We kunnen weer! Het publiek kan zich weer laten inspireren, makers kunnen hun werk weer laten zien, zalen kunnen weer publiek ontvangen op de manier die bij ze past. Wij zijn blij je weer een dwarsdoorsnede van het aanbod in de buurt te laten zien en hopen dat je zelf ook in de agenda’s duikt, want er is heel veel meer. Veel uitplezier!

Muziek

donderdag 28 april
Muziekgebouw, duo Mader/Papandreopoulos
Lekker even uitzoomen tussen de middag. Gevarieerd programma, van Hindemith tot Pärt. Met piano en saxofoon.
12:30 uur, Piet Heinkade 1 – € 5

maandag 2 mei
Bimhuis, An Intergalactic Night
Een avond bomvol optredens van artiesten uit allerlei disciplines. Joost Oomen draagt poëzie voor, Guus Janssen speelt piano, celliste Lida Blijdorp fluistert je toe, Alistair Payne en Sun-Mi Hong laten je kennis maken met de ongebruikelijke combinatie trompet en drums en Ada Rave laat haar saxofoon scheuren en schuren.
20.30-23 uur, Piet Heinkade 3 – € 18 – € 21

zaterdag 21 mei
Q-Factory, Pussy Riot
Sinds 2011 strijdt dit kunstcollectief op allerlei niet-gewelddadige manieren voor vrije meningsuiting, rechten voor vrouwen en voor de LGBTQ+-gemeenschap, maar bovenal voor gelijkheid in de breedste zin van het woord. In 2012 werden zij internationaal nieuws door hun arrestatie wegens protest tegen de net herkozen Vladimir Poetin. Aanvang 20 uur, Atlantisplein 1 – € 26

Jeugd

woensdag 13 april en woensdag 20 april
OBA Javaplein en OBA IJburg,
Boekstart Peuterpraat
Samen met je peuter luisteren naar verhalen, praten, en andere kinderen en verzorgenden ontmoeten. Op een laagdrempelige manier krijg je tips over taalontwikkeling en ontdek je samen met je kind de bibliotheek.
10.30-11.15 uur
13 april: Javaplein 2. Aanmelden javaplein@oba.nl
20 april: Diemerparklaan 79. Aanmelden ijburg@oba.nl – gratis

woensdag 13 april OBA Javaplein en woensdag 20 april OBA IJburg, Kleuterklets en voorleesverhalen
Samen een boek lezen en erover praten helpt de taalontwikkeling van je kind. En samen verhalen ontdekken is ook nog eens gezellig. In de bibliotheek ontdek je hoeveel boeken er wel zijn en ontmoet je andere verzorgenden en kinderen.
15-15.45 uur
13 april: Javaplein 2. Aanmelden javaplein@oba.nl
20 april: Diemerparklaan 79. Aanmelden ijburg@oba.nl gratis

Impulz. Foto: kKoen Broos

zondag 15 mei, Muziekgebouw, ImpulZ
Theater de Spiegel brengt een dansconcert voor de allerkleinsten. Die drukken graag op knoppen en dat kan in deze voorstelling volop. Spelers en muzikanten reageren en er gebeuren allerlei onverwachte en spannende dingen.
13.30 en 15.30 uur, Piet Heinkade 1 – € 9 / € 15

Beeldende kunst

t/m 2 juni OBA Oosterdok, Frans Rodermans
De schilderijen en aquarellen van Rodermans ontstaan uit zijn gevoel voor ritme, patronen en vorm. Ze zijn vrij van associatie en niet figuratief.
ma-vr 8-22 uur, za-zo 10-22 uur, Oosterdokskade 143 – gratis

weekend 21-22 mei
IJburg, Open atelierroute
Al in vertreklocatie Factor IJ kun je kennismaken met de kunstenaars die deelnemen aan dit weekend. Van elk van hen is daar een werk te zien. Van daaruit kun je met de fiets of lopend zwerven langs de rijkdom die IJburg aan kunst te bieden heeft. Kies je voor de meer gevestigde namen of laat je je verrassen?
Pampuslaan 11 – 12-17 uur gratis. Zie ook www.kunstrouteijburg.nl

zaterdag 30 april – zondag 8 mei
Bagagehal, De Onafhankelijken
Alweer voor de 110e keer exposeren de leden van kunstenaars vereniging De Onafhankelijken samen met gasten. Ditmaal in de Bagagehal op het KNSM-eiland. KNSM-laan 289 – dagelijks 12-17 uur – gratis

Tot het einde van de lente
Assadaaka, Kleding en klederdracht wereldwijd
Tentoonstelling met vierhonderd poppen in klederdrachten uit alle windstreken. Ze laten cultuur en symboliek zien van de vele culturen die Amsterdam-Oost rijk is. Via QR-codes is achtergrondinformatie bij de poppen te lezen en te zien, en er liggen boeken om in te kijken.
Polderweg 300 – dagelijks 10-16 uur – gratis

Sociaal/stad

vrijdag 15 april
De Zwijger, Een avond over hoop
Als je je ook maar enigszins in de toekomst van de aarde verdiept, stuit je op veel onheilspellend nieuws en zorgwekkende grafieken. Hoe verhoud je je als individu tot dat nieuws, dat je doet geloven dat het nooit meer goed zal komen met de planeet? Socioloog Ruben Jacobs schreef De eeuw van Felix. Deze avond gaat hij in gesprek over hoop.
20 uur, Piet Heinkade 179 en livecast – gratis

maandag 18 april
Studio/K, After Dark
Studio/Queer screent de pilot van Selfmade man, een nieuwe coming-of-age webserie over een jonge transman en de zoektocht naar zijn gender. Makers Zonne Zuijderland en Matthew Schwarz gaan na afloop met elkaar en het publiek in gesprek. Daarna is het tijd voor feest, met Klauw, dj Dykehaus en dj Shahmaran.
19.30-01 uur, Timorplein 62 – € 6,50 / € 11

donderdag 21 april
De Zwijger, Tekort op het net
Amsterdam heeft grote groene-stroomdoelen. Zijn die ook haalbaar? Met de protesten tegen de biomassacentrale en windmolens in de buurt van woonwijken lijkt dat er niet op. Ondertussen raakt het elektriciteitsnet zoals het nu is overbelast. Deze avond is er ruimte om samen na te denken en te discussiëren.
20 uur, Piet Heinkade 179 en livecast – gratis

Theater

vrijdag 29 april
Pleintheater, The Oosterspoke Comedy Showcase #5
Richard Walker is gastheer op deze gemengde avond met internationale stand-up comedytalenten uit buurt en stad.
20 uur, Sajetplein 39 – € 4,50 / € 16

woensdag 4 mei
OBA Oosterdok, Dat onverwoestbare in mij
Als onderdeel van ‘Theater na de Dam’ een voorstelling over Etty Hillesum, wier genadeloos eerlijke oorlogsdagboeken nog altijd actueel zijn. Ze schreef ze in een ontwrichte wereld met steeds meer vrijheidsbeperkingen en onderdrukking. Met actrice Julika Marijn.
21 uur, Oosterdokskade 143 – € 7,50 / € 15

Buiten

vrijdag 13 – zondag 15 mei
House of Bird, Festivalk
Brouwerij House of Bird tovert haar terrein om tot festivalterrein. Met muziek, natuurwandelingen, silent disco, kindertheater en dj’s biedt het programma voor elk wat wils.
Diemerbospad 1a – diverse prijzen, zie www.houseofbird.nl/festivalk

deel dit artikel: