In deze tijd mag je jezelf en anderen extra verwennen. Helemaal als je er niet dik van wordt en het duurzaam is. Wat dacht u van bloemen?
Bloemenkramen, ze fleuren de hele markt op, en de bezoekers ook. Bloemen willen ook altijd met me mee, zeker nu we hele dagen thuis blijven en het interieur een beetje begint te vervelen. Huis blij, ik blij, kost niet veel en is niet ongezond. Behalve voor het milieu. Ze slurpen te veel water, putten de bodem uit en komen uit het vliegtuig of energieslurpende kassen. Moeten we nu net als voor biologische groente, scharrelvlees en slaafvrije chocola ook al meer geld uitgeven voor duurzame bloemen? Ik kan het u aanbevelen. Ga naar het Javaplein, daar zit Urbanbloom.
Urbanbloom was gespecialiseerd in chique bloemstukken. U moet dan denken aan bloemstukken voor theaters, restaurants en evenementen. Ze maken ook bruidsboeketten en grafwerken.
Alle waar naar z’n geld
Urban Bloom had nogal te lijden onder de coronacrisis. Maar eigenaar Bram Serré gooide het roer tijdig om. De winkel is nu zes dagen per week open voor gewone klanten. Die klanten leggen graag een paar centen meer neer voor een mooi boeket duurzame bloemen. Overigens verkopen ze ook heel mooie niet-duurzame bloemen. Geen types die je in de supermarkt vindt. Bram Serré legt uit waarom ‘zijn’ bloemen duurder zijn dan die op de markt. Het assortiment is bijzonder, de kwaliteit is hoog, alleen verse bloemen verlaten de winkel. Oude bloemen worden gedroogd of weggegooid. Een boeket wordt samengesteld uit diverse bloemen en zonder opvulgroen om het meer te laten lijken.
De wensen van de klant staan altijd centraal. Dat geldt met name voor bruidsboeketten en grafwerken, maar ook bij gewone klanten. Bijvoorbeeld de man die voor zijn blinde vriendin een boeket wilde hebben dat lekker rook. En de vrouw die een ‘kattenbestendige’ bos bloemen wilde!
Ieder boeket moet minstens anderhalve week goed blijven. Ik besluit de proef op de som te nemen.
Hoe maak je een verschrikkelijk mooi boeket?
Abigail werkt sinds 2017 bij Urbanbloom, eerst als stagiair van de opleiding Bloem en Design. Ik vraag haar om voor mij een boeket te maken van € 17,50. Het mag uitbundig zijn, want de kerstboom is de deur uit. Ik wijs een paar bloemen aan die ik erg mooi vind. Abigail gaat aan de slag en ze geeft uitleg bij wat ze doet. Ze kiest eerst de langste bloemen, die de hoogte van het boeket bepalen. Het zijn er drie en ze hebben verschillende vormen. De stelen houd je schuin tegen elkaar aan, zodat je de bos kunt ronddraaien. Daarna kies je het rustpunt, een bloem die eenvoudig van vorm is en wat groter. Die komt lager. Rond het rustpunt breng je andere bloemen aan, het mooiste is om complementaire kleuren te gebruiken. Kleine bloemen en grasjes zorgen voor wat volume, maar houden het luchtig. Werk van boven naar beneden en blijf draaien. Zet dan het boeket even op tafel om te controleren of het mooi rond is. Dan knip je de stelen bij, liever te lang dan te kort.
Goede zorg
Ik vraag haar om ook een klein boeketje te maken. Een lief en handig cadeau voor een kokende gastvrouw. Abigail pakt een vaasje en doet daar water en voeding in. Ze begint met een kleinbloemige, want die kun je zo leuk in kleine bloempjes verdelen. Daarna volgt ze hetzelfde systeem als met het grote boeket. Het wordt zo ingepakt dat het makkelijk te vervoeren is.
Ik krijg nog een paar tips mee:
– Bloemen altijd schuin afsnijden; ze mogen niet met hun steel plat op de bodem staan.
– Voorkom bladeren en losse fliebertjes in het water, want dat gaat rotten.
– Een zakje voeding is voor een liter water. Gebruik voor een kleine vaas minder, anders krijg je bacteriën.
– Bloemen willen niet naast de fruitschaal staan. Dan krijgen ze ethyleengas binnen en gaan ze dood.
Het schitterende bloemstuk blijft twee weken staan. Het was z’n geld meer dan waard en ik steunde het milieu. En de kleine middenstand! ‘Want die bepalen het karakter van de stad’, zegt Bram Serré, bloemist en lid van het bestuur van de ondernemersvereniging en ambassadeur van Oost. Kortom, iedereen blij, én duurzaam.
deel dit artikel: