en ik heb er ook een hoop vrienden!’
De turnlessen worden gegeven in de 8e Montessorischool, Borneokade 103, en in de Dapperschool, Pieter Nieuwlandstraat 3.
De contributie € 45 euro voor vijf maanden. Ouders met een laag inkomen kunnen een beroep doen op het Jeugdfonds Sport Amsterdam, via www.jeugdfondssportencultuur.nl.
NOS-turnen is alleen voor meisjes. Jongens kunnen terecht bij Turnz: www.turnz.nl.